Aşırı Yeme - Belirtileri

Aşırı yeme bozukluğu görece yeni anlaşılmış bir bozukluktur ve bazılarına göre en yaygın yeme bozukluğudur.

Aşırı Yeme

Aşırı yeme bozukluğu, görece yeni anlaşılmış bir bozukluktur ve bazılarına göre en yaygın yeme bozukluğudur. Aşırı yeme bozukluğu olan insanlar, en az altı aylık bir süre boyunca haftada iki kez bir oturuşta çok fazla miktarda yemek yerler. Aşırı yemelerinde ayrıca aşağıdaki beş özellikten en az üçü bulunur:
  • Normalden hızlı yemek
  • Huzursuz bir şekilde tok olana kadar yemek
  • Fiziksel olarak aç hissetmezken çok miktarda yemek
  • Utanç duygularıyla yalnız yemek
  • Aşırı yemeden dolayı kötü, kederli veya suçlu hissetmek
Aşırı yeme bozukluğu olan çoğu insan ya aşırı kiloludur ya da obezdir; yani bu kişiler öngörülen sağlıklı kilonun yüzde 20 ile yüzde 30 fazlasına sahiptirler. Çoğunlukla da kilo problemi ve dengesiz kilo alıp verme geçmişleri vardır.

Aşırı yeme bozukluğu olan insanlar, yemekle ilgilenmekten okulu veya sosyal yaşamı kaçırabilirler. Evde aşırı yiyen biri, genellikle yemeği odasına götürebilir, kapıyı kilitler ve yalnız yer. Aşırı yiyenler, yataklarının altına veya dolaplara yiyecek saklayabilir, böylece kimse onların aşırı yediğini bilmez. Bazıları davranışlarından utanırlar ve aşırı derecede suçluluk duyarlar. Aile üyeleri veya arkadaşlar, aşırı yiyenlerin koca bir tabağı bitirdikten sonra bile, büyük miktarlarda yemek yediklerini fark edebilirler. Aşırı yeme sırasında kişi, ne yediğinin farkında olmadan çok hızlı yiyebilir. Bu bozukluğu olanların tuhaf yeme alışkanlıkları da olabilir, mesela yiyeceği doğrudan kutusundan yemek veya çöpten yiyecek alıp yemek gibi.
Aşırı yeme bozukluğunu tedavi etmenin tek bir yolu yoktur. Tedavinin en iyi yolu, bir yaklaşımlar bütünü olabilir. Örneğin bilişsel davranış terapisi ve içgörü yönelimli terapi gibi psikoterapi çeşitleri, hastalara aşırı yemeyi tetikleyen düşünce ve duyguları fark etmeyi öğrenmede yardımcı olabilir. Grup terapisi de hastaların semptomlarından daha az utanmalarına yardımcı olabilir. Bazı kendi kendine yardım stratejileri, mesela günlük tutmak ve meditasyon, aşırı yemeye yol açan hisleri ve duygu durumlarını belirleme ve bertaraf etmede hastalara yardımcı olabilir.

Hastayı sağlıklı yiyecek seçimleri ve daha önemlisi fiziksel açlık ve duygusal açlık arasındaki farkın nasıl anlaşılacağı hakkında eğitmek için, beslenme üzerine eğitimini tamamlamış bir uzmandan yararlanılabilir. Son olarak antidepresanlar gibi bazı ilaçlar, hastalıkla ilişkili depresif semptomların tedavi edilmesine ve bazı hastalarda aşırı yeme dürtüsünün düzeltilmesine yardımcı olabilir.
Aşırı yeme bozukluğu olan kişiler uzun süreli sıkı diyetin ardından aşırı yemek yerler, terapi bu davranış modelini normalleştirmeye yardımcı olur. Aşırı yeme bozukluğu tedavisinin ilk amacı, atıştırmalardan kaçınarak ve düzenli öğünlere odaklanarak, hastaya yeme davranışı üzerinde kontrol kazanmasını öğretmektir. Duygusal dürtüler, çarpık düşünceler ve aşırı yeme arkasındaki davranış modellerini ortaya çıkarmak için bilişsel davranış terapisi, grup terapisi ya da kişiler arası psikoterapi kullanılabilir. Aşırı yeme bozukluğu olan kilolu hasta, orta şiddette bir egzersiz programına başlatılabilir ve sağlıklı gıda tercihleri yapması ve kilo kaybı için bir diyetisyene yönlendirilebilir.

Başlangıç tedavisi, aşırı yeme bozukluğunun karakteristik bir özelliği olan depresyonu kontrol altına almaya odaklanabilir. Depresyon belirtilerini hafifletmek için önerilen bitkisel ilaçlar arasında damiana, ginseng, kola, Venüs çarığı, lavanta, ıhlamur, yulaf, biberiye, takke çiçeği, sarı kantaron, kediotu ve mine çiçeği yer alır.

Stres ile tetiklendiği düşünülen aşırı yeme episodları, aromaterapi, nefes egzersizleri, biofeedback, müzik terapisi, yoga ve masaj da dahil gevşeme egzersizleri ve teknikleri üzerine hastayı eğiterek zapt edilebilir. Adaptojenler olarak bilinen bitkiler de bir herbalist ya da holistik bir sağlık uzmanı tarafından reçete edilebilir. Strese uyumu teşvik ettiği düşünülen bu bitkiler arasında Sibirya ginsengi, ginseng, hormon kökü, hodan otu, meyankökü, papatya ve ısırgan yer alır. Ayrıca anksiyeteyi yatıştırmak için yulaf ve takke çiçeği tonikleri tavsiye edebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye