Çeşitli sağlık merkezlerinde kullanılan yaklaşımlardan biri, hastalara korkuları hakkında endişelenmek yerine bunu nasıl kabul edeceklerini öğretmeye odaklanır. Bu yöntemde, terapist, kişinin korkusunu tetikleyecek olan vücut duyularını (kalbin şiddetli atması gibi) art arda uyarır. Sonunda, hasta, bu duyulara alışır ve onlardan korkmamayı öğrenir. Tedaviye yanıt veren hastalar, panik atağın neredeyse tamamen yok olduğunu bildirir.
Nöro linguistik programlama (NLP) ve hipnoterapi, panik atak tedavisinde yararlı olabilir, bu teknikler atakların kökündeki nedeni bilincin fark etmesine yardımcı olabilir. Adaptojenler olarak bilinen otlar da panik bozukluk ile ilgili anksiyete tedavisinde bir herbalist ya da bir holistik sağlık uzmanı tarafından reçete edilebilir. Sibirya ginsengi (Eleutherococcus senticosus), ginseng (Panax ginseng), yamskökü, hodan, meyan, papatya, gengel, ve ısırgan otu da dahil, bu otların strese adaptasyon becerisini artırdığı düşünülmektedir. Takkeçiçeği, melisa, çarkıfelek ve yulaf bitkisel preparatları da panik bozukluk belirtilerini hafifletmek için tavsiye edilebilir. B vitaminleri, magnezyum ve antioksidan vitaminler ile besin takviyeleri de anksiyeteyi gidermek için yararlıdır.
Çin tıbbı anksiyeteyi, hastanın vücudunun içindeki Qi’nin ya da enerji akışının bozulması olarak görmektedir. Çin tıbbı uygulayıcısı tüm sistemi yeniden dengelemek için akupunktur ve/veya bitkisel tedavi kullanmayı tercih eder. Akupunkturda böbrek meridyeni korku ile ilişkilidir ve dengesi bozulabilir. Reishi (Ganoderma lucidum) veya ling-zhi Geleneksel Çin Tıbbı’nda anksiyete ve uykusuzluğu azaltmak için reçete edilen tıbbi bir mantardır. Bu ekstre şeklinde kullanılabilir, ancak Reishi diğer reçeteli ilaçlar ile etkileşime girebileceğinden ve bazı sağlık sorunları olan hastalarda önerilmediğinden, ilacı almadan önce bireylerin kendi sağlık uzmanlarına danışmaları gerekir. Panik bozukluk için verilen diğer Çin tıbbı bitkisel ilaçları arasında cordyceps mantarı (tırtıl mantarı olarak da bilinir) yer alır. Kişide bozulan denge modeline bağlı olarak çeşitli bitkisel formüller de vardır.
Meditasyon ve farkındalık eğitimi fobileri ve panik bozukluğu olan hastalarda yararlı olabilir. Hidroterapi, masaj terapisi ve aromaterapi sinir sisteminde genel bir rahatlama sağladığından bazı kaygılı hastalar için yararlıdır. Anksiyeteyi yatıştırmada yaygın kullanılan aromaterapi reçeteleri; lavanta, ylang-ylang ve papatya esansiyel yağlarını içerir. Bazen anksiyete yönetimi eğitimi de denilen gevşeme egzersizleri; nefes egzersizleri ile hastanın anksiyetenin "savaş ya da kaç" tepkisi ile ilişkili olan hiperventilasyonu önlemesine ve kas gerginliğinin hafifletmesine yardımcı olmak için tasarlanmış olan benzer teknikler içerir. Yoga, aikido, t'ai chi ve dans terapisi hastaların, hem anksiyeteyi artıran hem de anksiyete yaratan fiziksel ve duygusal gerilimlerle mücadele etmesine yardımcı olur. Son olarak hastalar paniği kendilerinden uzak tutmaya yardımcı olmak için kafein, alkol, kokain, amfetamin ve esrar kullanımını bırakmak gibi bazı hayat tarzı değişiklikleri yapabilir.
Panik bozukluğa yardımcı olabilen homeopatik ilaçlar da vardır; eğitimli bir homeopati uzmanını görmek yararlı olabilir. Panik bozukluk için alternatif tedavilerle birlikte alopatik ilaçlar ya da tedaviler kullanan hastaların, reçeteli ilaçları ile etkileşimleri olabileceğinden kullandıkları her bitkisel kürü hekimlerine bildirmeleri çok önemlidir. 2001 yılında yapılan bir çalışmada, Amerikalıların kaygı bozuklukları için standart alopatik tedavilerden ziyade alternatif tedavilere yönlendiklerini ve alternatif tedavileri kullanan kişilerin oranlarının her iki cinsiyet için aynı olduğu bulunmuştur. Buna ek olarak bulgulara göre bu oranlar yaş, ırk, eğitim, gelir, ikamet yeri, medeni durum ya da istihdamdan etkilenmemektedir.
Psikoterapi
Danışmanlık ya da konuşma terapisi olarak da adlandırılan psikoterapi, panik atakları ve panik bozukluğu anlamaya ve bunlarla nasıl baş edileceğini öğrenmeye yardımcı olabilir. Panik atakların ve panik bozukluğun tedavisinde kullanılan psikoterapinin esas türü bilişsel davranış terapisidir. Doktor aynı zamanda psikodinamik psikoterapi denilen bir çeşidini de önerebilir.
- Bilişsel davranış terapisi: Bilişsel davranış terapisi, korkuları ve panik atakları tetikleyen düşünce şeklini değiştirmeye yardımcı olabilir. Ayrıca kaygı ve korku verici durumlara tepki verme şeklini değiştirmeye de yardımcı olabilir. Terapi seansları sırasında hastalar, panik atakları tetikleyen ya da onları kötüleştiren şeyleri (belli düşünce ya da durumlar gibi) anlamayı öğrenir. Ayrıca kaygı ve panik atakla ilgili fiziksel belirtilerle başa çıkma yolları da öğrenilir. Bunlar nefes ve rahatlama tekniklerini içerir. Buna ek olarak, terapistle dikkatli bir şekilde çalışarak muayenehanesinin güvenli ortamında panik atak belirtileri yeniden yaratılabilir. Bu önemli bir adımdır, çünkü belirtileri kontrol etmeyi ve onların üstesinden gelmeyi öğrenmeye yardımcı olabilir. Böylece bunlar yoğun bir korku kaynağı olmaktan çıkar. Bunları yapmak, kalabalık alışveriş merkezlerine gitmek ya da araba kullanmak gibi kaçınılan bazı durumlarda korkuyu yenmeye yardımcı olabilir.
- Psikodinamik psikoterapi: Psikodinamik psikoterapi bilinçsiz düşünce ve davranışlar hakkındaki farkındalığı artırmaya odaklanır. Bilişsel davranış terapisinden farklı olarak, bu yöntemde panik belirtileri kasıtlı olarak yaratılmaz. Bunun yerine terapist, panik durumunda ve kaçınma tepkisinde rol oynayabilecek duygusal çatışmaları zihnin anlamasına yardım eder. Hastanın bulgularına dayanarak, terapist, içsel çatışmaya karşı daha sağlıklı tepkiler geliştirmesine yardımcı olacaktır. İlk araştırma sonuçları, psikodinamik psikoterapinin panik bozukluğu için kısa süreli etkili bir tedavi seçeneği olabileceğini öne sürmektedir. Bu terapi türünün diğer panik bozukluk tedavilerinden farkının tam olarak anlaşılması için daha fazla araştırma gereklidir. Psikoterapiye başlanıldığı zaman, terapist haftalık görüşmeler önerebilir. Birkaç hafta içinde panik atak belirtilerinde iyileşmeler görmeye başlanılabilir ve genellikle belirtiler birkaç ay içinde yok olur.
Belirtiler iyileştikçe, terapistle birlikte, tedaviyi yavaş yavaş sonlandırmak için bir plan geliştirilir. Panik atakların kontrol altında olduğundan emin olmak için arada kontrol seansları yapılması kararlaştırılabilir.
Hayat tarzı ve evde tedavi
Panik ataklar ve panik bozukluk, profesyonel tedaviden fayda görse de hasta, belirtileri kendi kendine de kontrol altında tutmaya çalışabilir. Hayat tarzı ve kişisel bakımla ilgili olarak yapılabilecek bazı şeyler şunlardır:
- Tedavi planına bağlı kalınmalıdır. Korkularla yüzleşmek zor olabilir ama tedavi, kişinin evinde bir tutsak gibi hissetmesinin önüne geçebilir.
- Panik atağı ya da kaygı bozukluğu olan kişiler için oluşturulan bir destek grubuna katılınabilir. Böylece aynı sorunları yaşayan başka insanlarla bağlantı kurulabilir.
- Kafein, alkol ve yasa dışı uyuşturuculardan kaçınılmalıdır. Bunların tümü panik atakları tetikleyebilir ya da kötüleştirebilir.
- Stres yönetimi ve gevşeme tekniklerini uygulanabilir. Meditasyon, yoga ve imgeleme teknikleri iyi seçenekler olabilir.
- Fiziksel olarak aktif olunmalıdır. Aerobik, ruhsal durum üzerinde sakinleştirici bir etki yaratabilir.
- Yeteri kadar uyunmalıdır, böylece gün içinde kişi kendini uykulu hissetmez.