Gastrit tedavisi, gastriti meydana getiren sebebe göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin alkol kullanımı sonucu meydana gelen gastrit alkolün bırakılması sonucu, non steroidal ağrı kesicilerin kullanımı nedeniyle oluşan gastrit ise bu ilaçların kullanımının bırakılması sonucu kendiliğiğnden iyileşme gösterebilir. H. pylorii bakterisi nedeniyle oluşan gastrit de bu bakteri enfeksiyonunun tedavisi sayesinde iyileşme gösterir.
Gastrite neden olan maddelerin kullanımının bırakılması ya da sebeplerin ortadan kaldırılması sonucu kendiliğinden iyileşme meydana gelebilse de genellikle tedaviye destek olması ve tedavi sürecinin kısalması açısından bazı diğer ilaçlar da kullanılmaktadır.
Gastritin tedavisinde kullanılan ilaçlardan bazıları şunlardır:
H. pylorii Bakterisini Öldürebilmek İçin Kullanılan Antibiyotikler: Eğer gastritin nedeni bahsedilen bakteriyse o zaman bu bakterinin mideden temizlenebilmesi için uygun antibiyorikler ve bazı ilaçlar kombine edilerek kullanılır. Genellikle tedavi için tek bir ilaç kullanımının etkili olmamasının nedeni, bu bakterinin kullanılan antibiyotiklere direnç gösterebilen inatçı bir bakteri olmasıdır. Ayrıca tedavi süreci genellikle en az 2 haftadır ve daha kısa süreli tedaviler genellikle işe yaramamaktadır. H. Pylorii tedavisinde kullanılabilen antibiyotiklerden bazıları: amoksisilin, klaritromisin, metranidazol, tetrasiklin vs…
Asit Üretimini Baskılayan ve İyileşme Sürecini Azaltan İlaçlar: Bu ilaçlar genellikle proton pompası inhibitörleri olarak bilinir. Bu ilaçlar midedeki asit üretiminden sorumlu hücreleri baskılayarak asit üretimini azaltırlar. Genellikle mide hastalıklarının tedavisinde en sık reçete edilen ilaçlardır. Bunlardan bazıları: omeprazol, lansoprazol, esomeprazol, pantoprazol, klomiprazol vs…
Asit Üretimini Azaltan İlaçlar: Bu ilaçlar histamin blokörleri olarak bilinirler. En sık kullanılanlarından bazıları: ranitidin, famotidin, simetidin, nizatidin vs..
Mide Asidini Nötralize Eden Antasid İlaçlar: Bu ilaçlar midedeki asidi hızlı bir şekilde nötralize ederek etkilerini gösterirler. Ancak kabızlık veya diyare gibi farklı yan etkileri mevcuttur.
Yukarıda bahsedilen ilaçların yanı sıra atrofik gastrit tedavisinde ise ömür boyu B12 ve demir takviyesi kullanılması gerekebilir.