Yapılan bir ankete göre insanların dörtte birinden daha fazlası doktorlarına yalan söylüyor. Ancak bunun kötü sonuçları olabilir. Doktorlara, adeta yaptığımız kötü bir şeyi ailemizden saklarmış gibi değil, bir sırdaşımız gibi davranmalıyız.
Düzenli Egzersiz Yapmak
Doktorlara en sık söylenen yalanlardan biri düzenli spor yaptığımızdır. Haftanın çoğu gününde en az yarım saatlik egzersiz tavsiye edilen miktar olsa da 2008’de yapılan bir çalışma kadınların %39’unun yeterli düzeyde spor yapmadığını göstermiştir. Eğer böyle bir durum varsa bunu kabullenmek önemlidir. Doktorunuz bu sayede gündelik hayatınıza sporu nasıl katabileceğinizi size açıklayabilir. Kişiler genellikle ne kadar fiziksel aktivite yaptığının farkında olmayabilir. Ancak sağlıklı yaşam tarzı tercihleri yapmak için bunun bilincinde olmak önemlidir.
İyi Hissetmek
Eğer kötü hissediyorsanız bunu doktorunuza söyleyin. Depresyon hastaları bitkin hissedebilir, uykuya dalmakta zorlanabilir ve sürekli kilo alıp verebilirler. Eğer kendinizi iyi hissetmiyorsanız bu, doktorunuzun teşhis koymasını kolaylaştıracaktır. Doktorlar kısa bir muayene sonrasında hastaların depresyon veya anksiyete için bir psikologla görüşmelerini önerebilirler.
Kadınlarda depresyon görülme olasılığı erkeklerin iki katıdır. Kadın nüfusunda depresyon görülme oranı %5’in üzerindeyken erkeklerde bu oran %3’te kalmaktadır. Kişilerin bu konuda kendilerinin farkında olması önemlidir. Zaman zaman kendini kötü hissetmek normaldir ama depresyon eşiğine karşı dikkatli olmak gerekir.
Korunmadan Cinsel İlişkiye Girmek
Kişi korunmadan seks yaptığını itiraf etmeye utanabilir. Ancak burada gerçek çok önemlidir. Korunmadan cinsel ilişkiye girince cinsel yolla bulaşan hastalıklar kapılabilir veya istenmeyen gebelikler oluşabilir. Doktor bunlara karşı testler yapabilir veya önlemler alabilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tümü bir testle teşhis edilene kadar fark edilmeyebilir. Ayrıca çoğunun doğurganlık, karaciğer kanseri ve cilt hastalıkları gibi ciddi komplikasyonları olabilir. Birçok cinsel yolla bulaşan hastalık antibiyotik veya antiviral ilaçlarla tedavi edilebilmektedir.
Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek
Beslenmeniz konusunda doktorunuza dürüst olmak hastalıkları önlemekte etkilidir. Doğru gıdaları yemek sağlığı önemli derecede etkiler. Örneğin çok alkol tüketmek yağlı karaciğer hastalığına yol açabilir. Bazen yeme düzenini değiştirerek ilaç almaktan kaçınılabilir. Ayrıca doktora danışmadan çok yoğun diyetlere girişilmemelidir. Birçok diyet programı faydadan çok zarar verir. Özellikle de yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, şeker hastalığı ve gıda intoleransı olan kişilerde bu durum çok önemlidir.
İlaç Kullanımı
Alınan takviyelerden bile doktor haberdar edilmelidir çünkü diğer ilaçların etkilerine müdahale edebilirler. Örneğin depresyon tedavisinde kullanılan sarı kantaron doğum kontrol hapı ve kalp ilaçlarının daha az etkili olmasına yol açabilir. Alınan tüm ilaçların, takviyelerin ve vitaminlerin bir listesi yapılıp doktora sunulmalıdır. Böylece sorun olabilecek bir ilaç vermezler.
Sigara İçmek
Nadiren bir sigara bile içiyorsanız doktorunuzu bundan haberdar edin. Potansiyel olarak sebep olabileceği akciğer kanseri gibi hastalıkları erken teşhis etmesine yaramakla kalmaz aynı zamanda sigaranın dolaşım ve kan pıhtıları üzerindeki etkilerine de dikkat edilebilir. Sigara sağlığı kötü anlamda etkileyebilecek ve insanların gizlemeye meyilli olduğu bir alışkanlıktır. Doktor sizin davranışlarınızı yargılamakla değil sağlığınızı korumakla ilgilenir.