Sırt Ağrısı - Nedir

Sırt ağrısı özellikle günümüz masa başında çalışan insanı için oldukça genel bir sorundur.

Sırt Ağrısı

Sırt ağrısı özellikle günümüz masa başında çalışan insanı için oldukça genel bir sorundur. Amerika’da bulunan kişilerin tümü, hayatlarında en az bir kez sırt ağrısı sorunu yaşamıştırlar. Çalışan insanların doktora gitme ya da işe gitmeme nedenleri arasında en sık görülen nedenlerden biri sırt ağrılarıdır.

Sırt ağrısı omurganın üst, orta ya da alt kısmında meydana gelebilir. Genellikle bu bölgede bulunan kaslar, sinirler, kemikler, eklemler ya da diğer yapılar nedeniyle oluşur. 

Sırt ağrıları aniden başlayabildiği ve kısa sürede geçebildiği gibi kronikleşerek uzun süreler de devam edebilir. Ağrı çeşidi sızlayıcı, batıcı, keskin, delici ya da yanıcı olabilir. Özellikle şiddetli sırt ağrıları kol ve bacaklara kadar uzanabilir, bu bölgelerde de uyuşma ve karıncalanma gibi hislere neden olabilir.

Özellikle Amerika’da görülen sırt ağrıları arasında alt sırt ağrısı en yaygın olanıdır ve doktora gitme nedenleri arasında beşinci sırayı almaktadır.

Sırt ağrısı, aslında başlı başına bir rahatsızlık olmamakla beraber, vücuttaki diğer rahatsızlıkların bir belirtisidir ve birçok nedeni olabilir. Ya da bazen nedeni bilinemeyen veya nedeni olmayan sırt ağrıları da görülebilir.

Genellikle en sık görülen nedenler şunlardır:

Kas / Eklemlerdeki Gerginlik veya Zorlanma: Tekrarlı şekilde ağır yük kaldırmak ya da yapılan ters bir hareket sırt kaslarının ve omurga bağlarının zorlanmasına ve gerilmesine neden olabilir.

Bel Fıtığı Ya da Omurga Bölgesindeki Disklerin Zedelenmesi: Diskler, omurlar arasında (omurga kemikleri) yastıkçıklar olarak görev yapmaktadırlar. Bu diskler rahat hareket etmemizi ve omurlarımızın hasar görmemesini sağlarlar. Ancak bu diskler hasar gördüğünde ya da disklerin hasar görmesi sonucu bel fıtığı meydana geldiğinde, yapısı bozulmuş diskler omurilik sinirlerine bası yapabilirler. Sonuç olarak ağrı başta olmak üzere bir çok semptom meydana gelebilir.

Artrit: Özellikle en sık görülen romatizmal hastalık olan ostreoartrit alt sırt bölgesinde ağrılara neden olur. Bazı durumlarda artrit, omurilik sinirlerinin geçtiği omuriliğin ortasındaki açıklığı daraltarak, sinirlerde basıya sebep olabilir. Bu durum ise spinal stenoz olarak adlandırılır.

İskelet Sistemi Problemleri: Eğer omurganız anormal bir şekilde eğilirse ya da omurganın doğal eğimi bozulursa da sırt ağrıları meydana gelebilir. Özellikle skolyoz adı verilen rahatsızlıkta omurganın bir yandan diğer tarafa eğrilmesi söz konusudur. Bilhassa skolyozun ilerlemiş evrelerinde ağrı meydana gelir.

Osteoporoz: Osteoporoz, halk arasında kemik erimesi olarak bilinir. Bu rahatsızlıkta kemik yoğunluğu azaldığından kemikler kırılgan ve porlu (küçük delikçikler) bir yapı kazanır. Bunun sonucunda da sırt ağrıları hatta diğer kemik bölgelerinde da ağrılar meydana gelir.

Sırt ağrılarının nedenleri sadece yukarıda sayılanlarla sınırlı olmamakla beraber, en sık görülen nedenler sayılan rahatsızlıklardır.

Sırt ağrısı semptomlarından bazıları şunlardır:
  • Kas ağrıları,
  • Bıçak gibi saplanıcı ya da sızlayıcı tipte sırt ağrıları,
  • Bacağa vuran sırt ağrıları,
  • Sırt ve bel bölgesinde esneklik kaybı, hareket kısıtlılığı ve tutulum,
  • Düz bir şekilde ayakta dururken ağrı ve güçlük çekmek vs.
Birçok sırt ağrısı türü, dinlenme veya evde uygulanabilen koruyucu tedavi yöntemleriyle hafifler ya da kaybolur. Eğer ağrının süresi birkaç haftayı geçtiyse ve kronikleşmeye başladıysa, mutlaka bir uzman doktoru ziyaret etmenizde fayda vardır.

Bazı ender durumlarda sırt ağrıları, daha ciddi rahatsızlıklara işaret edebilir. Bu nedenle eğer sırt ağrısına aşağıdaki durumlar da eşlik ediyorsa bir an önce doktora muayene olmanız tavsiye edilir:
  • İdrar veya dışkıyı tutamama gibi mesane veya bağırsaklarla ilgili problemler,
  • Göğüs bölgesinde zonklayıcı tipte ağrı veya yüksek ateş,
  • Sırt ağrısı şiddetli olmasının yanı sıra ani ve ters bir hareket ya da bir travma sonrasında oluşmuşsa,
  • Ağrı bacaklara, hatta dizden aşağı bölgelere kadar vuruyorsa,
  • Bacaklarda karıncalanma ya da uyuşma gibi hisler de mevcutsa,
  • Beklenmeyen kilo kaybı ile beraber meydana gelmişse,
  • Sırt bölgesinde ağrının yanı sıra şişlik, ödem ve kızarıklık da mevcutsa,
  • Ağrının yanında kanser, steroid kullanımı, aşırı alkol kullanımı, uyuşturucu madde kullanımı gibi durumlar ya da rahatsızlıklar mevcutsa ve yaşınız 50’nin üzerindeyse,
Uzman bir hekimden yardım alma zamanınız gelmiş olabilir.

Birçok sırt ağrısı vakası, evde dinlenme ve ağrılı bölgeye özen göstererek koruyucu tedavi yönlemlerini uygulamak sayesinde birkaç hafta içerisinde hafifler ya da kaybolur. Bununla beraber bazen ağrı kesici ilaçlar da bu konuda yardımcı olabilirler. Kısa süreli yatak istirahatı sırt ağrılarınızın hafiflemesine yardımcı olsa bile birkaç günden daha uzun süreli yatak istirahatı, durumu daha da kötüleştirebilir. Sırtınızı korumakla beraber günlük rutin faaliyetlerinizi dikkatli bir şekilde yapmaya devam etmeniz, sırt tutukluğunun önüne geçmenizi sağlayabilir.

Yürüyüş gibi hafif egzersizler ağrılarınızı dindirmede ve tutukluğu gidermede size yardımcı olacakken, hızlı tempoda koşu ya da ağır kaldırma gibi aktiviteler ağrılarınızı daha da şiddetlendirebilir. Bu nedenle eğer herhangi bir hareket ya da egzersiz, sırt ağrılarınızın artmasına neden oluyorsa, derhal bu hareketi yapmaktan vazgeçmeniz gerekmektedir.

Ev istirahatı ve koruyucu tedavi yöntemlerinin işe yaramadığı durumlarda, özellikle ağrılarınız birkaç hafta içerisinde kaybolmuyorsa bir doktora danışmanızda fayda vardır.

Hekime gittiğinizde, hekiminizin önerebileceği tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:

İlaç Tedavisi: eğer ağrınız hafif ya da orta şiddetliyse doktorunuz muhtemelen non steroidal anti enflamatuar ilaçlar ya da kas gevşetici ilaçlar reçete edecektir. Ancak ağrılarınız aşırı şiddetliyse bazı narkotik ilaçların reçete edilmesi de gerekebilmektedir.

Antidepresanların da bazı durumlarda işe yarayabildiği bilindiğinden, bazı durumlarda hekim tarafından reçete edilebilmektedirler.

Fizik Tedavi ve Egzersiz: Sırt kaslarını güçlendirmek ve kireçlenmeyi önlemek açısından oldukça faydalı olan egzersizlerin yanı sıra, ağrı şiddetini hafifletmek için elektriksel tedavi ve ultrason gibi teknikler tercih edilebilir.

Enjeksiyonlar: Eğer diğer yöntemler ağrı şiddetinizi azaltmıyorsa kortikosteroidler gibi antienflamatuar ilaçların enjeksiyonu, ağrı şiddetini azaltabilir.

Cerrahi Operasyon: Cerrahi operasyon sırt ağrısına karşı akla gelecek son çözüm yöntemi olmalıdır. Ancak çok şiddetli bel fıtığı gibi rahatsızlıklarda en etkili ve kesin çözümdür.

Günümüzde, sırt ağrısı olan kişiler, farklı fiziksel uygulama yöntemleri ve hareket farkındalığı terapileri, zihin/beden tıbbı uygulamaları, enerji tıbbı, akupunktur ve naturopati dahil farklı uygulamaları tercih edebilirler. Bu yöntemlerin her biri bazı vakalarda başarılı bulunmuştur. İdeal olarak, alternatif uygulamalar, hastaya olası bütün tedavi seçeneklerini sunar ve tedavi sürecinde aktif rol oynamalarını sağlarlar. 

Önlemek
Sırt ağrılarının çoğu musküler sebepli (kas kökenli) olduğu için ağrı kişinin vücudunu hatalı şekilde kullanmasından ve zorlamasından kaynaklanır. Kişinin oturmasında, ayakta durmasında ve yürümesindeki hatalı uygulamalar bele zorlama yaratırlar, omurganın hizasını bozarlar ve tendonlarda, bağlarda ve kaslarda zayıflama, spazm ve burkulmaya yol açarlar.  Sonuç olarak hem sırtta hem de sinir sisteminden vücudun bütün kısımlara uzanan ağrı hissederler. 

Sırt ağrılarının çoğu, iyi fiziksel form tutarak engellenir veya ortadan kaldırılırlar.  Araştırmalar, alt sırt ağrıları ve tahribatlarının tedavilerinde egzersizlerin faydalı olacağını ortaya koymuştur. Egzersiz programları alt sırt ve omurganın uygun çalışmasını sağlarlar. Bunlara aerobik egzersizler, germe hareketleri ve güçlendirme hareketleri, oturma kalkma hareketleri dahildir. Bu şekilde hem pelvis stabil hale gelir ve sırtın serbest hareket becerisi artar.   

Fiziksel manipülasyon yöntemleri, sırt bölgesinin farklı bölümlerinin –kaslar, bağ dokuları ve omurga- uygun işlevsel yapı kazanmasını ve stres ve fiziki ağrılara yol açan ciddi sorunları gidermeye yöneliktir. Kiropraktik, osteopatik tıbbi uygulamalar ve vücut egzersiz terapileri bunlara dahildir. 

Vücudu zinde ve normal yapıda tutmanın en uygun yolu, yoga solunum egzersizleri ve duruşlardır. Tai Chi veya Qigong da sırt ağrısına yol açan gerilim ve gerginliği önlemede etkilidir. Bardak çekme geleneksel bir Çin terapisidir; enerji ve kan akışını düzenler. Emiş hacmi, tedavi ve hastanın yaşına göre düzenlenir. Bu uygulama akupunktur ve Çin bitkileri ile bir arada uygulandığında daha verimlidir.    

Proloterapi aynı zamanda, rejeneratif terapi veya skleroterapi olarak da bilinir ve ciddi manada sırt ağrısını azaltır veya ortadan kaldırır. 

Güdümlü imgeleme veya bio-feedback gibi zihin/beden yöntemleri sırt ağrısının giderilmesinde etkilidir.

Ultrason, TENS ünitesi, mikro-akım stimülatörleri, yumuşak lazerler ve kızıl ötesi ışıklar gibi enerji tıbbi uygulamaları sırt ağrılarının tedavisinde sıklıkla uygulanmaktadır.        

