Günümüzde, sırt ağrısı olan kişiler, farklı fiziksel uygulama yöntemleri ve hareket farkındalığı terapileri, zihin/beden tıbbı uygulamaları, enerji tıbbı, akupunktur ve naturopati dahil farklı uygulamaları tercih edebilirler. Bu yöntemlerin her biri bazı vakalarda başarılı bulunmuştur. İdeal olarak, alternatif uygulamalar, hastaya olası bütün tedavi seçeneklerini sunar ve tedavi sürecinde aktif rol oynamalarını sağlarlar.
Önlemek
Sırt ağrılarının çoğu musküler sebepli (kas kökenli) olduğu için ağrı kişinin vücudunu hatalı şekilde kullanmasından ve zorlamasından kaynaklanır. Kişinin oturmasında, ayakta durmasında ve yürümesindeki hatalı uygulamalar bele zorlama yaratırlar, omurganın hizasını bozarlar ve tendonlarda, bağlarda ve kaslarda zayıflama, spazm ve burkulmaya yol açarlar. Sonuç olarak hem sırtta hem de sinir sisteminden vücudun bütün kısımlara uzanan ağrı hissederler.
Sırt ağrılarının çoğu, iyi fiziksel form tutarak engellenir veya ortadan kaldırılırlar. Araştırmalar, alt sırt ağrıları ve tahribatlarının tedavilerinde egzersizlerin faydalı olacağını ortaya koymuştur. Egzersiz programları alt sırt ve omurganın uygun çalışmasını sağlarlar. Bunlara aerobik egzersizler, germe hareketleri ve güçlendirme hareketleri, oturma kalkma hareketleri dahildir. Bu şekilde hem pelvis stabil hale gelir ve sırtın serbest hareket becerisi artar.
Fiziksel manipülasyon yöntemleri, sırt bölgesinin farklı bölümlerinin –kaslar, bağ dokuları ve omurga- uygun işlevsel yapı kazanmasını ve stres ve fiziki ağrılara yol açan ciddi sorunları gidermeye yöneliktir. Kiropraktik, osteopatik tıbbi uygulamalar ve vücut egzersiz terapileri bunlara dahildir.
Vücudu zinde ve normal yapıda tutmanın en uygun yolu, yoga solunum egzersizleri ve duruşlardır. Tai Chi veya Qigong da sırt ağrısına yol açan gerilim ve gerginliği önlemede etkilidir. Bardak çekme geleneksel bir Çin terapisidir; enerji ve kan akışını düzenler. Emiş hacmi, tedavi ve hastanın yaşına göre düzenlenir. Bu uygulama akupunktur ve Çin bitkileri ile bir arada uygulandığında daha verimlidir.
Proloterapi aynı zamanda, rejeneratif terapi veya skleroterapi olarak da bilinir ve ciddi manada sırt ağrısını azaltır veya ortadan kaldırır.
Güdümlü imgeleme veya bio-feedback gibi zihin/beden yöntemleri sırt ağrısının giderilmesinde etkilidir.
Ultrason, TENS ünitesi, mikro-akım stimülatörleri, yumuşak lazerler ve kızıl ötesi ışıklar gibi enerji tıbbi uygulamaları sırt ağrılarının tedavisinde sıklıkla uygulanmaktadır.
Sırt ağrısı hakkındaki birçok çalışma akupunktur ve akupresürün verimliliğini vurgulamıştır. Sırt ağrılarını ortadan kaldırabilmek için sertçe ellerinizin arkalarını akunoktaları B23 ve B47 üzerinde bir dakika kadar ovalayın. Sırt ağrınız artarsa veya derinleşirse, havlu veya çoraba sarılı iki tenis topu üzerine uzanın. Tenis toplarını sırt kaslarınızın en sert olduğu kısmın altına koyun ve bir dakika derin nefes alın. Daha sonra diğer bir sert ve ağrılı kısmı topların üzerine denk getirin ve bir dakika daha derin nefes alın. Daha sonra, topları bir kenara koyun ve yerde yatarak yavaşça dizlerinizi göğüs hizasına birkaç defa çekin. Hemen sonrasında, üstünüzü öreterek, on dakika boyunca gözlerinizi kapatın ve dinlenin. Günde iki veya üç defa sırt ağrısını önlemek ve gidermek için bu işlemi yapın.
Naturopatik hekimleri, sırt ağrısını tedavi etmede özel olarak deneyimlidir, çünkü dokuları güçlendirici ve onarıcı besin desteği sağlamada, bitkisel ve homeopatik tedavi uygulamalarında ve inflamasyonu gidermede hidroterapi uygulamalarında ve ayrıca, duruşla alakalı işlev kaybını düzeltici yumuşak doku ve eklem manipülasyonlarında bilgilidirler.
Buz Uygulaması
Senelerden beri, ağrılarda standart prosedür aspirin, sıcak uygulaması ve bol bol dinlenme şeklinde reçete edilmiştir. Bu uygulamalar az derecede iyileşme sağlamış olmasına rağmen, günümüzde çoğu hekimler ve sağlık meslek mensupları çok daha başarılı bir ev terapisi önerirler. Buz bilhassa akut ağrıların giderilmesinde en verimli yöntemdir. Öncelikle ağrılı alanı çevreleyen, şişen, ısınan veya kızaran bir alan olduğunda bu yaklaşım geçerlidir. Buz kanın, tahribatlı alanı saran sıvıları ve kimyasalları tekrar absorbe etmesini sağlar ve bilhassa tedavinin ilk birkaç günü esnasında etkilidir.
Aromaterapi
Kas yorgunluğu için lavanta, güvey otu, biberiye, adaçayı kullanın. Akut ağrılar için karabiber, zencefil, huş kullanın.
Ayurveda
Kaishore guggulu (200 mg) günde iki kere kadar öğle ve akşam yemeklerinden sonra sıcak su ile alınır. Yarım litre dashamoola çayı ½ fincan susam yağı ile haftada üç defa içilir ve etkilenen kısımlara mahanarayan yağı ile masaj yapılır.
Bitkiler
Uygun bitkileri reçete etmeden evvel ağrı sebebi teşhis edilmelidir. Örneğin, fiziksel gerinme ve romatizma sorunlarından kaynaklanmaktaysa, günde üç defa demlenmiş su rezenesi içilebilir ve ağrılı alan lobelya ve gilaburu kabuğu ile ovalanır. Adet ile alakalı ise eşit miktarda takke ve gilaburu tentürü karıştırılır, ihtiyaç duyuldukça bir çay kaşığı alınır.
Homeoterapi
Arsen alb. , Arnica, Actea rac. , Rhus tox. , Calc fluor, Natrum mur., Ruta grav. kullanılabilir.
Detoksifikasyon Terapisi
Sırt ağrısı organlarda tıkanma, stres ve ağrıya yol açar. Ayarlanmış meyve suyu, bitkiler ve kolonlar ile barsak detoksifikasyonu ve foto manyetik cihazlar, manüel lenfatik drenaj, kuru cilt fırçalama ve reaksiyon ile lenf detoksifikasyonu kronik ağrıların giderilmesinde çok etkilidir.
Oksijen Terapisi
Ağrı bir yaralanma sonucu oluşmuşsa, hiperbarik oksijen terapisi faydalıdır.