Lenf Sistemi

Lenf sistemini ve neden olabileceği sorunları tanıyalım.

Lenf Sistemi

Lenf sistemi; bağışıklık sisteminin bir alt kümesidir ve vücudun "ana dren”i olarak görev yapmaktadır. Lenfleri taşıyan geniş bir kılcal damar ağı, lenfleri toplayan, vücut geneline yayılmış (öncelikle boyun, kasık ve koltuk altında) bir seri lenf düğümü ile toksinleri ve mikropları temizleyen, lenfositler olarak bilinen beyaz kan hücrelerini üreten üç organı (bademcik, dalak ve timus) kapsamaktadır. Kan damarlarına benzerlik gösteren lenf ağı, başın içinden yayılan dalları, aşağıda ayaklara uzanan kökleri ve göğüste lokalize olmuş yol ya da göğüs kanalı ile vücuttaki bir ağaca benzetilebilir. 

1930’dan beri, lenf damarlarının kan proteinleri ve vücut hücreleri etrafındaki boşluklardaki aşırı suyu uzaklaştırma yeteneğine sahip olduğu ve hücrelerin yaşam-destekleyici oksijen alabilmelerine izin verdiği bilinmektedir.2 Lenf sistemi tıkandığında, hücreler oksijen açısından yoksun hale gelirler. Bu ise zamanla ağrı ve hastalık başlangıçları ile sonuçlanır. 

Lenf, hücreler arasındaki boşlukları dolduran, hücrelere gönderilecek besinleri içeren ve hücresel debrisi (bakteri, ölü hücresel, yağ kürecikleri, ağır metaller ve diğer atık ürünleri) uzaklaştıran bir sıvıdır. Lenf sisteminin birincil amacı; lenfleri toplayıp filtrelemek; bakterileri, diğer mikropları ve toksinleri yok etmek ya da nötralize etmek ve sonrasında içeriğini kan dolaşımına dahil etmek suretiyle toksinleri hücrelerden uzaklaştırmaktır. 

Lenf, vücut vasıtasıyla kan dolaşımına döküldüğü torasik kanala yavaşça akar (günde üç litre oranında). Bir kez kana karıştığında, toksinlerin parçalanıp vücuttan atıldığı karaciğer ve böbreklere taşınır. Ayrıca lenflerin bazıları dışkılama ile yok edildiği kolon içine doğrudan boşalır.  

Lenf sisteminde kan dolaşımından farklı olarak ileriye hareket sağlayan kalp gibi bir pompa yoktur. Bunun yerine, hareketleri kas kasılmaları, genel vücut aktiviteleri, lenf masajı ve diğer kompresyon formları ve yer çekimine bağlıdır. Araştırmalar, günlük  derin solumanın lenf sisteminin aktivasyonu ve lenf akışının korunması için en etkin metodlardan biri olduğunu göstermiştir3.

Lenf sistemi, grip gibi hastalıklar süresince en aktif haldedir, lenf düğümleri, özellikle boğazdakiler, atık ürünlerinin birikmesiyle birlikte kolaylıkla görünür hale gelirler. Alternatif hekimler genel tedavi programının bir parçası olarak; lenf akışının aktive edilmesi yoluyla bu tip hastalık durumlarını hızlı bir şekilde geri çevirme yeteneğine sahiplerdir. Düzgün lenf akışı talimatların çeşitli şekillerle uygulanmasıyla sağlanır, ayrıca bireyleri hastalıkların meydana gelmesine karşı daha etkin şekilde korunması açısından güçlendirir.  

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye