Ülseratif kolit tedavisinde ana amaç semptomları ortadan kaldırmak ya da hafifletmektir. Bazı durumlarda semptomların giderilmesi için tercih edilen tedavi yöntemleri uzun vadede iyileşme de meydana getirebilmektedirler.
Ülseratif kolit tedavisinde kullanılan tıbbi yöntemler genellikle ilaç tedavisi ya da şiddetli durumlar için cerrahi yöntemlerdir.
Hekimler bağırsaktaki enflamasyonu kontrol altına alabilmek için çok farklı ilaç tedavisi yöntemleri kullanmaktadırlar. Ancak bir kişide işe yarayıp tedaviye yardımcı olan bir ilaç, diğer kişide işe yaramayabilir. Bu nedenle semptomların hafifletilmesinde kullanılacak ilaçları bulmak zaman alabilir. Bunun haricinde tedavide kullanılacak ilaçların yan etkileri de mevcuttur ve seçenekler arasından en etkili olanının yanı sıra en az yan etkisi olan ilaçların seçimi önemlidir.
Anti-Enflamatuar İlaçlar (iltihap ve yangı karşıtı):
Sulfasalazin (Azulfidin): Sulfasalazin ülseratif kolit semptomlarını hafifletmesine karşın mide bulantısı, kusma, diyare, göğüs bölgesinde yanma ve baş ağrısı gibi bir çok yan etkileri mevcuttur. Ayrıca sulfa ilaçlara alerjik olan kişilerin kaçınması gereken bir ilaç türüdür.
Mesalamin, Belsalazid ve Olsalazin: Bu ilaçlar sulfasalazine kıyasla daha az yan etkiye sahiptir. Meselamin, ülseratif kolit hastalarındaki semptomları hafifletmede %90 oranında etkilidir.
Kortikosteroidler: Bu gruptaki ilaçlar da enflamasyonu gidermede oldukça etkilidirler. Ancak uzun süreli kullanımda çok fazla ve ciddi yan etkileri vardır. Bu nedenle ancak şiddetli ülseratif kolit vakaları için reçete edilmektedirler.
İmmün Sistemi Baskı Altına Alan İlaçlar:
Azatioprin ve Mercaptopurin: Bu ilaçlar yavaş etki gösterdiklerinden genellikle etkilerini gösterebilmeleri için kullanıma başlandıktan itibaren 3 ay geçmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle diğer antienflamatuar ilaçlarla kombine edilerek kullanılabilirler. Bunun haricinde bağışıklık sistemini baskı altına aldıkları için çeşitli enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırmaktadırlar.
Siklosporin: Bu ilaç genellikle diğer ilaçlara iyi yanıt vermeyen ve son çare olarak cerrahi operasyonun düşünüldüğü hastalarda kullanılabilir.
Infliximab: Bu ilaç da diğer yöntemlere iyi yanıt vermeyen hastalarda kullanılmaktadır. Genellikle orta-şiddetli ülseratif kolit vakaları için uygundur. Diğer immun sistem baskılayıcı ilaçlar gibi enfeksiyona yakalanma riskini arttırır ve uzun dönemli kullanımda zaman içerisinde etkinliği düşebilmektedir.
Adalimumab: Infliximab’a benzemektedir.
Diğer İlaçlar:
Enflamasyonun kontrolü için, yukarıda bahsedilen ilaçların haricinde bazı durumlarda aşağıdaki ilaç grupları da reçete edilebilmektedir:
Antibiyotikler: Özellikle ülseratif kolite yüksek ateşin eşlik ettiği durumlar için kullanılmaktadır.
Anti-Diyareik İlaçlar: Şiddetli diyareye karşı kullanılabilirler.
Ağrı Kesiciler: Semptomlar arasında şiddetli karın ağrısı ve kramplar mevcutsa tercih edilirler.
Demir Takviyeleri: Eğer şiddetli rektal kanama mevcutsa, demir takviyeleri kullanılarak vücudun kaybettiği demir desteği sağlanabilir.
Cerrahi Operasyon:
Eğer hayat tarzı değişiklikleri, ilaç tedavisi, diyet uygulanması ya da diğer alternatif terapi yöntemleri işe yaramıyorsa, cerrahi operasyon son seçenek olarak tavsiye edilebilir.