Malva sylvestris
- Türkçe Adı: Ebegümeci
- İngilizce Adı: Malva, Mallow
- En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: İlk olarak güney Avrupa ve Asya bölgelerinde yetişemeye başlayan bitki, günümüzde dünyanın her iki yarımküresinde de ılıman ve tropik iklimlerde yetişmektedir. Bu bitki ülkemizde de sıklıkla yetişmekte olan otsu bir bitkidir.
Kullanılabilir kısımlar: Başta çiçekler olamak üzere, bitkinin diğer kısımları da medikal amaçlar için kullanılmaktadır.
İçeriğindeki Bileşenler: Flavonoidler (hipolaetin-3-glukozid, gossipetin-3-glukozid, flavonoid sülfatları, gossipetin), müsilaj (galakturonorahman ve arabinogalaktanlar), antosiyanlar (malvin vs..), polisakkaridler, taninler vs.. başta olmak üzere birçok bileşen içermektedir.
Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Ebegümecinin içerdiği yüksek orandaki müsilaj, muköz membranları nemlendirerek korur, hasar görmüş membranları rahatlatır. İçeriğindeki antosiyaninler ise bitkiye renk veren bileşiklerdir.
Ebegümeci halk arasında,
- Oral mukozanın veya faringeal mukozanın (ağız veya boğaz mukozasının) tahrişini gidermek,
- Kuru öksürüğü dindirmek,
- Bronşiti tedavi etmek ve tedavisine yardımcı olmak,
- Gastoentritin tedavisine yardımcı olmak,
- İdrar kesesindeki bazı şikayetleri tedavi etmek için oral olarak (ağız yolundan) kullanılmaktadır.
Bunun haricinde ebegümeci halk arasında ciltteki ufak yara ve sıyrıkları giderip cildi güzelleştirmek için de kullanılır. Banyo suyuna eklenerek de kullanılabilir.
Gıda sanayinde ise yiyeceklere renk vermek için kullanılmaktadır.
Kullanım Şekli ve Dozaj: Ebegümecinin kullanımı için tipik bir dozaj miktarı bulunmamaktadır. Buna rağmen bazı kaynaklarda kullanım için dozaj şekilleri mevcuttur.
- Eğer ebegümeci çiçeklerinden çay demlemek istiyorsanız 1,5-2 gram kuru ebegümeci çiçeğini, 150 ml kaynar suya atarak 10-15 dakika demleyiniz ve süzerek içiniz.
- Eğer ebegümecinin yapraklarından çay demlemek istiyorsanız 3-5 gram kuru yaprağı 150 ml suya atarak 10-15 dakika demleyiniz
- Bu bitkiyi günde 5 gramdan fazla tüketmemeniz tavsiye edilmektedir.
- Ebegümeci çiçeği ve yapraklarını saklarkan nem ve ışıktan korumaya dikkat ediniz.
Güvenlik ve Yan Etkileri: Ebegümecinin uygun miktarlarda medikal amaçlı kullanımının güvenli olduğu sanılmaktadır. Gebelik ve emzirme dönemindeki kullanımının güvenilirliğine ilişkin herhangibir çalışma bulunmadığından, tavsiye edilmemektedir.
Diğer Bitkilerle /Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim:
Herhangibir etkileşim durumu bilinmemektedir.
İlaçlarla Etkileşim:
Herhangibir etkileşim durumu bilinmemektedir.
Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi:
Herhangibir etkileşim durumu bilinmemektedir.
German Commission E: Alman Komisyon E monografları (German Commission E monografları), 1983 ve 1993 yılları arasında 300 ‘den fazla bitki ve bitkisel karışımın medikal kullanımını, etkilerini ve yan etkilerini birçok klinik araştırmalar yaparak, objektif ve çok sıkı bilimsel kriterlere göre değerlendirek yazılmış olan bitkilerle ilgili çok değerli bir bilgi kaynağıdır. Alman komisyon E monografları, Alman hükümeti tarafından finanse edilen komisyon E’nin titiz çalışmalar sonucu yayımladığı, tüm dünyadaki herbalistler, eczacılar ve tıp doktorları tarafından ciddiye alınan bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.
Bu bitkinin German Commission E tarafından onaylanan kullanım durumları:
- Öksürük
- Bronşit
- Ağız ve boğazın enflamasyonu
Ayurveda’da Kullanılan İsmi: Gul Khair
Tadı: Tatlı-kekremsi
Kullanılan Kısımları: Yaprak, çiçek, kök
Enerjetiği: Serinletici
Sindirim Sonrası Etkisi: Tatlı
Dosha’lar Üzerindeki Etkileri: Pitta ve Vata’yı azaltır, Kapha’yı arttırır
Genel Nitelikleri: Teskin edici, nemlendirici, kanamayı durdurucu, besleyici, alteratif (kanı temzileyici), diüretik (idrtar söktürücü), yara iyileştirici, haifif laksatif
Özellikle Etkilediği Organlar: Akciğer, mide
Kullanım Alanları: Doğu herbalizminde bu bitki enflamasyonlar, irritasyonlar, ülserler, yaralar, idrar yolları problemleri ve idrar kesesi taşları gibi problemler ve hastalıklara karşı kullanılmaktadır.
Ebegümeci, hatmi çiçeği kökü ve gülhatmi çiçeği benzer özelliklere sahiptirler. Her üç bitki de nemlendirici, teskin edici ve antienflamatuar özelliklere sahiptir. Hasar görmüş ve yaralanmış deriyi rahatlatarak iyileşmeyi hızlandırırlar. Ülsere karşı, iyileşmeyen yaralarda, bazı mide ve idrar yolları hastalıklarında, ayrıca idrar kesesi taşlarını düşürmek için kullanılırlar.
Ebegümeci ayrıca diğer laksatif bitkilerle kombine edilerek konstipasyonun (kabızlık) tedavisinde de kullanılır. Bunlara ilaveten, diyare ve dizanteri nedeniyle hasar görmüş bağırsak iç çeperini rahatlatmak için de kullanılabilir.