Wigmore diyeti aslında vejetaryendir. 1996'da yayınladığı "The Blending Book: Maximizing Nature’s Nutrients: How to Blend Fruits and Vegetables for Better Health" adlı kitabında Wigmore görüşlerini şöyle açıklamıştır: "Canlı gıda beslenmesi üstün beslenmedir çünkü çiğ ile pişmiş ve doğal ile sentetik yiyecekler arasında önemli farklılıklar vardır. Geleneksel beslenme okulu programında, ne gıdalardaki enzim ya da yaşam gücü değerleri, ne de pişmiş gıdalar karşısında canlı (çiğ) gıdaların değeri üzerine tartışmalara çok fazla yer verilir. Yine de bu fark, sağlık terimleriyle dile getirilirse zinde ve sağlıklı yaşamak ile sadece nefes almak arasındaki farktır.”
Wigmore diyeti gıdaları dört ana grupta sınıflandırır: filiz karışımları, ayçiçeği ve filizleşmiş karabuğdayın yeşil yaprakları, lahana turşusu (sauerkraut), arpa ve buğday çimi suyu gibi canlı gıdalar; taze organik sebze ve olgun meyveler, baharatlar, otlar ve çiğ kabuklu yemişler gibi çiğ gıdalar; buğulanmış ya da haşlanmış sebzeler, pişmiş tam tahıl ve fırınlanmış kök sebzeler gibi pişmiş gıdalar; son olarak her türlü hazır gıdadan oluşan işlenmiş gıdalar. Wigmore diyetinin takipçileri, kişinin diyeti ağırlıklı olarak son iki gruptaki gıdaları içerdiğinde hastalıkların meydana geldiğine inanmaktadır.
Wigmore diyeti uygulayıcıları insanları, enzim ve oksijen düzeylerini banka hesapları olarak düşünmeye teşvik eder. Hücrelerde daha fazla oksijen ve enzim depolandıkça kişi daha sağlıklı hisseder. Bazı gıdaları tüketmenin enzim ve oksijen miktarlarını optimum seviyelerde tutacağı görülmüştür.
Wigmore diyetinin diğer özellikleri arasında buğday çimine sindirim destekleyici ve "canlı gıda ilacı" olarak önem vermesidir. Kan oluşumu ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için gerekli olan 90'dan fazla enzim ve mineral içerdiğinden buğday çiminin şifa verici özelliklerinin programdaki diğer unsurlardan daha değerli olduğu düşünülür. Wigmore diyetine uyan kişiler, her gün en az 60 ml'lik iki porsiyon buğday çimi suyu içmeye teşvik edilir. Ayrıca detoksifikasyon sürecinden en iyi şekilde sonuç alınması için "mümkün olduğunca sık olarak” 120 - 240 ml'lik buğday çimi lavmanı alınabilir.
Wigmore diyetindeki gıda kombinasyonları, bazı gıdaların birleştirilmesinin mide krampları, hazımsızlık, ağız kokusu, bağırsak gazı ya da enerji düzeylerinde azalmaya neden olduğu varsayımına dayanmaktadır. Gıdalar; proteinler (kümes hayvanları, balık, süt ürünleri, miso ve maya), ön-sindirilmiş proteinler (kabuklu yemişler ve tohumlar), nişastalar, sebzeler, asitli meyveler (turunçgiller ve ekşi meyveler), sub-asitli meyveler (elma, kayısı, çilek ve böğürtlen gibi meyvelerin birçoğu, şeftali), tatlı meyveler (muz, hurma ve tüm kurutulmuş meyveler), kavun; ve nötr besinler (avokado ve limon) olmak üzere dokuz gruba ayrılır. Kavun tek başına tüketilmelidir. Öğünlerin herhangi bir kategoriden gıdalardan oluşan iyi bir kombinasyon içermesi tavsiye edilir. Örneğin, meyve ve nişastanın bir arada olması kötü bir kombinasyon olacaktır.
Wigmore diyetinde bir diğer önemli nokta ise su içmektir. Musluk suyunun içilmesi uygun kabul edilmez, bu nedenle filtre kullanılmalıdır. Damıtılmış su veya kaynak suyu tercih edilmelidir.