Alexander Tekniği - Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gerginliği azaltarak vücut koordinasyonunu artırmayı hedefleyen bir yöntemdir.

Alexander Tekniği

Alexander tekniği, fiziksel ve zihinsel işleyişin geliştirilmesi için kullanılan somatik bir yöntemdir. Tekniğin yaratıcısı Frederick Alexander'ın hem fiziksel hem zihinsel olarak kabul ettiği aşırı gerginlik, hareketi kısıtlar ve eklemler, omurga, nefes alma mekanizması ve diğer organlarda basınç yaratır. Bu tekniğin amacı bedene özgürlük ve ifadeyi; zihne ise berrak düşünmeyi yeniden kazandırmaktır. Alexander tekniği öncelikle birebir özel derslerde öğretilir. Tanıtım atölye çalışmaları veya tekniğin özel uygulamaları için atölye çalışmaları (örneğin, müzisyenler için atölye çalışmaları) da yaygındır. Özel derslerin süresi yarım saat ila bir saat arasında değişir ve bir seri halinde öğretilir. Derslerin sayısı öğrencinin koordinasyon zorluğunun şiddetine ya da devam eden çalışmalarla mümkün olacak iyileşmeleri gerçekleştirme konusundaki ilgisine göre değişir. Ders ücreti genellikle sigorta kapsamında değildir, ancak bazı tamamlayıcı bakım sigortası planlarında katılımcılar için indirimler mevcuttur.

Derslerde, öğretmenler basit hareketler aracılığıyla öğrencilere rehberlik eder ve rahat kıyafetler giymiş öğrencilerin yıkıcı gerilim modellerini saptamalarına ve durdurmalarına yardımcı olmak için ellerini kullanırlar. Gerginlik zihinsel süreçlerin yanı sıra fiziksel süreçlerden de kaynaklanır, bu nedenle bir ders esnasında kişisel reaksiyonlar ya da davranışlar üzerine tartışmalar da gerçekleşebilir. Bu teknik, öğrencilerin iyileştirilmiş bir koordinasyonla ve kolaylıkla hareket etmelerine yardımcı olur. Bir hareketin başında (dersler bir dizi hareketlerden oluşur), çoğu insan başlarını geri çeker, omuzlarını kulaklarına doğru yükseltir, alt sırtlarını kamburlaştırır, bacaklarını gerginleştirir ya da vücutlarında başka biçimlerde aşırı gerginlik üretir. Alexander bunu vücudun yanlış kullanılması olarak adlandırır.

Bir hareket esnasında herhangi bir noktada, doğru kullanım sağlanabilir. Boyun kasları aşırı gerilmemişse, baş omurganın hafifçe önüne kayar çünkü başın ön kısmı daha ağırdır. Başın konumu ileri yönde dengesiz olduğunda, bu sırttaki ekstansör kaslarda bir dizi çekme refleksi başlatır. Teknikteki derslerin geliştirmeyi amaçladığı şey, bu reflekslerle birlikte ayaklar ve bacaklar, kollar ve ellerdeki refleks aktivitesinin, nefes alma mekanizmasının ve vücudun diğer bölgelerinin ustalıkla kullanılmasıdır. Alexander, tek bir hareketi tamamlamak kısa sürse dahi, vücudun bu optimal işleyişinin korunmasının çok zor olduğunu keşfetmiştir. İnsanların, bilhassa da yetişkinlerin, hareket ile ilişkili çok güçlü bir gerilim alışkanlıkları vardır. Kasların kronik yanlış kullanımı çok yaygındır. Bu, televizyon veya video monitörleri önünde kambur oturma, çok fazla araba kullanma, uzun süre oturma ve az yürüme, geçmişteki travmalar ve yaralanmalar ile ilişkili gerilimden kaynaklanabilir. Bir boyun yaralanmasının iyileşmesinden sonra boyunda sertleşme, bacakta kırılma ya da burkulmanın iyileşmesinden uzun süre sonra bacağın sakınılması, yaralanma ile oluşan alışılmış gerginliğin örnekleridir.