Sırt ağrısı hakkındaki birçok çalışma akupunktur ve akupresürün verimliliğini vurgulamıştır. Sırt ağrılarını ortadan kaldırabilmek için sertçe ellerinizin arkalarını akunoktaları B23 ve B47 üzerinde bir dakika kadar ovalayın. Sırt ağrınız artarsa veya derinleşirse, havlu veya çoraba sarılı iki tenis topu üzerine uzanın. Tenis toplarını sırt kaslarınızın en sert olduğu kısmın altına koyun ve bir dakika derin nefes alın. Daha sonra diğer bir sert ve ağrılı kısmı topların üzerine denk getirin ve bir dakika daha derin nefes alın. Daha sonra, topları bir kenara koyun ve yerde yatarak yavaşça dizlerinizi göğüs hizasına birkaç defa çekin. Hemen sonrasında, üstünüzü öreterek, on dakika boyunca gözlerinizi kapatın ve dinlenin. Günde iki veya üç defa sırt ağrısını önlemek ve gidermek için bu işlemi yapın.

Naturopatik hekimleri, sırt ağrısını tedavi etmede özel olarak deneyimlidir, çünkü dokuları güçlendirici ve onarıcı besin desteği sağlamada, bitkisel ve homeopatik tedavi uygulamalarında ve inflamasyonu gidermede hidroterapi uygulamalarında ve ayrıca, duruşla alakalı işlev kaybını düzeltici yumuşak doku ve eklem manipülasyonlarında bilgilidirler.

Buz Uygulaması
Senelerden beri, ağrılarda standart prosedür aspirin, sıcak uygulaması ve bol bol dinlenme şeklinde reçete edilmiştir. Bu uygulamalar az derecede iyileşme sağlamış olmasına rağmen, günümüzde çoğu hekimler ve sağlık meslek mensupları çok daha başarılı bir ev terapisi önerirler. Buz bilhassa akut ağrıların giderilmesinde en verimli yöntemdir. Öncelikle ağrılı alanı çevreleyen, şişen, ısınan veya kızaran bir alan olduğunda bu yaklaşım geçerlidir. Buz kanın, tahribatlı alanı saran sıvıları ve kimyasalları tekrar absorbe etmesini sağlar ve bilhassa tedavinin ilk birkaç günü esnasında etkilidir. 

Aromaterapi
Kas yorgunluğu için lavanta, güvey otu, biberiye, adaçayı kullanın. Akut ağrılar için karabiber, zencefil, huş kullanın. 

Ayurveda
Kaishore guggulu (200 mg) günde iki kere kadar öğle ve akşam yemeklerinden sonra sıcak su ile alınır. Yarım litre dashamoola çayı ½ fincan susam yağı ile haftada üç defa içilir ve etkilenen kısımlara mahanarayan yağı ile masaj yapılır.

Bitkiler
Uygun bitkileri reçete etmeden evvel ağrı sebebi teşhis edilmelidir. Örneğin, fiziksel gerinme ve romatizma sorunlarından kaynaklanmaktaysa, günde üç defa demlenmiş su rezenesi içilebilir ve ağrılı alan lobelya ve gilaburu kabuğu ile ovalanır. Adet ile alakalı ise eşit miktarda takke ve gilaburu tentürü karıştırılır, ihtiyaç duyuldukça bir çay kaşığı alınır. 

Homeoterapi
Arsen alb. , Arnica, Actea rac. , Rhus tox. , Calc fluor, Natrum mur., Ruta grav. kullanılabilir.

Detoksifikasyon Terapisi
Sırt ağrısı organlarda tıkanma, stres ve ağrıya yol açar. Ayarlanmış meyve suyu, bitkiler ve kolonlar ile barsak detoksifikasyonu ve foto manyetik cihazlar, manüel lenfatik drenaj, kuru cilt fırçalama ve reaksiyon ile lenf detoksifikasyonu kronik ağrıların giderilmesinde çok etkilidir. 

Oksijen Terapisi 
Ağrı bir yaralanma sonucu oluşmuşsa, hiperbarik oksijen terapisi faydalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye