Elattaria cardamomum
- Türkçe Adı: Kakule
- İngilizce Adı: Cardamom
- En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: Özellikle güney Hindistan ve Sri Lanka’ya ait olan kakule, güney doğu Asya ve Guatamala’nın tropikal bölgelerinde de yetişmektedir. Kakule, geleneksel bir Hint çayı olan "Chai Tea”nin içeriğinde yer almaktadır.
Kullanılabilir Kısımlar: Bitkinin medikal amaçlı kullanılan kısımları tohumundan elde edilen yağ ve meyve kısmıdır (çekirdek ve çekirdeğin üstünü kaplayan yeşil kısım)
İçeriğindeki Bileşenler: Başlıca bileşenler uçucu yağ (1,8 sineol, alfa terpinil asetat, linaloyil asetat) ve nişastadır.
Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Kakulenin içerdiği uçucu yağın antispazmodik (spazm giderici), antiflutalent (sindirim sistemindeki gaz ve şişkinliği giderici), virustatic (virüslerin çoğalmasını engelleyici), ve motiliteyi (hareketlilik) arttırıcı etkisi olduğu düşünülmektedir.
Kakule halk arasında,
- Dispepsiyi (hazımsızlık) gidermeye yardımcı olarak,
- Bağırsak spazmlarını ve irritabl bağırsak sendromunu hafifletmek,
- Mide bulantısını ve diyareyi durdurmak,
- Soğuk algınlığı, öksürük ve bronşit gibi üst solunum yollarını ilgilendiren rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olarak,
- Ağız ve boğazdaki enflamasyonun (iltihap ve yangı) iyileşmesini sağlamak,
- Bazı karaciğer ve safrakesesi rahatsızlıklarını gidermek,
- İştah kaybını gidermek,
- Enfeksiyona meyilin görüldüğü durumlarda bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığı önlemek,
- Bazı idrar yolları rahatsızlıklarını gidermek,
- Kabızlığı gidermek için oral olarak (ağızdan alınarak) kullanılmaktadır.
- Kakule aynı zamanda dünyanın birçok ülkesinde baharat olarak da tercih edilmektedir.
Kullanım Şekli ve Dozaj: Kakulenin günlük kullanım miktarı yaklaşık 1,5 gram kadardır. Tentür olarak kullanılacaksa 1-2 gram tentür yeterlidir. Ancak kakuleyi saklarken saklama kabının ağzının sıkıca kapalı olmasına, mümkün olduğunca ışık görmemesine, serin ve kuru bir ortamda muhafaza edilmesine dikkat ediniz. Kakulenin toz haline getirilmiş tohum kısmının saklama ömrü maksimum 24 saattir.
Güvenlik ve Yan Etkileri: Kakulenin gıdalarda bulunan miktarının ve medikal amaçlar için kullanılacak miktarının tüketimi güvenli kabul edilmektedir.
Gebelik ve hamilelik dönemlerinde kakulenin medikal amaçlı kullanımının güvenilirliği araştırılmadığından, kullanımı tavsiye edilmez.
Diğer Bitkilerle /Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim: Herhangibir etkileşim durumu rapor edilmemiştir.
İlaçlarla Etkileşim: Herhangibir etkileşim durumu rapor edilmemiştir.
Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi: Safra Kesesi Taşları: Kakule tohumu kullanımı, safrakesesi taşlarından kaynaklanan ağrıyı arttırabileceğinden, safra kesesinde taş olan hastaların doktora danışmadan kakule kullanmamaları tavsiye edilmektedir.
German Commission E: Alman Komisyon E monografları (German Commission E monografları), 1983 ve 1993 yılları arasında 300 ‘den fazla bitki ve bitkisel karışımın medikal kullanımını, etkilerini ve yan etkilerini birçok klinik araştırmalar yaparak, objektif ve çok sıkı bilimsel kriterlere göre değerlendirek yazılmış olan bitkilerle ilgili çok değerli bir bilgi kaynağıdır. Alman komisyon E monografları, Alman hükümeti tarafından finanse edilen komisyon E’nin titiz çalışmalar sonucu yayımladığı, tüm dünyadaki herbalistler, eczacılar ve tıp doktorları tarafından ciddiye alınan bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.
Kakulenin German Commission E tarafından onaylanan kullanım durumları:
Ayurveda’da Kullanılan İsmi: Ela
Tadı: Acı - tatlı
Kullanılan Kısımları: Tohum
Enerjetiği: Isıtıcı
Sindirim Sonrası Etkisi: Acı
Doshalar Üzerindeki Etkileri: Vata ve Kapha’yı azaltırken, Pitta’yı arttırır.
Genel Nitelikleri: Stimulan (uyarıcı), ekspektoran (balgam söktürücü), karminatif (sindirim sistemindeki gaz ve şişkinliği gidererek sindirim sistemini rahatlatıcı), stomaşik (mideyi güçlendirici),diyaforetik (terletici)
Özellikle Etkilediği Sistemler: Özellikle etkilediği sistemler sindirim, dolaşım, solunum ve sinir sistemleridir.
Kullanım Alanları: Kakule Ayurvedada soğuk algınlığı, öksürük, bronşit, astım, ses çatallaşması, tat alma duyusunun kaybı, bağırsaklardaki emilim problemleri ve yetersizliği ve hazımsızlık başta olmak üzere birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bir bitkidir. Bu bitki, sindirim sistemini uyarıcı bitkiler arasından en iyi ve en güvenli olanlarından biridir. Özellikle dalağın çalışmasını ve "samana vayu”yu uyarır, "Agni”yi alevlendirir, ayrıca Kapha’nın mide ve akciğerlerden çıkmasına yardım eder.
Kakule, zihni ve kalbi uyararak zihin berraklığı verir ve neşe duygusunun canlanmasına yardım eder. Süte eklenerek kullanıldığında balgam üretimini arttırıcı özelliği nötralize olur ve kahvedeki kafeini detoksifiye eder.
Sattvic özellikte olan kakule, kanalları açarak "prana”nın vücuttaki akışını kolaylaştırır. Kakule, özellikle sinirsel kökenli sindirim problemlerinde oldukça işe yarar, fazla Vata’yı düşürür ve özellikle rezene ile kombine edildiğinde sindirime oldukça faydalıdır, mide bulantısı ve kusmayı önlemede yardımcı olur. Ancak ülser gibi hastalıkların varlığında ve yüksek Pitta durumlarda kakuleyi kullanılırken dikkatli olmanız tavsiye edilmektedir.
Çince İsmi: Sha Ren
Genel Nitelikleri: Ekspektoran (balgam söktürücü), karminatif (sindirim sistemindeki gaz ve şişkinliği gidererek sindirim sistemini rahatlatıcı), stomaşik (mideyi güçlendirici) ve tonik özellikli (besleyici ve canlandırıcı)
Etkilenen Organ Meridyenleri: Dalak, mide
Kullanım Alanları: Kakule Çin herbalizminde bulantı ve kusmayı önlemek, karındaki şişkinliğin ve diyarenin giderilmesinde yardımcı olmak, fetüsü rahatlatmak, düşük tehlikesi varsa bunu atlatmak ve sabah bulantılarını gidermek için sıklıkla kullanılır.
Kakule ayrıca mide ve sindirim sistemini rahatlatarak, gaz şişkinliklerini gidermek ve sindirime yardımcı olmak için kullanılır. Ancak kakule, ısı belirtilerinin görüldüğü "yin” eksikliği durumlarında kullanılmamalıdır. Kakulenin Çin tıbbına göre günlük kullanım miktarı 2-6 gram kadardır.