Sürekli ruhani olarak uyanık, akli olarak ayık ve doğayla tam uyum içinde değilsek, zihnin ve vücudun arındırılması işlemleri belirli dönemlerde veya ihtiyaç duyduğumuzda çok yardımcı olabilir. Ruhani varlıklar olarak birinci önceliğimiz ruhani farkındalığı besleyerek gerekli zihinsel ve fiziksel aktivitelerde bulunmaktır. Ruhani büyümenin önü zihinsel ve fiziksel sorunlar sebebiyle tıkanıyorsa bu sorunlar temizlenerek süreç devam ettirilebilir. Holistik (bütüncül) bir yaklaşım varlığımızın tüm seviyelerine, başkalarıyla ve çevreyle ilişkilerimize dikkat etmemizi gerektirir.
Zihinsel (akli) arınma için düzenli olarak meditasyon yapılmalıdır. Meditasyon yapmadığınız zamanlarda ise yapıcı bir tavır edinin. İyimserlik, neşe, inanç yayın ve "olasılıklı” düşünmeye özen gösterin. Bunu yapabilirsiniz çünkü siz akli durumunuzu seçme özgürlüğünde olan ruhani bir varlıksınız. Kötümserliği, mutsuzluğu, depresyonu, belirsizliği ve sıkıntı yaratan herhangi bir durumun kalıcı olduğuyla ilgili inanışları susturun. Sadece yapıcı zihinsel dürtülerin düşüncelere ve hayallere dönüşmesine izin verin. Kendi kendine yapılan yıkıcı konuşmaları engelleyin, bunlar dikkat dağıldığında veya kontrol edilmediğinde oluşabilen düzensiz ve negatif iç seslerdir. Mantıklı düşünmeyi öğrenin ve zekanızın gücünü kullanın. Sezgisel anlayışlara ve anlık keşiflerin getirdiklerine açık olun. Düzgün düşünmeye yardımcı olan bir yaklaşım, konuşurken bilinçli olarak sadece yapıcı kelimeler kullanmaktır.
Hatıralarınızla tarafsız bir ilişki içinde olun ve onları eski bakış açınızın ve tecrübelerinizin akıldaki kayıtları olarak görün. Hatırları sadece bilgi, enformasyon olarak değerlendirin. Bilgiler olarak hatıraların ve onlarla ilişkilendirilebilecek duyguların arasındaki farkı görün. Bu sayede hatıralarınıza erişirken pişmanlık, mutsuzluk, kızgınlık, suçluluk gibi duygulardan etkilenmeyin. Başarı ve mutluluk anılarının size hayatın güzelliğini hatırlatmasına izin verin. Eğer geçmiş hataları hatırlarsanız, şimdi daha akıllıca kararlar almanıza yardım edeceklerinden onlarla motive olun. Kendinizi dolu dolu ve tamamen anın içinde yaşarken geleceğe iyimserlik, merak ve amaçlılık ile bakmak için eğitin. Ruhani bir varlık olduğunuz için hatıraların kurbanı olmanız, engelleyici alışkanlıklarla, akli durumlarla veya inançlarla sınırlandırılmanız gereksizdir.
Günlük yaşamda karşılaşılan çoğu fiziksel problem ve sorun psikolojik kaynaklı olduğu için mantıklı davranmak, duygusal olarak dengeli ve olgun olmak önemlidir. Akli alanımız, farkındalığımızı, bakış açımızın ve hislerimizin temellerini, bireysellik duygumuzu, benlik şuurumuzu, kavramayı sağlayan zekamızı ve bilgiyi işleyen aklımızı kapsar. Bu sebeple akli ve duygusal durumlara tarafsız bir şahit olarak yaklaşmak, bunlarla çok fazla kendimizi ilişkilendirip ruhu düşünmeyi unutmaktan çok daha faydalıdır.
Amaçlı yaşamak düşünmeyi düzenlemeye ve duyguları dengelemeye yardımcıdır. En faydalı olacağını bildiğimiz şeyleri yaparak başarılı yaşamayı öğreniriz. Bunun sonrasında yeni, yapıcı alışkanlıklar ortaya çıkar, duygular, düşünceler ve hareketlerle koordine olur, çabalarımızdaki başarı yeteneklerimizi geliştirir ve kendimize güvenimizi artırır. Ruhani olarak uyanırız, zihin sağlığımız artar, asli olanlara odaklanıp, olmayanları göz ardı ederek fonksiyonel yeteneklerimizi geliştiririz. Sadece doğru yaşayarak, hareketlerin ve prensiplerin etkilerinin yaşamın tüm süreçlerine karar verdiğini ve bunları düzene soktuğunu kendimize kanıtlayabiliriz. Nasıl yaşanması gerektiğinin bilgisi, eğer onu kullanmazsak, istediğimiz ve hak ettiğimiz başarı ve tatmini bize sağlamaz.