Sporcu (Atlet) Kaşıntısı - Tıbbi Tedavi

Genital bölge, iç uyluk ve kalçaları etkileyen bir mantar enfeksiyonudur.

Sporcu (Atlet) Kaşıntısı

Sporcu kaşıntısı (tinea cruris), genital bölge, iç uyluk ve kalçaları etkileyen bir mantar enfeksiyonudur. Vücudun bu sıcak ve nemli bölgelerinde kaşıntılı, kırmızı, çoğunlukla halka şeklinde döküntülere neden olur. Sporcu kaşıntısı, adını tıpkı sporcular gibi çok terleyen kişilerde sık görülmesinden alır. Ayrıca, aşırı kilolu kişilerde de sık görülür ama herkesin başına gelebilir. Sporcu kaşıntısı, çoğu zaman rahatsız edici ve can sıkıcı olsa da, muhtemelen bağışıklık sistemi zayıf olanlar hariç, genellikle ciddi değildir. Genellikle kasık bölgesini temiz ve kuru tutmak, mantar önleyici bölgesel ilaçlar kullanmak, tedavi için yeterlidir.

Sporcu kaşıntısı belirtileri arasında şunlar vardır:
  • Genital bölge, uyluk içi ve kalçalar da dahil kasıklarda kaşıntı ve kızarıklık
  • Anal bölgede olası kaşıntı
  • Etkilenen bölgelerde yanma hissi
  • Kasık bölgesinde ciltte pullanma, soyulma veya çatlama
Sporcu kaşıntısı, iç çamaşırı ya da dar giysiler giymeyi rahatsız edici hale getirebilir. Yürüyüş ya da egzersiz döküntüleri şiddetlendirebilir ve belirtileri kötüleştirir.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir
Eğer ciltte, iki haftadır geçmeyen bir döküntü varsa doktora danışılmalıdır. Reçeteli ilaca ihtiyaç olabilir. Eğer aşırı kızarıklık, şişme, akıntı ve ateş ortaya çıkarsa, doktora görünülmelidir.
Sporcu kaşıntısı dermofitler denilen mantarlardan kaynaklanır. Bu mikroskobik organizmalar cildin olağan sakinleridir, cilt temiz ve kuru olduğu sürece büyümeleri kontrol altında kalır. Ama kasıklar gibi cildin daha nemli ve sıcak olabilen bazı bölgelerinde, mantarlar büyüyüp gelişir ve bu mantar enfeksiyonuyla sonuçlanır.

Bu enfeksiyona, sporcu (atlet) ayağına ve bazen de kafa derisi saçkıranına, çoğunlukla aynı tür mantar neden olur. Gerçekte kasık bölgesine bulaşan mantar bizzat atlet ayağı enfeksiyonundan yayılmış olabilir.

Sporcu kaşıntısı, mantar bulaşmış havlu ya da giysilerin kullanımıyla ya da enfeksiyonlu biriyle cinsel ilişki sırasında doğrudan temas yoluyla kişiden kişiye yayılabilir.

Teşhis
Sporcu kaşıntısı, dermatit veya sedef gibi başka bir cilt hastalığını doktor saptayabilir. Doktor, enfeksiyonlu bölgeden örnek ya da cilt sürüntüsü alarak, mikroskop altında inceleyebilir. Buna potasyum hidroksit testi (KOH) denir. Eğer örnekte mantar görünüyorsa, tedavi mantar önleyici ilaçlar içerebilir. Eğer test negatifse ama doktor hala sporcu kaşıntısı olabileceğinden şüpheleniyorsa, uygun şartlar altında mantar gelişip gelişmeyeceğini görmek için alınan örnek laboratuvara gönderilebilir. Bu test, kültür olarak bilinir. Hasta tedaviye yanıt vermezse de doktor ayrıca bir kültür isteyebilir.
Sporcu kaşıntısında hafif vakalar için, doktor ilk olarak reçetesiz, mantar önleyici merhem, losyon, pudra ya da sprey kullanmayı önerebilir. Aynı zamanda sporcu ayağı varsa, tekrarlama riskini azaltmak için sporcu kaşıntısı tedavisiyle birlikte tedavi edilebilir.

Diyabet ya da HIV/AIDS hastası olanlar gibi bağışıklık sistemi zayıf kişilerin bu enfeksiyondan kurtulmaları daha zor olabilir.

Reçetesiz İlaçlar
Sporcu kaşıntısı alilamin ve azol tipi mantar önleyici ilaçlardan biriyle tedavi edilir. Döküntüler, bu tedaviyle çabucak geçer ama ilaç uygulaması en az 10 gün boyunca, günde iki kez yapılmaya devam eder.
  • Alilaminler: Bu ilaçlar, terbinafin gibi azollerden daha kısa tedavi süresi gerektirir.
  • Azoller: Mikonazol ve klotrimazolü de içeren bu ilaçlar, alilaminlerden daha ucuzdur.
Reçeteli İlaçlar
Sporcu kaşıntısı şiddetliyse ya da reçetesiz ilaçlara cevap vermiyorsa, reçeteli satılan, daha güçlü topikal ya da oral ilaçlar gerekebilir.
  • Topikal İlaçlar: Ekonazol ve oksikonazol gibi.
  • Oral (sistemik) İlaçlar: Doktor itrakonazol, flukonazol ya da terbinafin reçete edilebilir. Bu ilaçların yan etkileri, sindirim sistemi rahatsızlıkları, döküntü ve anormal karaciğer fonksiyonlarını içerir. Ülser ya da gastroözofajiyal reflü için alınan antiasit ilaçlar gibi, başka ilaçların alımı bu ilaçların emilimini engelleyebilir. Mantar enfeksiyonu için alınan oral ilaçlar, kanın pıhtılaşma yeteneğini azaltan bir antikoagülan olan varfarinin etkinliğini değiştirebilir.
Bazen fungal cilt enfeksiyonlarının tedavisinde griseofulvin adlı başka bir ilaç kullanılır. Etkili olmasına rağmen, enfeksiyondan kurtulmak daha uzun sürebilir. Olası yan etkileri arasında baş ağrısı, sindirim sistemi sorunları, ışığa duyarlılık, döküntüler ya da beyaz kan hücreleri sayısında düşüş vardır. Griseofulvin diğer mantar önleyici ilaçlara alerjisi olanlar ya da karaciğer hastaları gibi farklı ilaçlardan olumsuz yönde etkilenebilecek başka tıbbi sorunları olan kişilerde kullanılabilir. 
Topikal tedaviler arasında nane, oregano ya da lavanta lapası yer alır. Badem yağı gibi taşıyıcı bir yağ ile seyreltilmiş çay ağacı yağı, günde birkaç kez döküntüye tatbik edilebilir. Sedirağacı ve yasemin yağları da aynı biçimde uygulandıklarında kaşıntıya iyi gelebilir. Greyfurt tohumu ekstresi da yarım litre suya, 15 damla şeklinde güçlü bir solüsyon olarak alınabilir.

Bupleurumya da Çin thoroughwax geleneksel Çin tıbbı ve Japon Kampo formüllerinde atlet kaşıntısı ve diğer mantarsı deri hastalıklarının tedavisinde kullanılan Asya kökenli bir bitkidir. Bupleurum saikosaponinler olarak bilinen anti-alerjik ve iltihap önleyici etkilere sahip bileşenler içerir.

Atlet kaşıntısının iyi bir tedavisi de, kasık bölgesini döküntünün kurumasına yardımcı olacak şekilde taze sıkılmış, seyreltilmiş limon suyu ile yıkamaktır. Serin üflemeye ayarlanmış bir saç kurutucu da duş sonrası bölgeyi tamamen kurutmak üzere kullanılabilir. Ilık bir banyo, pek çok hastada kaşıntıyı hafifletir. Etkilenen bölge, temiz ve kuru tutulmalıdır. Hastalara, gevşek duran saf pamuktan iç çamaşırı giymesi önerilmelidir. Polyester ya da naylon içeren kumaşlar vücutta nem tutulmasına neden olur. 
Aşağıdaki uygulamalar sporcu kaşıntısı riskini azaltır:
  • Her gün banyo yapmak. Egzersiz, spor aktiviteleri ya da aşırı terleme sonrasında banyo yapılmalı ya da duş alınmalıdır. Bu, ciltteki bakteri sayısının kontrol altında tutulmasına yardımcı olur. 
  • Enfeksiyonun yayılmasını önlemek için sık sık elleri yıkamak.
  • Kuru kalmak. 
  • Kasık bölgesini kuru tutmak. 
  • Genital ve uyluk içi bölgeleri, egzersiz ya da duş sonrasında temiz bir havluyla iyice kurulamak. 
  • Aşırı nemi önlemek için kasık bölgesinde pudra kullanmak.
  • Temiz giysiler giymek. 
  • İç çamaşırını günde en az bir kez ya da çok terlenmişse daha sık değiştirmek. 
  • Egzersiz kıyafetlerini her kullanımdan sonra yıkamak.
  • Serin kalmak. 
  • Sıcak ve nemli havalarda uzun süre kalın giysiler giymemek.
  • Uygun kıyafetleri tercih etmek. Giysilerin, özellikle iç çamaşırı, atletik destekçiler ve spor formalarının, uygun şekilde üzerine oturduğundan emin olunmalıdır. Cilde sürtünen, aşındırabilen ve sporcu kaşıntısına daha duyarlı hale getiren dar giysilerden kaçınılmalıdır. 
  • Külot yerine boxer giymek.
  • Kişisel malzemelerinizi paylaşmamak. Giysi, havlu ya da kişisel malzemeleri başkalarının kullanmasına izin verilmemelidir. Başkalarından ödünç almaktan da sakınılmalıdır. Ayrıca paylaşılan egzersiz aletlerinin kullanım arasında temizlendiğinden emin olunmalıdır.
  • Atlet ayağını tedavi etmek. Kasıklara bulaşmasını önlemek için atlet ayağı enfeksiyonu kontrol altına alınmalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye