Premenstrüal Sendrom (PMS) - Sebepleri

Adet dönemi başlamadan birkaç gün önce beliren hassasiyetlerin günlük yaşamı etkilemesi durumudur:

Premenstrüal Sendrom (PMS)

Çoğu kadın, adet dönemleri başlamadan birkaç gün önce meme hassasiyeti, şişkinlik ve kas ağrıları yaşar. Bunlar normal premenstrüal belirtilerdir. Ancak günlük yaşamı etkilediğinde, buna premenstrüal sendrom (PMS) denir. PMS vücudu ve ruh halini etkileyebilir. Bazen insanlara karşı takınılan davranış biçimini de değiştirir. Bazı kadınlar PMS’i 10’lu ya da 20’li yaşlarında yaşamaya başlar. Bazılarında ise 30’larına kadar başlamaz. Belirtiler 30''lu yaşların sonlarında ve 40’lı yaşlarda, perimenopozal döneme yaklaşılırken kötüleşebilir.

PMS, menstrüal döngü sırasında gerçekleşen hormon değişiklikleriyle ilişkilidir. Doktorlar, bazı kadınlarda premenstrüal belirtilerin, diğerlerine nazaran neden daha kötü olduğunu tam olarak bilememektedir. Fakat, PMS’nin kadınların çoğu için genetik olduğu düşünülmektedir. Yenilen gıdalardan yeterli miktarda B6 vitamini, kalsiyum veya magnezyum almamak, PMS gelişme ihtimalini artırabilir Yüksek stres, egzersiz yapmamak ve çok fazla kafein tüketimi de belirtileri kötüleştirir. Ancak PMS'nin bunlardan başka nedenleri de olabilir. Belirtiler PMS ile ilişkili değilse, tedavi değişecektir.
PMS belirtileri, menstrüal döneme yaklaşan günler ya da haftalarda vücudu, ruh halini ve davranışları etkileyebilir. Fiziksel belirtiler şunlardır:
  • Akne
  • Şişkinlik ve meme hassasiyeti
  • Aşırı yeme isteği
  • Enerji kaybı
  • Kramplar
  • Baş ağrısı
  • Bel ağrısı
PMS durumunda aşağıdakiler de yaşanabilir:
  • Üzgün, sinirli ya da kaygılı hissetme
  • Dikkatte azalma
  • İşlere odaklanma güçlüğü
  • Aile ve arkadaşlardan uzaklaşma isteği
  • Şiddetli ya da saldırgan davranma
PMS belirtileri hafif ya da güçlü olabilir. Eğer belirtiler şiddetliyse, premenstrüal disforik bozukluk (PMDD) mevcut olabilir. Ancak PMDD oldukça nadir görülür.

Teşhis
Doktor belirtiler hakkında sorular soracak ve fiziksel muayene uygulayacaktır. n tiroit gibi başka bir nedenden kaynaklanmadığının tespit edilmesi önemlidir. Doktor hastadan nasıl hissettiğinin yazılı bir kaydını tutarak, 2 ila 3 ay için belirtileri takip etmesini isteyebilir. Buna menstrüal günlük denir. n ne zaman başladığı, ne kadar kötü oldukları ve ne kadar sürdüğü bu şekilde takip edilebilir. Doktor, günlüğü PMS teşhisinde yararlanmak amacıyla kullanabilir.
Birkaç hayat tarzı değişikliği, hastanın daha iyi hissetmesine yol açabilir. Sağlıklı gıdalar tüketilmeli, bol egzersiz yapılmalı, B6 vitamini veya ilave kalsiyum alınmalıdır. Kafein, alkol, çikolata ve tuz alımı kesilmelidir. Sigara içiliyorsa bırakılmalıdır. Ağrı için aspirin, ibuprofen veya başka bir iltihap önleyici ilaç kullanılabilir.

Muhtemelen birkaç döngünün ardından belirtilerin biraz hafiflediği hissedilecektir. Eğer rahatlama olmazsa doktora başvurulabilir. Şişkinlik gibi pek çok PMS semptomu için doktor ilaç yazabilir. Daha şiddetli PMS belirtileri için alınabilecek başka ilaçlar da vardır. Selektif serotonin gerialım inhibitörleri (SSRI’ler), hem fiziksel hem de duygusal belirtilerde rahatlama sağlayabilir. Çoğu kadın, bunları her gün ya da sadece premenstrüal günlerde düşük dozda aldıklarında daha iyi hisseder. Orta ila şiddetli belirtiler için bir diğer tedavi seçeneği de doğum kontrol hapıdır. Eğer PMS için ilaç kullanılıyorsa, doğum kontrol hapları konusunda doktorla görüşülmelidir. PMS’de kullanılan bazı ilaçlar gebelikte kullanılırsa, doğum kusurlarına neden olabilir.
Premenstrüal sendrom (PMS) ve premenstrüal disforik bozukluk (PMDB) için, belirtilere ve şiddetine bağlı olarak kullanılan birçok tedavi vardır. Hipnoterapi, spiritüel şifa, renk terapisi, refleksoloji, Ayurvedik tıp, Çin şifalı bitki tedavisi, akupunktur, akupresür, aromaterapi, bitkisel tedavi, natüropatik tedavi ve homeopati, PMS tedavisinde kullanılmış olan tedavilerdir.

Vitamin ve Mineraller
Bazı kadınlar, vitamin ve mineral takviyeleri kullanımı ile rahatlayabilir. Magnezyum şişkinliğe neden olan sıvı tutulumunu azaltabilirken, kalsiyum hem sinirliliği hem de şişkinliği azaltabilir. Magnezyum ve kalsiyum aynı zamanda düz kasların rahatlamasına yardımcı olarak krampları da azaltabilir. Son çalışmalar, kalsiyum takviyelerinin, premenstrüal şikayetleri neredeyse yarı yarıya azaltabildiğini göstermektedir. E vitamini, göğüslerde hassasiyet, sinirsel tansiyon, yorgunluk ve uykusuzluğu azaltır. B6 Vitamini sıvı tutulumunu, yorgunluğu, sinirliliği ve duygu durum dalgalanmalarını azaltır. B5 vitamini böbreküstü bezlerini destekler ve yorgunluğu azaltmada yardımcı olabilir.

Fitoöstrojenler ve Doğal Progesteron
Wild yam (Dioscorea villosa) vücutta progesterona dönüştürülebilen bir madde içerir.  Bu madde deri yoluyla kolayca emilebileceğinden, pek çok cilt kremlerinde bileşen olarak bulunabilir (Bazı ürünler bunlara ek olarak doğal progesteron da içerir). Bazı bitki uzmanları bu ürünlerin vücut üzerinde progesteron benzeri bir etkiye sahip olduğuna ve bazı PMS belirtilerini azaltabildiğine inanırlar. 

Hormon düzeylerini değiştirmenin en iyi yolu fitoöstrojenlerin tüketilmesi olabilir. Bu bitkisel kaynaklı bileşenlerin vücutta östrojen benzeri bir etkisi vardır. Tofu gibi soya ürünleri en zengin fitoöstrojen kaynaklarındandır. Ayrıca, fitoöstrojen bakımından zengin olan karayılan veya dong quai (Angelica sinensis) bitkilerini içeren birçok takviye de vardır. Kırmızı yonca, alfalfa, meyan, şerbetçiotu ve baklagiller de fitoöstrojenler bakımından zengindir. Fitoöstrojen tüketimini artırmak aynı zamanda osteoporoz, kanser ve kalp hastalığı riskinde azalmayla ilişkilidir.

Bitkisel Tedavi
PMS belirtilerinin tedavisinde bitkisel tedaviler kullanılmaktadır. Krampları hafifleten bitkiler arasında Çin melek otu kökü, gıldar, kava, kırmızı böğürtlen, kara alıç ve kuşburnu yer alır. Black cohosh, nane, çilek yaprağı ve kedi otu kökü duygudurum dalgalanmalarını azaltmak için kullanılır. Kara hindiba, ayrık otu ve alıç, şişkinliği azaltmak için kullanılan etkili idrar söktürücü bitkilerdir. Dulavratotu kökü ve kırmızı karanfil vücuttan aşırı östrojenin atılmasında faydalı olabilen karaciğeri temizleyici bitkilerdir. Hormonları dengeleyici bitkiler arasında şevketibostan, dong quai, false unicorn kökü, rezene tohumu, sarsparilla kökü ve keklik üzümü yer alır. Gümüşdüğme migren baş ağrıları için etkili olabilir. 

Doğal bir antidepresan olarak yararlı olabilen pek çok bitki vardır. Sarı kantaron bilimsel deneme çalışmalarından etkin bir antidepresan olarak çıkmıştır. Ancak, standart antidepresanlar gibi sürekli olarak alınması gerekir ve 4-6 haftaya kadar bir etkisi görünmez. Ayrıca sıklıkla anksiyete ve depresyona eşlik eden sinirliliği yatıştıran, takkeçiçeği ve kava gibi otlar da vardır. Bu bitkilerin bir avantajı da sürekli kullanımı gerektirmeden belirtiler ortaya çıktığında alınabilmeleridir. Hayıt ağacı vücutta östrojen ve progesteronu yeniden dengelemenin yanı sıra aynı zamanda PMS ile ilişkili anksiyete ve depresyonu rahatlatmakta da yardımcı olabilir.

Aromaterapi
Aromaterapi yağlarının kullanımı PMS için faydalı bir yardımcı tedavi olabilir. Lavanta yağı, baş ağrısı, kramplar ve göğüslerdeki ağrıyı azaltır. Papatya ve sandal ağacı yağları, stres ve gerginliği hafifletmek için kullanılabilir. Premenstrüal yorgunluk, sardunya, bergamot ve biberiye yağları ile giderilebilir.

Homeopati
Bireysel belirtilere bağlı olarak PMS tedavisinde pek çok homeopatik ilaç kullanılabilir.  Sinirlilik, özgüven kaybı, depresyon, anksiyete ve baş ağrısı olması durumunda Natrum Muriatikum uygun bir tedavi olabilir. PMS’ye stres ile ağlamaklı hal eşlik ettiğinde sinirleri yatıştırmak için Sepia verilebilir. İlgisizlik, panik ataklar, öfke, gerginlik, saç dökülmesi, şeker aş erme ve cinsel istekte azalma gibi belirtiler, Kali Carbonicum’un uygun tedavi olduğuna işaret edebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye