Siyatik ağrısı, siyatik sinirine alınan bir darbe, sinir sıkışması ya da sinir gerilimi sonucu ortaya çıkan, omurga bölgesinden başlayıp kalçalara ve bacaklara kadar uzanan bir ağrı türüdür. Bu ağrının altında yatan sebebe, kökenine, şiddetine, akut ya da kronik oluşuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanılabilir.
Sizin için hazırladığımız bu yazımızda siyatik ağrısına karşı alınabilecek önlemleri ve siyatik ağrısını evde nasıl tedavi edebileceğinizi ya da şiddetini azaltabileceğinizi sizlerle paylaşacağız.
A) SİYATİK AĞRISINI ÖNLEMEK
1)Ağır yük kaldırmaktan kaçının
Ağır bir eşyayı kaldırdığınızda, yük nedeniyle omurganızdaki sinirlere ve siyatik sinirine baskı oluşabilir, bahsedilen bölgenin çevresindeki kaslar hasar görebilir. Bu nedenle mümkün olduğunca ağır bir yük kaldırmamaya dikkat ediniz. Özellikle taşıyacağınız bir eşyayı yanlış şekilde kaldırmanız, ağrıyı inanılmaz şekilde şiddetlendirebilir.
Ağır olmayan bir yük kaldırırken ise son derece yavaş şekilde kaldırmanız ve eşyayı göğsünüze yaslayarak kaldırmanız, sinirlerin etrafındaki kasların siyatik sinirine bası yapmasını engelleyecektir.
2)Düzenli diyet ve egzersiz yaparak kilo verin
Aşırı kilo ve obezite, siyatik sinirine baskı oluşturarak, ağrının şiddetlenmesine yol açar. Düzenli egzersiz ve sağlıklı bir diyet, siyatik ağrısının önünüze geçmek için ya da ağrı şiddetini azaltmak için düşündüğünüzden daha etkili olacaktır.
3)Sırt ve bacaklarınızda oluşabilecek baskıdan kaçının
Uzun süre oturmak, ters bir hareket yapmak veya sürekli bir şeyler taşımak, ağrıyı şiddetlendirecektir.
4)Düzenli egzersiz yapın ve gerekirse bir fizyoterapiste danışın
Özellikle siyatik sinirine alınan darbeler, ezilmeler ve travmalaran sonra bir fizyoterapiste danışarak hangi egzersizlerin sizin için uygun olduğunu, günde kaç dakika uygulamanız gerektiğini, egzersiz temponuzu nasıl ayarlamanız gerektiğini vs. öğreniniz ve aksatmadan düzenli olarak egzersiz yapınız.
B) SİYATİK AĞRISINA KARŞI EVDE UYGULAYABİLECEĞİNİZ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
1)Dinlenin
Tedavi için en basit yöntemin dinlenmek olmasına karşın, en etkili yöntemdir. Herhangi bir hastalık, travma ya da yaralanma sonrası, vücudunuzun kendini yenileyebilmesi için belli bir süreye ihtiyacı vardır. Hiçbir ilaç, kaliteli bir uykunun iyileştirici gücünden daha etkili olamaz…
2)Etkilenen bölgeye buz kompresi ya da sıcak-soğuk uygulaması yapın
Buzları bir poşete koyduktan sonra üzerini ince bir kumaşla kaplamanız oldukça önemlidir. Aksi taktirde direk uygulayacağınız buz, cildinizi yakabilir. Eğer siyatik sinirine alınan herhangi bir travma söz konusuysa, 15-20 dk da bir uygulayabileceğiniz buz kompresi, ödemi ve ağrıyı azaltacaktır. Bu uygulamayı gün içerisinde 5-6 kez uygulayabilirsiniz. Ya da ihtiyaç duyduğunuz takdirde daha sık da uygulayabilirsiniz. Buz kompresi haricinde uygulayabileceğiniz sıcak-soğuk terapisi de siniri gevşeterek ağrıyı hafifletebilir. Bunun için dönüşümlü olarak buz uygulamasından sonra 20 dk. ılık kompres uygulayabilirsiniz.
3)Ödemi azaltacak alternatif terapilerden ve bitkilerden yararlanabilirsiniz
Ağrıyı azaltmak için öncelikle ödemin ve kas spazmının azaltılması gereklidir. Bunun haricinde ağrı kesici özelliği olan bitkileri de tercih edebilirsiniz. Ak söğüt, kara huş ağacı, takke çiçeği, sarı kantaron, sığır kuyruğu, sedef otu gibi bitkilerden yararlanabilir, magnezyum gıda takviyesi alabilir, akapunktur ve masaj gibi alternatif terapi yöntemlerinden faydalanabilirsiniz.
4) Hızlı hareketler, ani şekilde oturup-kalkma, eğilme gibi hareketlerden kaçınınız
Özellikle ani şekilde yapılan, eğilme ve bükülme gibi hareketler ağrıyı birden bire şiddetlendirebileceğinden, bu hareketlerden kaçınınız.
5)Doğal bitkisel yağların gücünden yararlanın
Papatya, adaçayı, nane, lavanta gibi bitkilerden elde edilen yağlarla yapılan masajlar, ödemi ve kas spazmını azalmada ayrıca ağrıyı kontrol altına almada oldukça etkili olabilir.
6)Etkilenen kasları gevşetin
Priformis kasını güçlendirin. Piriformis kası, bacakta ve siyatik sinirine paralel olarak uzanan bir kastır. Bu kasın gevşemesi, siyatik sinirine yapılan basıyı azaltacaktır.Özellikle su içerisinde yapacağınız su egzersizleri,eklemlerdeki gerginliği gidermenin yanı sıra iskelet sistemini zorlamayacaktır.Siyatik sinirine destek olan, karın ve sırt bölgenizdeki kasları gevşetiniz. Bunun için uygun egzersizleri uzman bir fizyoterapiste danışarak öğrenebilirsiniz.Uzun süre oturmak ya da ayakta durmak, zedelenmiş bölgedeki baskıyı arttırarak ağrının daha da şiddetlenmesine neden olabilir. Yapacağınız hafif-orta tempolu yürüyüşler ağrınızı hafifletmede etkili olabilir.
7)Uygun bir sırt korsesi giyiniz
Sırt bölgenizi destekleyen ve düzgün duruşu sağlayan sırt korseleri, postürünüzü düzelterek siyatik sinirindeki baskıyı azaltacak ve bu sayede sizi rahatlatacaktır.