Kalsiyum ve fosfat mineralleri, kemik yapısının oluşumu için gerekli minerallerdir ve kemiklerin yapısına katılırlar. Osteomalazi hastalığı ise bu mineralleri içeren yiyeceklerin gıda olarak tüketilmemesinden, gerekli gıdalar tüketilse bile bağırsaklarda emilememesinden, ya da işlenememesinden ve bu nedenle kemik dokusunun yumuşamasından kaynaklanır.
Osteomalazinin başlıca nedenleri şunlardır:
D Vitamini Eksikliği: D vitamini, kalsiyumun vücut tarafından kullanılıp kemiklerin yapılması için gerekli bir vitamindir. Bu nedenle osteomalazi tedavisinde doktor tarafından reçete edilen dozda kullanılması gerekmektedir.
Ciddi Cerrahi Operasyonlar: Midenizin ya da bağırsaklarınızın bir parçasının cerrahi operasyonla çıkarılması sonucu D vitamini ve diğer minerallerin emilimi azalabilir. Bu da osteomalaziye yol açabilir.
Çölyak Hastalığı: Bu otoimmun bozuklukta, gluten içeren gıdalar tüketildiğinde, ince bağırsağın iç çeperinin hasar görmesi ve bu nedenle tüketilen gıdaların yeterli bir şekilde emilememesi söz konusudur. Bu nedenle çölyak hastaları yeterli D vitamini ve kalsiyum içeren gıdalarla beslenmelerine rağmen, bu gıdalar yeterince emilemediğinden D vitamini ve kalsiyum eksikliği gelişerek osteomalasiye zemin hazırlanmış olabilir.
Böbrek ve Karaciğer Bozuklukları: Bahsedilen organlarla ilgili problemler, alınan D vitamini öncüllerinin, D vitamininin aktif formuna dönüşümünü engelleyerek, vücutta D vitamini yetersizliğine sebep olabilirler.
İlaçlar: Fenitoin ve fenobarbital gibi kasılmaları önlemek için kullanılan bazı ilaç türleri, osteomalaziye neden olabilir.