Kısa Bağırsak Sendromu Hastaları Nasıl Bir Diyet Uygulamalı?

Kısa bağırsak sendromu, bağırsağın bir kısmının cerrahi bir operasyonla alınması sonucu ortaya çıkan bir durumdur.

Kısa Bağırsak Sendromu Hastaları  Nasıl Bir Diyet Uygulamalı?

Bilindiği gibi kısa bağırsak sendromu, bağırsağın bir kısmının cerrahi bir operasyonla alınması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Ancak bağırsağın geriye kalan kısmı yeterli gıda ve su emilimini sağlayamayabileceği için çeşitli gıda takviyeleri ya da damar içi verilen besin maddeleriyle hastanın beslenmesi sağlanır. 

Peki kısa bağırsak sendromu hastaları nelere dikkat etmeli, nasıl beslenmeli ve hangi alternatif yöntemleri uygulamalıdırlar?

1) Günde 3 öğün yerine, günde 6 öğün tüketmeli, aşırıya kaçmadan ve sık sık yemelidirler.

2) Öğünler sırasında bol su içmemelidirler. Öğünlerle alınan su çabucak şişkinlik hissi yaratabileceğinden yeterli besinler alınmadan doyulmasına sebep olabilir. Bunun haricinde ishale neden olarak, bağırsaktan besin emilimi zaten azken, daha da azaltabilir.

3) Öğünlerin arasında bol bol su ve sıvı içecekler tüketilmelidir. Aksi takdirde yeterli su ihtiyacı karşılanamayabilir.

4) Protein açısından zengin gıdalar tüketilmesinin yanında farklı tür protein kaynakları tüketilmelidir. Proteinler gıdaların bağırsakta kalış süresini uzatacağından, emilim süresi de doğru orantılı olarak artacaktır.

5) Basit şekerlerin tüketiminden uzak durulmalıdır. Bazı meyve suları ishale neden olabilir.

6 )Düşük yağ içerikli beslenilmelidir, çünkü yağlı gıdalar ishale sebep olabilir. Ancak yağ içeriği düşük diyetlerle beslenme sonucu, A, D, E, K gibi yağda eriyen vitaminlerin vücuttaki miktarı azalabilir. Bunu önleyebilmek için bu vitaminleri içeren gıda takviyeleri kullanılmalıdır.

7) Oksalat içermeyen gıdalar ya da düşük oksalat içeren gıdalar tüketilmelidir. Bu, özellikle ileum bölümünün son kısmı alınmış hastalar için geçerlidir. Oksalat içeren gıdalardan bazıları çilek, ıspanak, çikolata, çay, fındık ve buğday kepeğidir.

8) Özellikle ishali önleyici muz, pirinç, patates ve yoğurt gibi gıdalar bolca tüketilmelidir.

9 )Özellikle duodenum (oniki parmak bağırsağı) alınmışsa magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineral içerikleri bakımından zengin gıda takviyeleri, ileumun son bölgesi alınmışsa da B12 vitamini bakımından zengin gıda takviyeleri kullanılmalıdır.

10)Yapılan bilimsel araştırmalarda spiriluna gibi deniz yosunu ekstrelerinin ince bağırsağın emilimini yüksek oranda arttırdığı tespit edildiğinden, hekime danışarak bu tarz gıda takviyeleri kullanılabilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye