Avuçlama
Avuçlama görme sistemini sakinleştirmeyi amaçlar. Bu egzersizde, hastalar gözlerini yumar ve onları, parmakları alınları üzerinde çapraz gelecek şekilde avuçlarıyla kapatırlar. Eller çukurlaştırılmalıdır böylelikle göz yuvarlarına herhangi bir baskı uygulanmaz. Sonraki adımda, hasta gözlerini açmalı ve ışığın girip girmediğine bakmalıdır. Işık giriyorsa eller hareket ettirilmeli böylelikle hiç ışık girmeyecek hale getirilmeli ve gözler yeniden kapanmalıdır.Kişinin elinin sıcaklığı, bütün ışığın kesilmesiyle birleşince gergin bir çift göz yuvarlağını rahatlatacaktır. Bir masanın etrafında oturmak iyi bir avuçlama pozisyonudur. Kişi masaya bir yastık koyabilir, kollarını dinlendirebilir ve ellerinin çok yüksek ya da çok alçakta olup olmadığını kontrol edebilir. Sırtüstü pozisyonda, dizler dikilmiş ve ayaklar yere düz basar halde durmak da iyi bir pozisyondur. Avuçlama sırasında, hastalar gündoğumu ya da okyanus gibi rahatlatıcı bir manzara hayal etmelidir. Association for Vision Education sitesine konulan, egzersizlerin bir tasviri avuçlamanın 5-10 dakikalık seanslar halinde, günde en az bir kez yapılmasını önermektedir. Eğer bu tatsız bulunursa, kişi günde 20’ye kadar her biri 15 nefes süren daha ufak seansları deneyebilir. Avuçlama aynı zamanda gözler yorgun ve sulanmış olduğunda da yardım edebilir.
Sallama
Sallamanın amacı gözleri dikkatli bakmamaları için eğitmektir. Bates dikkatli bakmadaki sabitliğin gözler için kötü olduğunu ileri sürer. Bu egzersizi yapmak için, hasta sabit bir nesne üzerine odaklanmalı sonra başını ya da tüm vücudunu iki yana sallamalıdır. Nesneye bakmayı sürdürürken gözlerini değil yalnızca başını sallamalıdır.
Test Kartı Egzersizi
"Yapa yapa öğren" fikrine dayanan bu egzersiz göz eşeli üzerinde çalışmaya dayanır. Hastalardan bir harfin üzerine odaklanmaları, sonra gözlerini kapatmaları ve birkaç saniye siyah harfi kafalarında canlandırmaları istenir. Birkaç seans sonra, Bates harflerin daha koyu ve berrak olacağını ileri sürer.
Güneşlenme
Güneşlenme ışık hassasiyetini azaltmayı amaçlar. Bates güneşin terapötik bir etkisi olduğuna inanıyordu, bu nedenle de hastalardan gözlerini kapamaları ve güneşe yüzlerini dönmeleri isteniyordu. Yalnızca sabahları ya da akşamları ve sadece kısa süreli olarak güneşlenilmesi tavsiye ediliyordu.
Merkezileştirme
Merkezileştirme ya da merkezi sabitlemenin amacı gözün içine tek seferde çok fazla görüntü alarak kendini yormaması için eğitilmesini amaçlar. Bu egzersiz gözleri bütün bir resimden ziyade tek bir noktaya odaklanmak üzere eğitilmesini içerir. Göz için, bir görüntü alanının ortasında, görüntünün en keskin olduğu bir nokta belirlenir. Bu egzersiz insanların bu noktaya bakmak üzere eğitilmesini amaçlar. Hastalardan bir nesneye bütün olarak bakmaları yerine -Bates bunun gözün fiziksel yeteneklerinin ötesinde olduğunu öne sürmekteydi- ona parça parça bakmaları istenmiştir. Bates bütün bir resme bakmanın görüşün bozulmasına neden olacak şekilde yorgunluk yarattığına inanmaktadır. Bu aslında başlı başına bir egzersiz değil, daha ziyade hastaların gün boyunca yapmaları istenen bir şeydir.
Renk Günleri
Bu egzersiz tüm günü belli bir renge odaklanarak geçirmeyi içerir. Bir renge bakarken, hastalardan biçime değil renge odaklanmaları istenir. Renkler her gün değişir.
Bates yöntemine ilgi duyan kişiler, yöntem üzerine eğitim almış bir profesyonele para ödeyerek ondan egzersizleri öğrenebilir ya da bu yöntemi herhangi bir bedel ödemeden kitaplardan veya internetten okuyabilirler. Bates iyileşmenin, sorunun derecesine ve kişinin kendini egzersizleri yapmaya ne kadar verdiğine göre farklılık göstereceğine inanmıştır.