Diyabet Tedavisinde Bitkisel İlaçlar

İnsüline bağımlı olmayan diyabet hastalarına faydalı olacak hipoglisemik özelliklere sahip birçok bitki vardır.

Diyabet Tedavisinde Bitkisel İlaçlar

American Herbalists Guild Eski Başkanı David L. Hoffman’a göre; insüline bağımlı olmayan diyabet hastalarına faydalı olacak hipoglisemik özelliklere sahip birçok bitki vardır.  Ancak insülin tedavisi gerekliyse bitkiler bunun yerini tutmaz. Geleneksel diyabet tedavisinde kullanılan otların bazıları; yaban mersini, keçisakalı (Tephrosia virginiana), çemen, acı kavun, sarımsak, dut yaprağı, zeytin yaprağı ve ginsengtir. 

Gymnesyl (Gymnema sylvestre): Ayurveda bitkisi diyabet tedavisinde kullanılmaktadır. Tip I diyabette insülin ihtiyacını azalttığı gösterilmiştir ve insülin üretmekten sorumlu pankreas hücrelerini yeniden üretebileceğine veya yeniden canlandırabileceğine dair bazı kanıtlar vardır. Gymnesyl ayrıca Tip II diyabette olumlu sonuçlar göstermiştir. Hatta bazı hastalar ağızdan alınan ilaçlarını bırakıp tek başına gymnesyl ile kan şekeri kontrolü sağlayabilmiştir. Oral yoldan alınan kan şekerini düşürücü ilaç ile birlikte gymnesyl verilen insülin bağımlısı olmayan diyabet hastalarıyla ilgili bir çalışmada tüm hastalarda kan şekeri kontrolünün geliştiği görülmüştür, 22 diyabet hastasından 21’inde ilaç dozajı önemli ölçüde azalmıştır ve beş katılımcı tek başına gymnesyl ve diyet ile kan şekeri kontrolü sağlayabilmiştir.  Gymnesylin normal dozu hem Tip I ve Tip II diyabet hastaları için günlük 400 mg'dır.

Stevia: İnsüline ihtiyaç duymadan kan şekerini stabilize edebilecek bitkisel tatlandırıcıdır. 

Çemen otu tohumu (Trigonella foenum-graecum): Tip I diyabet hastalarına günde iki kez (50 g) verilen yağı alınmış çemen tohumu tozuyla 24 saatlik idrar glikoz atılımı %54 oranında azalmış, açlık kan şekeri düşmüştür. Tip II diyabet hastalarında, suda ıslatılmış 15 gram toz çemen otu tohumu tozu tokluk glikoz seviyesini önemli derecede azaltır.

Huereque: Kuzeybatı Meksika çölünde yetişen huereque kaktüs kökünden elde edilir. Kan şekeri düzeylerini düşürmekte etkili olduğu görülmüştür. Daniel Dunphy yetişkin başlangıçlı diyabete sahip 15 insülin bağımlısı hastada bu bitkiyi kullandı. Hastaların tümü insülini tamamen bıraktı ya da çok azalttı. Dunphy’e göre, huereque bitkisinin tek dezavantajı bitkinin kan şekerini düzenleme yeteneğinin vücut bir tolerans geliştirmiş gibi yaklaşık altı ay sonra azalmasıdır. Ancak, huereque almaya bir ay kadar ara vermek vücutta olan etkisini geri kazandırır. Bir seçenek de bu süreçte bir aylığına hint incirine (kan şekerini düşüren başka bir kaktüs) geçmek ve sonra daha düşük bir dozda yine huereque bitkisinin kullanımına dönmektir. 

Yaban mersini: Yaban mersini, diyabette retinopati ve küçük damar hastalığının azalmasında yardımcı olabilir. 

Hipoglisemik bitkilerin dikkatli kullanılması çok önemlidir; çünkü bazen kan şekeri üzerinde hızlı etkileri olabilir ve bu etki hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Diyabeti kontrol altına almada her bir birey için özel olarak oluşturulmuş programlarda kullanılabilirler. Kan şekeri ve idrar testlerini yakından gözlemlemek çok önemlidir. Bu da hastayı eğiten yetenekli hekimler gerektirir. İnsülin seviyeleriyle hiç uğraşmadan uzun dönemde komplikasyonları engelleyebilecek önlemler güvenli bir şekilde alınabilir. Alıç meyvesi ve ginkgo başta olmak üzere kalp ve damar toniklerinin uzun süreli kullanımı uygundur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye