Hayatı üç temel dinamik gücün karşılıklı etkileşimi olarak açıklayan hint yaşam bilimi ayurveda mevsimleri, yaşam çağlarını ve gününüzü de elementsel açıdan sınıflandırmıştır. Zamanın elementsel karşılıklarını anlamak neyi gün içinde ne zaman yapacağımız konusunda bize bilgi verebilir. Ayurvedaya göre bir gün içinde yaşanan döngü şu şekildedir:
Saat 6:00 – 10:00; 1. Kafa (Toprak) Döngüsü
- Tüm hareketler yavaştır. Eğer saat 6’dan sonra uyursanız kalkmak daha da zor olur ve kendinizi halsiz hissedersiniz. Yenin yiyecekler iyi sindirilmezler ve mutlaka hafif olmalıdır.
Saat 10:00 – 14:00; 2. Pita (Ateş) Döngüsü
- Metabolizma öğlen en yüksek verimine öğlen 12:00’da ulaşır. Bu saatte sindirim ve emilim çok iyidir. En kapsayıcı besin ve vitamin alımını bu saatte yapmak iyi olur.
Saat 14:00 – 18:00; 1. Vata (Hava) Döngüsü
- Hareket ve eylemin arttığı vakittir. Akşam yemeğiniz öğle yemeğinden daha hafif olmalıdır. Zihinsel eylemler ve konuşmalar hareketli (canlı) olmalıdır.
Saat 18:00 – 22:00; II. Kafa Döngüsü
- Yatmak ve dinlenmek için enerji yavaşlar. Uyku kolayca ve çabucak gelir. Eğer saat gece 10’a kadar uyumazsanız ve öz ellikle bir de geç yemek yemişseniz yatakta döner durursunuz.
Saat 22:00 – 02:00; II. Pita Döngüsü
- Aktif, renkli rüyalar ve derin bir uyku zamanıdır. Eğer bu saatlerde uyanıksanız metabolizmanız ertesi gün pişman olmanıza yol açacak gece yemeği ve eylemlerine neden olacaktır.
Saat 02:00 – 06:00; II. Vata Döngüsü
- Daha yüksek ruhsal yaşamaya ulaşmak için meditasyon yapanlarca kullanılan evrensel akışın yükseltilmesi vaktine tekabül eder. Eğer sabah dört veya beşte kalkar ve ruhsal egzersizler yaparsanız gün boyu enerjik olursunuz, topladığınız enerji sizinle kalır. Eğer saat altıdan sonra uyursanız kafanın uyuşuk zamanına girmiş olursunuz.