Hangi Kalsiyum Kaynağı Daha Etkili?

Sadece sebzelerle beslenerek günlük kalsiyum ihtiyacımızın tümünü karşılayabileceğimizi duyunca şaşırabilirsiniz. Bunun nedeni bugüne kadar süt ve süt ürünlerinin yeterli kalsiyumu almamız için en önemli kaynaklar olduğu bize öğretildi.

Hangi Kalsiyum Kaynağı Daha Etkili?

Ancak son araştırmalar sayesinde hayvansal sütlerin alerji, laktoz intoleransı, otoimmun hastalıklar ve oldukça ironik olarak osteoporoza yol açabileceği ortaya çıktı.

Sütten Alınan Kalsiyum Neden Zararlı Olabilir?
Marketten aldığımız sütlerin birçoğu pastörize süttür. Hatta organik süt olduğu iddia edilen bazı süt markaları bile pastörizasyon yöntemini kullanmaktadır ki bu yöntem sütün tüm faydalı içeriğini yok etmektedir!

Peki ya pastörizasyon neden zararlıdır? Çünkü bu yöntem sonucu sütte kalsiyum karbonat oluşmaktadır ve kalsiyum karbonat bizim bildiğimiz tebeşirle hemen hemen aynı şeydir. Kalsiyum karbonat, herhangi bir şelasyon ajanıyla taşınmadığı sürece vücut tarafından emilememektedir. Bu nedenle vücudumuz bu maddeyi emebilmek için kemiklerden kalsiyum çekmektedir. Kemiklerden çok fazla kalsiyumun çekilmesi nedeniyle de kemikler zayıflamakta ve osteoporoz riski meydana gelmektedir.

Bitki kaynaklı kalsiyum alımının, hayvansal süte göre diğer bir üstünlüğü ise hayvansal sütün içerdiği metiyonin maddesidir. Metiyonin maddesinin kanda aşırı artması kanın asiditesinin artmasına neden olmaktadır. Kanın asiditesinin artması ise kemiklerden kalsiyumun atılmasına sebep olabilir. 

Yukarıda sayılan nedenlerle kemiklerimize kalsiyum desteği sağlamak için hayvansal sütün en iyi alternatif olmadığı açıkça görülmektedir.

Günlük Kalsiyum Miktarı:
Günlük alınması gereken kalsiyum miktarı yaşa ve cinsiyete bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak konuşmak gerekirse genellikle 19-50 yaşları arasındaki yetişkinlerin günlük yaklaşık 1000 mg kalsiyum almaları tavsiye edilmektedir. Menopoz dönemindeki ve 50 yaşın üzerindeki bayanların günlük kalsiyum ihtiyaçları ise 1200 mg’a çıkmaktadır. 70 yaş ve üzerindeki hem kadın hem erkek nüfusunun ise günlük 1200 mg kalsiyum almalarına ihtiyaç vardır.

Kalsiyumun insan vücudunda yaklaşık 179 görevinin olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla bu mineral olmadan vücudumuzun düzgün bir şekilde işlev görmesi mümkün değildir. Ancak her yaştan hem kadın hem de erkeğin günlük tüm kalsiyum ihtiyacı sadece sebzelerin tüketilmesiyle karşılanabilir.

Aşağıdaki listede her organik manavda kolayca bulabileceğiniz sebzelerin sadece bir bardağında kaç mg kalsiyum bulunduğu belirtilmektedir:
  • Lahana: 137 mg
  • Kara lahana benzeri yeşil sebzeler: 357 mg
  • Sarımsak: 246 mg
  • Brokoli 516 mg
  • Domates: 59 mg
  • Ispanak: 30 mg
  • Bamya: 177 mg

Kalsiyum Takviyeleri:
Aslında tüm kalsiyum ihtiyacımızı sebzelerden karşılayabilmemize rağmen, günümüz tarımında kullanılan genetiği değiştirilmiş tohumlar, suni gübreler, hormonlar vs.. nedeniyle sebzelerin içerdiği kalsiyum ve benzeri besleyici nitelikte maddelerin miktarı oldukça azalmıştır. Neyse ki organik tarım sayesinde bahsedilen durumun bir nebze önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Eğer bol miktarda organik sebze meyve tüketmiyorsanız ya da organik sebze bulabilmeniz zorlaştıysa, o zaman günlük kalsiyum ihtiyacınızı karşılamak için gıda takviyelerinden de yararlanabilirsiniz.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye