Morluklar - Nedir

Deri altındaki ince damarlardan kan sızması durumda görülen mor renkli bölgelerdir.

Morluklar

Morluklar deri altındaki ince kan damarları genellikle çarpma veya düşme sonucu yırtıldığı veya çatladığı zaman meydana gelir. Deri altındaki dokuya kan sızar ve koyu, mor rengi oluşturur. Morluklar genellikle 2 ila 4 hafta arasında iyileşirken, sık sık renk değiştirerek siyaha çalan mor, kırmızıya çalan mor ve sarıya çalan yeşil renklerine girerler. Bazen mor bölge vücutta yer çekimi yönünde ilerler. Bacaktaki bir morluk, genelde yüzdeki veya koldaki bir morluktan daha uzun sürede iyileşir.

Birçok morluk herhangi bir kaygı nedeni oluşturmaz ve genellikle kendi başına kaybolur. Evde tedavi iyileşmeyi hızlandırarak morluklara eşlik eden şiş ve acıyı alır. Fakat bir kazadan sonraki yarım saat içinde ortaya çıkan şiddetli morarma, şiş ve ağrı genellikle ciddi bir kırık veya burkulma gibi önemli bir problemi işaret ediyor olabilir.

Eğer kişinin eti kolayca morarıyorsa, morarmaya neden olan şey hatırlanamayabilir. Morarma, özellikle de nadiren görülen küçük çaplı morarmalar, genelde ciddi bir sağlık sorununa işaret etmez.
  • Yaşlı yetişkinler özellikle önkol, el, bacak ve ayak kazalarından sonra kolayca morarırlar. Bir insan yaşlandıkça derisi esnekliğini yitirir ve deri altında daha az yağ olduğu için incelir. Derinin altındaki yağ azaldıkça derinin yastık etkisi de azalır. Bu değişimler güneşe maruz kalmaktan kaynaklanan deri hasarıyla birleştiğinde kan damarlarının kolayca çatlamasına neden olur. Kan damarları kırıldığında morarma meydana gelmektedir.
  • Kadınların cildi erkeklerden daha kolay morarır. Özellikle bacaklara, kalçalara ve üst kollara yönelik küçük kazalarda.
  • Etin kolay morarması bazen irsidir.
  • Bazen kazadan sonra kan deri altında toplanır ve bir havuz oluşturur (hematom) ve deriye kauçuksu, yumrumsu bir hal verir. Normal bir morarma genelde daha yayılmıştır ve sert bir yumru gibi hissedilmez. Hematom genelde bir endişe sebebi değildir. Çünkü damardaki kan pıhtısıyla aynı şey olmadığı gibi kan pıhtılaşmasına sebep olmaz.
  • Kazaya bağlı bir yaralanma sonucu oluşmayan morartılar istismar kaynaklı olabilir. Eğer morluklar kolay açıklanamıyorsa, açıklamalar değişiyorsa veya yaralanmaya denk düşmüyorsa bu ihtimal düşünülmelidir. Bu tür bir morarma varsa yetkililere haber verilmeli ve daha fazla istismarı engellemek için yardım talep edilmelidir.

Kan Birikmeleri
Deri altındaki kan birikmesi ya purpuradır yada peteşidir. Purpura morluk gibi görünür, fakat sıradan morluklar gibi yaralanma sonucu meydana gelmezler. Peteşi morarma gibi görünmez. Deride ince, düz, kırmızı veya mor noktalar halindedirler, fakat bunlar kalıcı olan ince, küçük, kırmızı noktalar veya doğum lekelerinden de farklıdırlar. Açıklanamayan ani bir kan noktası, morluk veya morlukların sıklığında artış şu sebeplerden kaynaklanıyor olabilir:
  • Kan inceltici, pıhtılaşma engelleyici aspirin türünden bir ilaç
  • Kanda veya dokularda toksin birikmesine sebep olan bir enfeksiyon
  • Hemofili, von Willebrand hastalığı gibi bir kanama veya pıhtılaşma bozukluğu
  • Kan damarlarının iltihaplanması (vaskülit)
  • B12, C, K veya folik asit eksikliği gibi kötü beslenme
  • Pıhtılaşmayı etkileyen diğer hastalıklar, deri veremi gibi kronik iltihap hastalıkları, siroz gibi karaciğer hastalıkları, Hodgkin’s hastalığı, lösemi, çoklu miyelom gibi kanser tipleridir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye