Tenisçi Dirseği - Tıbbi Tedavi

Tenisçi dirseği (lateral epikondilit) dirseği etkileyebilecek birçok aşırı kullanım yaralanmasından biridir.

Tenisçi Dirseği

Tahmin edilebileceği üzere tenis oynamak tenisçi dirseğinin sebeplerinden biridir, fakat birçok başka yaygın aktivite de tenisçi dirseğine neden olabilir. Tenisçi dirseğinin yaptığı ağrı daha ziyade ön kol kaslarının dirseğin dışındaki kemikli çıkıntıya bağlandığı yerde meydana gelir. Ağrı ön kola ve bileğe de yayılabilir. Tenisçi dirseğinin ağrısı, hastayı sevdiği aktivitelerden uzak tutmak zorunda değildir. Dinlenmek ve reçetesiz satılan ağrı kesiciler faydalı olacaktır. Ameliyat ancak nadiren gerekir.

Tenisçi dirseği, kol ve dirseğin sürekli aynı hareketleri yapmasından ya da zorlanmasından kaynaklanan, özellikle dirseğin dış bölgesindeki ağrıyla kendini gösteren bir tendon iltihabı türüdür. Tıp dilinde lateral epikondilit olarak da bilinir.

Tenisçi dirseği adından da anlaşılacağı üzere daha çok tenisçilerde görülen (tenisçilerin neredeyse yarısında) bir rahatsızlık türüdür, genellikle tenisçilerin yanlış teknik kullanması veya aşırı antreman yapmaları sonucu meydana gelebilir. Ancak tenisçi dirseğinin görüldüğü kişiler sadece tenisçiler değildir. Hatta tenisçiler, bu hastalığın görüldüğü vakaların sadece %5’lik bir kısmını oluşturmaktadırlar. Boyacılar, tesisatçılar, marangozlar ve hatta yoğun ev işi yapan kadınlar gibi sürekli dirsek ve kol bölgesini kullanan kişilerde de hastalık görülebilir.
Dinlenme ile zaman içerisinde ağrının şiddeti azalabilmekte ve semptomlar kaybolabilmektedir. Ancak semptomların kaybolmadığı ve iyileşmenin çok geciktiği ağır vakalarda cerrahi operasyon da bir tedavi seçeneği olarak görülebilmektedir.

Tenisçi dirseğinin belirtileri şunlardır:
  • Dirseğin dışında kola ve bileğe vuran ağrı
  • Bilek bükülünce duyulan  ağrı
  • Ön kolda güçsüzlük
  • Haftalar ve aylar içinde kötüleşen ağrı
  • Kimi eylemlerde mesela el sıkışmada veya kapı tokmağını çevirirken ağrı
  • Nesneleri, örneğin kahve fincanlarını tutamama
Tenisçi dirseğinin ağrısı golfçu dirseğinin ağrısına benzer. Fakat golfçu dirseğinin ağrısı dirseğin dışında değil içindedir.

Doktora Ne Zaman Gidilmelidir
Dinlenmek, buz koymak ve reçetesiz ağrı kesiciler kullanmak dirseğin dururken veya kullanırken ağrısını azaltmıyorsa doktora başvurulmalıdır. Aşağıdaki durumlarda doktor müdahalesi gerekir:
  • Dirsek sıcaksa ve iltihaplanmışsa, ateş varsa
  • Dirsek bükülemiyorsa
  • Dirsekte şekil bozukluğu görülüyorsa
  • Bir kemik kırığından şüpheleniliyorsa
Doktorla görüşme öncesinde, mümkünse, belirtileri kötüleştiren egzersiz veya aktiviteden vagzeçilmelidir. Ağrılı bölgeye günde birkaç kez 15 dakika boyunca buz konulur. Bölgeyi bir bandajla sarmak da şişin inmesine yardımcı olabilir.

Teşhis
Doktor dirseği inceleyip tıbbi geçmişe bakarak tenisçi dirseği teşhisinde bulunur. Doktor ağrıyı ve katılığı değerlendirebilmek için etkilenmiş bölgeye baskı uygulayabilir veya hastadan dirseğini, bileğini veya parmaklarını belli şekillerde hareket ettirmesini isteyebilir.

Röntgen çektirmek dirsek ağrısının olası başka nedenlerini, örneğin kırıkları ve artriti elemede yardımcı olur. Bazen ultrason veya manyetik rezonans görüntüleme gibi daha kapsamlı taramalar yapılır.
Tenisçi dirseği aşırı kullanmadan kaynaklanan bir yaralanmadır. Sebebi, eli ve bileği düz tutmak veya kaldırmak için kullanılan ön kol kaslarının tekrar tekrar kasılmasıdır. Dokuya yaptırılan tekrar hareketleri ve dokunun gördüğü baskı, ön kol kaslarını dirseğin dışındaki kemiğe bağlayan tendonlarda bir dizi ince yırtılma veya iltihaplanmayla sonuçlanabilir.

Hastalığın isminden de anlaşılacağı gibi tenis oynamak, özellikle kötü bir teknikle ters vuruşların sık tekrarı, bu tıbbi durumun olası sebeplerinden biridir. Bununla birlikte birçok yaygın kol hareketi, örneğin boya yapmak, bir şeyleri yırtmak, örgü yapmak da tenisçi dirseğine neden olabilir.

Risk Faktörleri
Tenisçi dirseği 30 ila 50 yaş arasında yaygındır; fakat bileklerini tekrar tekrar kasarak kullanan herkesin başına gelebilir.  Günde en az iki saat tekrara dayalı hareketler yapan herkes büyük risk altındadır. Sigara içenler de tenisçi dirseği açısından yüksek risk grubundadır.

Komplikasyonları
Tenisçi dirseği tedavi edilmezse özellikle nesneleri kaldırırken veya tutarken kronik ağrıya neden olur. Dirsek iyileşmeden kolu zorlayacak şekilde kullanmak da sorunu kötüleştirebilir.
Eğer ağrı iş yapmayı engellemiyorsa, "bekle ve gör" yaklaşımı uygulanabilir. Tenisçi dirseği genellikle altı ay ile iki yıl arasında kendiliğinden iyileşir. Eğer çok ağrı varsa veya ağrı işlere engel oluyorsa, tenisçi dirseği tedavisinin ilk aşamasında genellikle dinlenmek, buz koymak, reçetesiz ağrı kesiciler kullanmak gibi adımlar uygulanır. Bu ilaçların uzun dönemli kullanımları tavsiye edilmez, çünkü ciddi mide bağırsak sorunlarına yol açabilir. 

Eğer bu adımlar yardımcı olmazsa, hala ağrı varsa ve hastanın hareketleri sınırlıysa doktor başka uygulamalar önerebilir:
  • Kolu kullanma biçimini analiz etmek: Doktor hasar görmüş dokudaki baskıyı azaltmanın en iyi yollarını bulmak için hastanın tenis veya çalışma tekniğini uzmanların değerlendirmesini isteyebilir. Bu, bilek ve ön kol hareketlerinin belirtileri kötüleştirmemesi için, teniste ters vuruşlarda iki kolu kullanmak ve işte koruyucu adımlar atmak anlamına gelir. Tenis vuruşları veya ağır kaldırma sırasında bileği dik tutarak üst koldaki daha büyük kaslar kullanılır ki bu kaslar yük baskısını daha iyi kaldırır.
  • Egzersizler: Doktor veya fizyoterapist kasları, özellikle ön kol kaslarını yavaş yavaş güçlendirmek ve esnetmek için bazı egzersizler önerebilir. Bu egzersizler bir kez öğrenildikten sonra evde ve işte yapılabilir.
  • Koruyucu bantlar: Doktor zedelenmiş dokudaki stresi azaltmak için bandaj veya koruyucu bant kullanımını önerebilir.
  • Kortikosteroitler: Ağrı şiddetli ve ısrarlıysa, doktor bir kortikosteroit iğnesi tavsiye edebilir. Kortikosteroitler ağrıyı, şişi ve iltihaplanmayı azaltan ilaçlardır. İğne olarak vurulan kortikosteroitler nadiren yan etkilere sebep olur. Bununla birlikte bu ilaçların faydalarının fizik terapi egzersizlerinden veya "bekle ve gör" yaklaşımını benimseyip kolu dinlendirmekten daha fazla olduğu söylenemez. Doktor ağrıyı gidermek için lokal kortikosterod kullanımını önerebilir. Tedavi sırasında ciltten emilen bu kortikosteroidlere, fonoforezler veya iyontoforezler denir.
  • Ameliyat: Rehabilitasyon programı harfiyen yerine getirilmiş olsa bile, başka yaklaşımlar ağrıyı azaltmamışsa doktor ameliyat önerebilir. Doktor ısrarlı ağrı varsa ve altı aydan uzun bir süre diğer tedavilerden sonuç alınamamışsa genellikle ameliyat önerir. Tenisçi dirseği sorunu olan her 10 insandan ancak biri ameliyata ihtiyaç duyar. Ameliyat genellikle ayakta hasta bazında olur, yani ameliyat olduğu gün hasta evine dönebilir. Ameliyat genellikle ya iltihaplanmış tendonun kırpılması veya ağrıyı dindirmek için tendonu çıkarıp tekrar yerine takmaktan ibarettir. 
Tenisçi dirseği için başka tedavilere dair araştırmalar devam etmektedir. Araştırması süren tedavilerden bazıları platelet zengini plazma enjeksiyonları, akupunktur, botolinum toksin ve topik nitrik oksittir. 
Isı veya buz, tenis dirseği ağrısının giderilmesine yardımcı olur. Akut belirtiler yatıştıktan sonra, kan dolaşımını hızlandırmak ve iyileşmeyi teşvik etmek için ısı tedavileri kullanılır. Doktor iltihaplı bölgeye diyatermi veya ultrason uygulamak için fizik tedavi önerebilir. Bunlar, hem ağrı hem de iltihabı tedavi etmek amacıyla, dokuların ısısını artırmak için kullanılan iki yaygın yöntemdir. Bazen, tenisçi dirseği ateli günlük aktiviteler esnasında dirsekte oluşan baskıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Tüm önkol kaslarının esnekliğini artırmak için rutin egzersizler çok önemlidir ve epikondilin aşırı çekilmesine neden olan tendon ve kas gerginliğini azaltmaya da yardımcı olacaktır.

Hafif belirtiler için masaj terapisinin faydalı olduğu bulunmuştur. Masaj teknikleri öncelikle iltihabın azaltılmasını sağlamak için dolaşımın artırılmasına dayanır. Ayrıca manipülasyon, akupunktur ve akupresür de kullanılmaktadır. 

Dirseğe kontrast hidroterapi (sıcak ve soğuk kompresler dönüşümlü olarak 3 dakika sıcak ve 30 saniye soğuk olarak uygulanır; her seferinde 3 defa yapılmalı ve her zaman soğuk kompres ile bitirilmelidir) uygulamak besin bakımından zengin kanın ekleme ulaşmasına ve atık ürünlerin bölgeden uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Bitkisel tedavi ve homeopati de tenis dirseği için etkili tedaviler olabilir. Örneğin acı biber merhemi ya da arnika, keklik üzümü veya sedef otu yağı topikal olarak uygulandığında etkilenen alana kan akışını hızlandırarak iyileşmeyi hızlandırır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye