Gut adı verilen rahatsızlık, vücutta aşırı ürik asit birikimi nedeniyle meydana gelen ağrılı bir artrit türüdür. Kan dolaşımındaki fazla ürik asit, tendonların kıkırdak kısımlarında, eklemlerde ve bazı diğer dokularda birikerek ürik asit kristallerine dönüşür. Ürik asit kristallerinin biriktiği dokularda ise ciddi enflamasyon ve şiddetli ağrı gibi semptomlar oluşur. Fakat bu duruma yol açan sebepler nelerdir, ya da bahsedilen durum nasıl önlenilebilir? Gut hastalığı için geleneksel ev reçeteleri sizin için işe yarayabilir mi yoksa doktor tarafından reçete edilecek ilaçlara mı ihtiyaç duyacaksınız? Gelin hep beraber yakından inceleyelim…
Gut hastalığı, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülen ve özellikle ayak baş parmağında meydana gelen bir rahatsızlıktır. Ancak diz, ayak bileği, el bileği, parmaklar, dirsek vs.. gibi diğer eklem bölgelerinde de meydana gelebilir. Etkilenen eklemlerde ağrı ve şişmeye ek olarak morarma gibi renk değişiklikleri de görülebilir. Ağrı ise genellikle birden bire ve şiddetli bir şekilde ortaya çıkarak şiddetlenir.
Ağrı oldukça şiddetli olduğundan ve birdenbire başladığından, ağrının tedavisinin de aynı şekilde hızlı gerçekleştirilmesi ve hastanın bir an önce rahatlatılması gerekmektedir.Gut tedavisi için hekimler tarafından reçete edilen Colcrys, Kortikosteroidler ve Allopurinol gibi ilaçlar, vücuttaki ürik asit seviyesini ve kristal oluşum hızını azaltmaktadır. Ancak reçete edilen bu ilaçların faydaları yanında bir çok yan etkileri de mevcuttur. Üstelik gut hastalığı ömür boyu tekrarlayıcı şekilde ortaya çıkabileceği için, bahsedilen ilaçların sık sık kullanımı, yan etkilerin de sıklıkla kendini gösterebileceği anlamına gelmektedir. Bahsedilen ilaçların haricinde, Gut hastalığında ağrıyı azaltmak için kullanılan ibuprofen veya Tylenol gibi non-steroid anti enflamatuar ilaçlar ise sıklıkla mide kanaması, ülser ve gastrit oluşumu, hazımsızlık vs.. gibi mideyle ilgili yan etkilere neden olmaktadırlar.
Gut Hastalığının Ortaya Çıkmasının Sebepleri:
Diğer bir çok hastalıkta olduğu gibi, Gut hastalığının meydana gelmesi de birçok sebebe bağlıdır. Daha önce de bahsedildiği gibi bu rahatsızlık kanda ürik asit miktarının artışına bağlıdır. Fakat bu ürik asit artışı sonucu birdenbire gut hastalığı meydana çıkmayabilir. Genellikle ürik asidin yıllarca kanda yüksek seviyelerde bulunması ve kristalleşerek eklemlerde birikimi söz konusudur. Kanda ürik asit miktarının yükselmesi ise "ürisemi” olarak adlandırılır.
Normalde kanda çözünmüş olarak bulunan az miktarda ürik asit, böbrekler tarafından idrara atılarak, idrar sayesinde vücuttan uzaklaştırılır. Ancak vücutta aşırı miktarda ürik asit üretimi olduğunda, böbrekler mevcut miktarı uzaklaştırmada yetersiz kalırlar ve bu nedenle ürik asitin kandaki miktarı artar. Bunun haricinde bazı böbrek hastalarında ya da böbrek fonksiyonlarında bozukluk olabilen kişilerde, böbrekler kandaki ürik asiti idrara atarak vücuttan uzaklaştıramazlar. Bu nedenle kandaki yüksek ürik asit miktarının nedeni bazı böbrek sorunlarına da bağlı olabilir.
JB Bardott, Gut hastalığı ile şunları söylemiştir:
Artrit, gut ve fibromiyalji gibi bazı romatizmal hastalıkların temeli, kanda asidoza neden olacak şekilde (kanın normal pH’ının bozularak, pH dengesinin aside doğru kayması) vücut dengesinin bozulmasıdır. Bu durumda vücut eski pH’ına geri dönerek dengeyi sağlamak için her yolu denemeye başlar. İşte vücudun eski dengesine geri dönebilmek için çalışması artrit, yüksek ürik asit seviyeleri, kas spazmları ve diğer birçok problemin oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle hastalıklar kendini göstermeden önce duruma müdahale ederek, asitleşmeye başlayan vücut dengesini bazik yöne doğru çekmeye çalışmalıyız. Bunu sağlamak için doğal alkali yiyecek ve içecekler tüketmeliyiz.
Yukarıda da bahsedildiği gibi, Gut tedavisine yardımcı olabilecek bazı doğal reçeteler mevcuttur. Bahsedilen doğal ürünler ve yiyecekler sayesinde gut hastalığının tekrar meydana gelmesini önleyebilir, ağrı ve ödemi azaltabiliriz.
Gut Hastalığına Karşı Bazı Ev Reçeteleri:
- Elma Sirkesi: Vücudun pH seviyesini alkalileştirebilmek için kullanılabilecek doğal ürünlerden biri elma sirkesidir. Elma sirkesi Gut hastalığı da dahil olmak üzere bir çok hastalığın çözümüne yardımcı olabilecek, kanıtlanmış bir doğa mucizesidir. Her gün 1-2 çorba kaşığı elma sirkesinin 200-250 ml su ile karıştırarak içilmesi, Gut atakları esnasında meydana gelen ağrıyı 1 ya da 1-2 gün içerisinde %90 oranında hafifletecektir.
Uyarı: Sadece doğal ve organik olduğu sertifikalandırılmış ürünleri kullanmanız oldukça önemlidir ve tedavinin etkinliği açısından mühimdir.
- Karbonat: Karbonat da gut tedavisinde kullanılabilecek en etkili doğal yöntemlerden biridir. Su ile karıştırılarak içilen karbonat, gut hastalığının ağrı ve semptomlarının azaltılmasında etkili olmasının yanı sıra 1-2 gün gibi kısa sürede etkisini gösterir. Gut tedavisine yardımcı olması açısından yarım çay kaşığı karbonatı 200—250 ml suya ekleyerek karıştırınız ve bu karışımı tek seferde içiniz. Bahsedilen karışımı günde 6 kereye kadar kullanabilirsiniz. Ancak ağrı azalmaya başladığında, dozu da azaltabilirsiniz. Günlük kullanacağınız maksimum doz 4 gram olmalıdır.
Uyarı: Karbonat tansiyonu yükseltebileceğinden, özellikle hipertansiyon hastaları için kullanımı riskli olabilir.
- Kiraz: Yapılan klinik araştırmalarda kiraz tüketiminin, kandaki ürik asit seviyesini azalttığı görülmüştür. 600’den fazla gut hastasının katıldığı bir klinik araştırmada günde 10-12 adet kiraz tüketiminin, gut ataklarının tekrarlanma riskini %35 oranında azalttığı görülmüştür. Bununla beraber günde üç porsiyon kadar kiraz tüketiminin, gut ataklarının tekrarlanma riskini ise %50 oranında azalttığı görülmüştür. Bu nedenle günde 55-60 adet kiraz tüketemiyorsanız ve bu miktar size çok fazla geliyorsa, kiraz ekstresi içeren gıda takviyeleri kullanabilir ya da sıkma kiraz suyu içebilirsiniz.
- Gazlı İçecekleri ve Şekeri Hayatınızdan Çıkarın: Günde iki şişe gazlı içecek tüketiminin, gut atakların tekrarlanma sıklığını %85 oranında arttırdığı tespit edilmiştir!! Bunun nedeninin bahsedilen içeceklerin yüksek miktarda şeker içermesi olduğu sanılmaktadır. Bahsedilen sebep nedeniyle şeker tüketiminin azaltılması, gut hastalığının tekrarlanma oranını da belirgin şekilde azaltacaktır.
- Bol Bol Su İçiniz: Bol bol su içip lavaboya gitmek, vücudunuzdaki ürik asit miktarının azalmasını kolaylaştıracaktır.
- Alkol Tüketimini Azaltınız: Alkol vücudu dehidratasyona uğratarak (vücuttaki su miktarını azaltarak), vücuttaki ürik asit seviyelerinin yükselmesine sebep olabileceğinden, alkol kullanımına son vermeniz ya da azaltmanız tavsiye edilir.
- Bromelayin İçeren Yiyecekleri Tüketiniz: Özellikle ananas gibi bromelayin bakımından zengin yiyecekleri tüketmeniz de gut hastalığına karşı etkili olacaktır. Ananasta bulunana enzimlerin ayrıca anti kanserojen etkileri de vardır.
- Pancar Suyu: Pancar suyu vücuttaki asidozu azaltarak ve karaciğeri uyarıp safra kesesini temizleyerek etki gösterir.
- Vitamin C Tüketiminizi Arttırın: C vitamininin vücuttaki seviyesinin yükselmesi ile ürik asit miktarının düşmesinin birbiriyle bağlantılı olabileceği sanılmaktadır. Eğer C vitaminini doğal olarak tüketmeyi tercih ediyorsanız, kuşburnu gibi C vitamini içeriği yüksek gıdaları tüketebilirsiniz.
Yukarıdaki tavsiyeler haricinde,
- Kafein alımınızı azaltmanız,
- Sakatat, sardalya balığı ve ançuez gibi gıdalardan uzak durmanız,
- Ve egzersiz yapmanız, gut hastalığı ataklarının tekrar etmesini ve hastalık semptomlarının şiddetini azaltmada size yardımcı olacaktır.
Gut hastalığının meydana gelişindeki en önemli etmenlerden biri genetik yatkınlık olduğundan, bu hastalık tümüyle önlenemeyebilir. Ancak yukarıdaki doğal reçeteler sayesinde hastalığın alevlenme sıklığını ve şiddetini oldukça azaltabilirsiniz. Bu nedenle bahsedilen reçeteleri, gut hastalığı olduğunu bildiğiniz yakınlarınız ve sevdiklerinizle de paylaşınız…