Eliminasyon Diyeti - Faydaları

Belirli yiyeceklerin, bünyede tolere edilemeyen etkilerini fark etmek için yapılan bir diyettir.

Eliminasyon Diyeti

Eliminasyon diyeti, hastaların belirli yiyeceklere karşı duyarlılıklarının olup olmadığını belirleyen bir test işlevi görür. Başlangıç olarak hastalar, hastalığa sebep olduğundan şüphelenilen yiyecekleri yemeyi bırakırlar. Daha sonra uygun bir süre (çoğunlukla 10-14 gün) hastaların semptomları gözden geçirilir. Önemli bir iyileşme gerçekleşmişse belirli yiyeceklere alerjinin veya toleranssızlığın durumla ilgili olabileceği varsayılır. Bu şüpheli yiyecekler daha sonra diyete teker teker yeniden sokulurlar. Semptomlar geri döndüğünde (genellikle üç gün içerisinde) problemli yiyecek belirlenir ve diyetten çıkarılır.

Bir eliminasyon diyeti için aşağıdaki uygun veya uygun olmayan yiyecekler listesi genel prensipleri göstermektedir. Eliminasyon diyetleri hekime ve spesifik semptomlara veya alerjiye göre değişir. Bir eliminasyon diyetinde yasaklanan yiyecekler aşağıdakileri içerir:
  • Katkı maddeleri: Monosodyum glutomat, yapay koruyucular, tatlandırıcılar, çeşniler veya renklendiriciler.
  • Alkol: Bira, ale, porter, malt likörü, şarap, cooler’lar, votka, cin, rom, viski, brendi, likörler ve cordial’ler.
  • Narenciye: Portakal, calamondin, mandalina, klementin mandalina, tangelo, satsuma, owari, limon, misket limonu, kumkat, süs limonu ve greyfurt.
  • Yaygın olarak yenen yiyecekler: Haftada üç günden fazla tüketilen herhangi bir şey ile aşerilen veya güçsüzlük hissine sebep olan yiyecekler.
  • Mısır: Mısır şurubu veya tatlandırıcının yanı sıra mısır yağı, bitki yağı, patlamış mısır, mısır cipsleri, mısır tortillaları.
  • Süt ürünleri: Süt, süt tozu, peynir, tereyağı, ekşi krema, yoğurt, çökelek, peynir suyu ve dondurma.
  • Yumurta: Hem sarısı hem beyazı.
  • Gluten: Her türlü makarna, ekmek, kek, un veya buğday içeren sos.
  • Bal 
  • Akçaağaç şurubu
  • Şeker: Şekerleme, alkolsüz içecekler, şeker veya tatlandırıcı ilaveli meyve suları, kekler, kurabiyeler, sükroz, fruktoz, dekstroz veya maltoz.
İzin verilen yiyecekler arasında aşağıdakiler bulunur:
  • Kahvaltılık gevrekler: Pirinç patlağı veya darı, yulaf ezmesi veya yulaf kepeği.
  • Günlük multivitamin: Bu özellikle uzun süreli diyette eksik olan besin maddelerini yerine koymak için önemlidir.
  • Yağlar ve sıvı yağlar: Soya, soya sütü, soya peyniri, ayçiçeği yağı, aspir yağı, keten tohumu yağı, zeytinyağı ve susam yağı.
  • Meyveler ve sebzeler: Tipik olarak mısır ve narenciye meyveleri dışında herhangi bir şey. Bazı hekimler meyvenin makul oranda tüketilmesini ve suyundansa tam olarak tüketilmesini önerir.
  • Tahıl ve un ürünleri: Pirinç kekleri veya krakerleri, çavdar veya kılçıksız buğday ekmeği (her ikisinde de %100 ilave buğday olmamalı), kara buğday, pirinç, horoz ibiği, quinoa, akdarı, doğu erişteleri, diğer egzotik tahıllar.
  • Baklagiller: Soya fasulyesi, çalı fasulyesi, siyah fasulye, beyaz fasulye, kidney fasulye, bezelye, börülce, mercimek, tofu. Koruyucu ve şeker içeriyorlarsa konserve fasulyelerden kaçınılmalıdır.
  • Tohumlar ve kabuklu yemişler: Şeker veya tuz içermemeliler. Kabuklu yemiş yağlarına bu şarta uyuyorlarsa ve organiklerse izin veriliyor.
  • Su: Günde yaklaşık 2 litre. Tercihen şişeden, çünkü musluk suyu florür ve klorür dahil potansiyel alerjenler içeriyor.
  • Diğer: Beyaz sirke, tuz, karabiber, sarımsak, soğan, zencefil, bitki çayları, alternatif kahveler, baharatlar ve şekersiz, koruyucusuz ve narenciyesiz çeşniler. Bu yiyecekler yaygın olarak sağlıklı yiyecekler satan dükkânlarda bulunmaktadır.
Eliminasyon diyetinin önemli bir tamamlayıcısı yiyecek günlüğüdür, buraya beslenmeyle ilgili tüm tüketimler daha sonraki herhangi bir semptom ile birlikte kaydedilir. Kayıt tutmaya başladıktan yaklaşık bir ay sonra kalıplar görünür olacaktır.
Eliminasyon diyetleri, yandaşlarının geniş bir aralıktaki hastalıklardan sorumlu olduklarına inandıkları, tespit edilmesi güç yiyecek intoleranslarını belirlemede potansiyel olarak yararlıdır. Bunların arasında kabızlık, baş ağrıları, migren, kulak veya sinüs enfeksiyonları, sık soğuk algınlığı, post nazal akıntı, kronik burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, kronik öksürük, egzama, kurdeşen, akne, astım, kaslarda veya eklemlerde ağrı veya sertlik, kalp çarpıntıları, sindirimsizlik, ağızda, midede veya on iki parmak bağırsağında ülserler, Crohn hastalığı, ishal, mantar enfeksiyonları, ürtiker, ödem, depresyon, anksiyete, hiperaktivite, kilo değişliği ve genelleşmiş yorgunluk bulunur.
Tüm terapilerde olduğu gibi eliminasyon diyetini düşünen biri risklerine karşı potansiyel faydaları tartmalıdır. Bazılarına göre karar, reçeteli bir ilacı almaya karar vermekle karşılaştırılabilir ve yalnız uzman bir doktorun gözetiminde yapılmalıdır.

Eliminasyon diyetleri ağır besin alerjileri olan kişiler tarafından asla kullanılmamalıdır çünkü şüpheli bir yiyeceğin tekrar alınması astım krizini, anafilaktik şoku veya başka tehlikeli reaksiyonu tahrik edebilir. Genellikle eliminasyon diyeti semptomların yalnız bir veya iki şüpheli yiyecekle ilgili olduğuna inanıldığında yapılacaktır.

Hastalar sıkı bir eliminasyon diyetini yapmanın kolay bir iş olmadığını bilmelidirler. Ambalajlı yiyeceklerin etiketlerini dikkatli bir şekilde okumak aşırı derecede önemlidir çünkü bir çok işlenmiş yiyecek yasak olan monosodyum glutomat, şeker ve diğer maddeleri içerebilir. Eliminasyon diyeti hastaları için restoranlarda, okulda  ve arkadaşların evlerinde yemek yemek neredeyse olanaksızdır. Sonuçtaki izolasyon eliminasyon diyetine başlama kararının bir parçası olarak düşünülmelidir. Hastalar ayrıca fazladan planlama, alışveriş ve yiyecek hazırlama için yeterli zamanlarının olup olmadığını da düşünmelidirler. Eliminasyon diyeti hastaları kısıtlanmış diyetlerinden eksik olan herhangi bir besleyici maddeyi de yerine koyma konusunda dikkatli olmalıdırlar. Örneğin diyetinden süt ürünlerini elimine eden birisi için kalsiyum takviyeleri önerilebilir. Diyet sırasında reçeteli ilaçlara devam edilmelidir.

Çok küçük bir çocuğa eliminasyon diyeti uygulatmak çocuğun beslenme ve normal büyümesini tehlikeye sokabilir. Emziren bir anne süt verme süresinde eliminasyon diyeti yaparsa hem kendi sağlığına hem bebeğinin sağlığına zarar verebilir.
Eliminasyon diyetinin en önemli yan etkileri uzun, oldukça kısıtlayıcı diyet sonucu beslenme bozuklukları ve şüpheli yiyecekler diyete yeniden dahil edildiğinde ciddi reaksiyon gösterme riskidir. Bazı yandaşlar oldukça sınırlı çeşitte yiyecek tüketen hastaların bu yiyeceklere alerjik hale gelebileceklerine de dikkat çekmektedirler. Bu sebeplerle hem profesyonel gözetim hem eksik besleyici maddelerin yerlerine konması önemlidir.
Eliminasyon diyetleri tıp doktorları tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır ama besin alerjilerinin ve intoleransın sebep olabildiği hastalıkların aralığı konusunda epey görüş farklılıkları vardır. Çoğu hekim ve araştırmacı alerjilerin migrende, romatoid artritte, osteoartritte ve diğer durumlarda rolünü sorgulamaktadır. Bazı doktorlar eliminasyon diyetlerinin ancak hastanın öyküsünün alınması, cilt testleri, kör besin yükleme ve radyoalergosorbent dahil diğer tanısal yöntemler denendikten sonra kullanılması gerektiğini iddia ederler.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye