Derslerde, öğretmenler basit hareketler aracılığıyla öğrencilere rehberlik eder ve rahat kıyafetler giymiş öğrencilerin yıkıcı gerilim modellerini saptamalarına ve durdurmalarına yardımcı olmak için ellerini kullanırlar. Gerginlik zihinsel süreçlerin yanı sıra fiziksel süreçlerden de kaynaklanır, bu nedenle bir ders esnasında kişisel reaksiyonlar ya da davranışlar üzerine tartışmalar da gerçekleşebilir. Bu teknik, öğrencilerin iyileştirilmiş bir koordinasyonla ve kolaylıkla hareket etmelerine yardımcı olur. Bir hareketin başında (dersler bir dizi hareketlerden oluşur), çoğu insan başlarını geri çeker, omuzlarını kulaklarına doğru yükseltir, alt sırtlarını kamburlaştırır, bacaklarını gerginleştirir ya da vücutlarında başka biçimlerde aşırı gerginlik üretir. Alexander bunu vücudun yanlış kullanılması olarak adlandırır.
Bir hareket esnasında herhangi bir noktada, doğru kullanım sağlanabilir. Boyun kasları aşırı gerilmemişse, baş omurganın hafifçe önüne kayar çünkü başın ön kısmı daha ağırdır. Başın konumu ileri yönde dengesiz olduğunda, bu sırttaki ekstansör kaslarda bir dizi çekme refleksi başlatır. Teknikteki derslerin geliştirmeyi amaçladığı şey, bu reflekslerle birlikte ayaklar ve bacaklar, kollar ve ellerdeki refleks aktivitesinin, nefes alma mekanizmasının ve vücudun diğer bölgelerinin ustalıkla kullanılmasıdır. Alexander, tek bir hareketi tamamlamak kısa sürse dahi, vücudun bu optimal işleyişinin korunmasının çok zor olduğunu keşfetmiştir. İnsanların, bilhassa da yetişkinlerin, hareket ile ilişkili çok güçlü bir gerilim alışkanlıkları vardır. Kasların kronik yanlış kullanımı çok yaygındır. Bu, televizyon veya video monitörleri önünde kambur oturma, çok fazla araba kullanma, uzun süre oturma ve az yürüme, geçmişteki travmalar ve yaralanmalar ile ilişkili gerilimden kaynaklanabilir. Bir boyun yaralanmasının iyileşmesinden sonra boyunda sertleşme, bacakta kırılma ya da burkulmanın iyileşmesinden uzun süre sonra bacağın sakınılması, yaralanma ile oluşan alışılmış gerginliğin örnekleridir.
Alexander tekniği öğretmeninin yaptığı ilk şey, bilhassa boyun ve omurgada olan bu alışılmış aşırı gerginliğe karşı bir öğrencinin duyusal farkındalığını artırmaktır. Daha sonra öğrenciye gerilimi etkisizleştirme öğretilir. Örneğin öğrenci oturmaya hazırlanıyorsa, alışılmış şekilde kaslarını gerecektir. Eğer öğrenciden oturma niyetini bir kenara bırakması ve bunun yerine boynunu serbest bırakarak kaslarında daha az kasılma olmasına izin vermesi istendiğinde, öğrenci oturmaya karşı alışılmış gergin tepkisini değiştirmeye başlayabilir. Başının omurgasının üzerinde doğal serbest dengesinde durmasını sağlayarak, gözlerini açık ancak gergin bakışlar olmaksızın odaklanmış tutarak, omuzlarını ve dizlerini serbest bırakıp sırtını uzatarak ve genişleterek bir öğrenci bu gerilimi büyük oranda azaltacaktır. Alexander derslerinde öğrenciler aktivite halindeyken kendilerini bu şekilde yönlendirmenin yanı sıra akıcı ve koordine şekilde hareket etmekte ustalaşmayı öğrenirler.