Çoğu kişi ftalat kelimesini ve zararlı olduğunu duymuştur fakat tam olarak ne olduğunu bilmez. Ftalatlar plastik gibi ürünleri bükülebilir ve yumuşak kılan bir grup kimyasaldır. Kayganlaştırma, yumuşatma ve kokuların kalıcılığı için kullanılır fakat bunların karşılığını sağlığımızla ödeyebiliriz.
Ftalatlar endokrin engelleyici olarak bilinir çünkü vücudun hormonlarını taklit ederler ve doğal hormon etkinliğine müdahale edebilirler. Bu, vücutta anormalliklere sebep olur, doğurganlık problemlerine ve kansere yol açabilir.
Her sabah yaptığınız şeyleri bir düşünün. Uyanırsınız, bir duş alıp tıraş olursunuz, kadınsanız makyaj ürünleri, kremler, tırnak ürünleri kullanırsınız. Saç ürünleri ve parfüm kullanırsınız. Evde ise deterjanları yıkarken kokulu bir deterjan kullanır veya evde bir oda parfümü bulundurursunuz. Plastik bir kapta yiyeceği mikrodalgaya atarsınız, güneşin altında kalmış olan yeni arabanıza binersiniz ve işe giderken yeni araba kokusunu içinize çekersiniz.
Bunları yapmaktan bir zarar gelmeyeceğini sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
Ftalatlara bu hikayedeki hemen her adımda maruz kalırsınız. Şampuanlar, saç kremleri, sabunlar, vücut jelleri, makyaj ürünleri, el kremi, traş kremi, deodorant, parfüm, plastik kaplar, ev temizleyicileri, zemin döşemeleri, duş perdeleri, oyuncaklar, elektronikler, böcek öldürücüler, plastik streçler, mobilyalar, biberonlar, bebek pudraları, oyuncaklar, kateterler, yeni arabalar ftalat içeren ürünlerdendir. Bir kadın ortalama olarak evden çıkmadan önce vücudunu 123 kimyasala maruz bırakır.
Çocuklar ftalatlara karşı daha korunmasızdır, çünkü oyuncaklarla oynar ve sonra ellerini ve bazen oyuncağı ağızlarına götürürler. Daha kötüsü üreticiler ftalat bulunduğunu etikette belirtmek zorunda değildir ve bunları sadece koku olarak sınıflandırabilir.
Peki ftalatlardan nasıl korunulur? İşte bu zararlı kimyasallardan kaçınmanızı sağlayacak birkaç ipucu:
- Yiyecekleri saklamak için cam ve paslanmaz çelik kaplar kullanın. Yiyecekleri mikrodalga fırına plastik kapta atmayın ve plastikleri bulaşık makinesine koymayın. Sıcak bu kimyasalların ortaya çıkmasını sağlar.
- Doğal şampuanlar ve sabunlar alarak kimyasalları cildinizden uzak tutun.
- Konserve kullanımından kaçının çünkü tenekelerin içini kaplamakta kullanılan BPA bir çeşit ftalattır. Cam kavanozları ve taze sebzeleri tercih edin. Konserve bebek maması kullanmayın.
- Ftalat içeren vinil veya PVC ürünler, emzikler ve oyuncaklar almayın. Kumaş duş perdelerini deneyin, resim yaparken doğal boyaları seçin ve oda parfümü kullanmayın.
- Yeni bir arabanız varsa pencereleri açın ve havalanmasını sağlayın.