Cam kemik hastalığı için şu an bilinen bir çare yoktur dolayısıyla tedavisi şunları kapsar:
- Sağlık sorunlarını önlemek,
- Bağımsızlığı ve hareket yeteneğini geliştirmek,
- Kemik ve kas gücünü artırmak.
Kemiklerin güçlü kalması için şunlar yapılabilir:
Beslenme ve Takviyeler
Aşırı protein, süt ürünü, şeker, alkol, kafein ve kızarmış yiyecekler içeren bir diyet, vücutta asidik etki yaratır ve vücudun dengelenmesi için kalsiyumun kemiklerden emilmesine sebep olur. Tavsiye edilen diyet vejetaryen ağırlıklı, tam tahıllar, bakliyat, meyve, sebze, yemiş içeren, küçük miktarlarda organik et ve süt ürünlerin de tüketilmesi gereken bir diyettir. Yeşil yapraklı sebzeler, fasulye ve balık birincil kalsiyum kaynağı olarak kullanılır. Süt ürünlerinden alınacaksa öncelikli tercih yoğurt olabilir. Ayrıca yeterli miktarda esansiyel yağ asiti de alınmalıdır. Özellikle EPA (somon ve morina balığında bulunur) ve gama-linoleik asit kalsiyum dengesini korumakta etkilidir. Soya proteini de osteoporozu önlemeye yardımcı olur.
Kemiklerin yapısını besleyen şu maddeler de doğru dozlarda alınmalıdır:
Kalsiyum, magnezyum, bor, bakır, manganez, fosfor, silika, çinko, A, B6, B12 vitaminleri, folik asit, C, D, K vitaminleri, protein, esansiyel yağ asitleri.
Egzersiz
Kemiklere darbenin gücünü ileten egzersizler (dans gibi) ve vücut ağırlığının kullanımı kemik oluşumuna yardımcıdır. Basitçe yürümek, olan kemik kütlesini korusa da yeni kemik üretimi için daha zorlayıcı bir aktivite gerekir. Yürürken bileklere ağırlık takmak buna yardımcı olabilir.
Bitkisel Tıp
Atkuyruğu: Kemik yoğunluğunu sağlar. Kurutulmuşundan yapılan çay her gün içilebilir.
Karahindiba: Minerallerin emilimini artırır. Yemeklerden önce 10 – 15 damla alınabilir.
Kemik Çayı: Isırgan, atkuyruğu ve adaçayından birer çorba kaşığı alınır. İlk ikisi karıştırılıp ezildikten sonra adaçayı eklenir. Kaba sıcak su eklenir ve ağzı kapatılır. En az 4 saat bekletilir. Hazır olduğunda süzülüp sıcak veya soğuk içilebilir. Bu çayın bir bardağında, bir bardak süt kadar kalsiyum bulunur.
Çevre Tıbbı
Kurşuna aşırı derecede maruz kalmak kalsiyum dengesini etkiler. Kadmiyum da kemiklerin mineral içeriğini düşürebilir.
Korunma
Cam kemik hastalığı genetik kusur sonucunda oluşur. Genel olarak bu hastalığa sahip herhangi bir kişinin çocuğuna geçirme ihtimali %50’dir.
Bu hastalıkla ilgili problemler sağlıklı bir yaşam sürmek, egzersiz yapmak ve iyi beslenmek ile azaltılabilir veya önlenebilir. Sigara içmekten ve aşırı alkol alımından kaçınılmalıdır çünkü bunlar kemikleri zayıflatıp kırılma riskini artırabilir.
Kemik kırıklarının tedavisinde farklı yaklaşımlar bulunur.
Diyet ve Takviyeler
Beslenmede koyu yeşil rengi yaprakları olan sebzelerden, süt ürünlerinden ve çiğ yemiş ve çekirdeklerden alınan kalsiyum önemlidir. Kafeinin, kırmızı etin, fosforik asitli içeceklerin (kemik kaybına destek olur) aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır. Yüksek seviyede fosfor içeren işlenmiş yiyecekler de kemik kaybına sebep olabilir.
Kalsiyum, magnezyum, bioflavonoidle C vitamini, D vitamini, çinko, silikon, K vitamini ve serbest formda amino asit içerek protein desteği takviye olarak alınabilir.
Su teresini pancar ve havuç suyuna ekleyerek içmek tavsiye edilir.
Bodywork
Bodywork çalışmalarından akupresür, shiatsu ve masaj faydalı olmaktadır. Elektro-akupunkturun da iyileşmeye yardımcı olduğu belirtilir.
Bitkiler
Karakafes otu yaprağı ve atkuyruğu bitkisinin eşit miktarlarından demlenmiş bir çay, kırık yerine oturduktan sonra iyileşmeyi hızlandırmak için içilebilir. Mührü Süleyman bitkisi de bu çayda kullanılabilir.
Homeopati
Calc phos. , Symphytum, Ruta grav. , Arnica, Aconite etkili ilaçlardır.
Hidroterapi
Her gün kontrast uygulama (ardışık sıcak ve soğuk su uygulamaları), iç kanamayı kontrol etmek için buz uygulaması, kol ve bilek kırıkları için ardı ardına sıcak kol banyosu (3 dakika) ve soğuk kol banyosu (30 saniye) tavsiye edilir.
Topikal Tedavi
Zerdeçal macununu biraz sıcak suyla karıştırıp lapa olarak uygulamak kırık vakalarında yardımcı olur ve şişmeyi önler. Taze sığırkuyruğu yapraklarından yapılmış lapa da etkilidir.