Alexander tekniği öğretmeninin yaptığı ilk şey, bilhassa boyun ve omurgada olan bu alışılmış aşırı gerginliğe karşı bir öğrencinin duyusal farkındalığını artırmaktır. Daha sonra öğrenciye gerilimi etkisizleştirme öğretilir. Örneğin öğrenci oturmaya hazırlanıyorsa, alışılmış şekilde kaslarını gerecektir. Eğer öğrenciden oturma niyetini bir kenara bırakması ve bunun yerine boynunu serbest bırakarak kaslarında daha az kasılma olmasına izin vermesi istendiğinde, öğrenci oturmaya karşı alışılmış gergin tepkisini değiştirmeye başlayabilir. Başının omurgasının üzerinde doğal serbest dengesinde durmasını sağlayarak, gözlerini açık ancak gergin bakışlar olmaksızın odaklanmış tutarak, omuzlarını ve dizlerini serbest bırakıp sırtını uzatarak ve genişleterek bir öğrenci bu gerilimi büyük oranda azaltacaktır. Alexander derslerinde öğrenciler aktivite halindeyken kendilerini bu şekilde yönlendirmenin yanı sıra akıcı ve koordine şekilde hareket etmekte ustalaşmayı öğrenirler.
Frederick Matthias Alexander 1869 yılında Avustralya Tazmanya’da doğdu. Bir tiyatrocu ve Shakespeare ezbercisi oldu ve kariyerinin başlarında ses tellerinde zorlanma yaşamaya başladı. Kronik ses kısıklığı için tıbbi yardım aradı, ancak önerilen reçete ve uzun dinlenme dönemleri ile tedavi olduktan sonra sorunu devam etti. Alexander ses kısıklığının, drama performansının başlamasının ardından yaklaşık bir saat sonra başladığını fark etti ve bu ezberden okuma sürecinde sesini kaybetmesine neden olan bir şey yaptığı sonucuna vardı. Alexander tıp doktorunu yeniden ziyaret ederek gözlemlerini ona anlattı.

Doktor Alexander’ın ses tellerine zarar verenin ne olduğunu bilmediğini söylediğinde, Alexander bunu kendi başına bulmaya karar verdi. Böylece kendi kendini gözlemediği ve keşfettiği on yıllık bir dönem başladı. Ezberden okuma, normal konuşma ve daha sonra ayakta durma, yürüme ve oturma eylemlerini gözlemlemek için üç ayna kullanarak, Alexander koordinasyonunu geliştirmeyi ve vokal sorunlarının üstesinden gelmeyi başardı. En şaşırtıcı keşiflerinden biri konuşurken ya da hareket ederken vücudunu kullanma biçimini değiştirmek için, düşüncelerini gereksiz gerginlik üretmeyecek şekilde yönlendirerek düşünme tarzını değiştirmek zorunda kaldığını fark etmesi oldu. 19. yüzyılın sonunda bu keşfi yapmasının ardından Alexander, zihin/beden tıbbı alanında bir öncü haline geldi.

İlk başlarda, sanatçılar ve dansçılar fiziksel şikâyetlerinin üstesinden gelmek ve performanslarının ifadesini ve kendiliğindenliğini geliştirmek için Alexander’ın rehberliğine başvurdu. Çok geçmeden çok sayıda insan, çeşitli fiziksel ve zihinsel bozukluklar için onun öğretilerinde çare aramaya başladı.
Alexander tekniği, öğrencilere genel fonksiyonlarını iyileştirmelerinde yardımcı olur çünkü hem zihinsel hem de fiziksel olarak, geniş bir yelpazede faydaları vardır. Nikolaas Tinbergen 1973’teki Nobel konuşmasında "yüksek kan basıncı, solunum, uyku derinliği, genel neşe ve zihinsel uyanıklık, dış baskılara karşı esneklik ve bir enstrüman çalma kabiliyeti gibi muhtelif konulardaki çarpıcı gelişmelere” övgüler yağdırmıştır. Alexander tekniğinin faydalı olduğu diğer durumları şöyle listelemiştir: Çeşitli artrit türleri de dahil romatizma, solunum sıkıntıları ve hatta potansiyel olarak ölümcül astım, yüksek kan basıncı ve bazı tehlikeli kalp hastalıklarına yol açabilecek dolaşım kusurları, mide-bağırsak rahatsızlıkları, çeşitli jinekolojik sorunlar, cinsel sorunlar, migren ve depresif ruh hali. 1980’ler ve 1990’lardaki literatür; sırt ağrısı, kronik ağrı, postural problemler ve tekrarlayan zorlanma yaralanmalarında iyileşme, gebelik ve doğum esnasında fayda, fizik tedavi ve rehabilite edici egzersizler uygulamada destek, bilgisayar kullanımı nedeniyle oluşan kas zorlanmalarında iyileşme, okul çağındaki çocuklarının duruş ve performanslarında iyileşme ve vokal ya da drama performanslarında iyileşme gibi tekniğin sunduğu faydalarla devam eder.
Alexander tekniği eğitime odaklanır. Öğretmenler hareket etmekte olan öğrencilerine nazikçe rehberlik etmek için ellerini kullanır. Bu nedenle, kontrendikasyonları ve olası fizyolojik yan etkileri minimum düzeyde tutulur. Yumuşak doku ya da kemik yapısının kuvvet uygulayarak tedavi edilmesi söz konusu olmadığından, öğretimde hatalar olması durumunda dahi doku zararı olası değildir. Alexander dersi sırasında duyusal farkındalıkları geliştikçe, öğrenciler kronik gerilim modellerinin daha çok farkına varırlar. Kaslardaki aşırı gerginliğin serbest bırakılması ve günlük aktivitede bunun sürdürülmesi öğrenildikçe, bağ dokularda gerginlik ya da hassasiyet ortaya çıkabilir. Bunun nedeni bağ dokuların uzamış ve gevşemiş kaslara ve genişleyen eklem hareket aralığına adapte oluşudur. Bazen ders esnasında kasılmış kasları gevşediğinde ve bu da dolaşım ya da solunum faaliyetini etkilediğinde öğrenciler, baş dönmesi yaşayabilir. Kaslardaki güçlü kasılmalar ve rijit duruşlar genellikle duygu bastırılmasını göstermektedir. Kasları Alexander tekniği dersi sırasında ya da sonrasında gevşetmek, öğrencilerin güçlü duygu dalgalanmaları veya ruh halinde ani değişiklikler yaşamalarına neden olabilir. Bazı durumlarda, somatik anılar yüzeye çıkarak geçmişteki yaralanma veya travmaları bilince ulaştırır. Bu aşırı anksiyeteye neden olabilir ve öğretmen öğrenciyi danışmanlık alması için yönlendirebilir.
Alexander tekniği 20. yüzyılın ilk yarısında Londra'da entelektüel, sanatsal ve tıbbi topluluklar arasında tanınmaya başladı. Alexander’ın destekçileri arasında John Dewey, Aldous Huxley, Bernard Shaw ve ünlü bilim adamları Raymond Dart, G.E. Coghill, Charles Sherrington ve Nikolaas Tinbergen sayılabilir.

Araştırmacılar, eğitim, koruyucu tedavi ve rehabilitasyon alanlarında tekniğin etkileri ve uygulamalarını incelemeye devam etmektedir. Alexander tekniğinin, kronik ağrıyı giderme, psikolojik işleyişinin geliştirilmesi, okul çağı çocuklarında duruşu ve okul performansını iyileştirmesinde etkili olduğunu kanıtlamıştır. Bu tekniğin, normal yetişkinlerde solunum fonksiyonunu geliştirmede, ergenlerde ve yetişkinlerde skolyozun etkilerini dolaylı olarak azaltmada ve profesyonel müzisyenlerdeki stres tepkilerini kontrol etmede beta-bloker ilaçlar kadar etkili olduğu tespit edilmiştir.

Eğitim ve Sertifikasyon
1955 yılında hayatını kaybetmeden önce Alexander, Londra'da Alexander Tekniği Öğretmenler Derneğini (Society for Teachers of the Alexander Technique, STAT) kurdu. Dernek öğretmenler için tekniğin standartlarını korumaktan sorumludur. 1980'lerin sonlarında, Alexander öğretmenliği mesleğindeki hızlı büyüme nedeniyle STAT, dünya çapında pek çok ülkede sertifikasyon kurumları yetkilendirmiştir.

The American Society for the Alexander Technique (AmSAT), Amerika Birleşik Devletleri'nde bu mesleği denetlemektedir. Öğretmenler STAT standartlarına göre lisans alır. Öğretmenlerin üç yılda AmSAT tarafından onaylanmış olan 1.600 saatlik bir eğitim programı almaları gerekir. Amerika Birleşik Devletleri’nde öğretmenler için ikinci bir kurum olan Alexander Technique International’ın (ATI) öğretmen sertifikasyonu için standartları daha farklıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye