Ses Terapisi - Nedir

Fiziksel ve zihinsel durumları tedavi etmek için sesin kullanıldığı bir dizi terapidir.

Ses Terapisi

Ses terapisi, fiziksel ve zihinsel durumları tedavi etmek için içinde sesin kullanıldığı bir dizi terapiye verilen addır. Bunlardan biri, kişinin stres ve kas gerilimi gibi durumlara karşı müzik dinlemesini de içeren müzik terapisidir. Diğerleri ise fiziksel ve zihinsel durumları iyileştirmek için ses dalgası titreşimlerini kullanır. Genelde, bu terapi tüm yaşamın, insan vücudu da dahil titreşim içinde olduğu teorisine dayanmaktadır. Bir kimsenin sağlıklı rezonans frekansının dengesi bozulduğunda, fiziksel ve duygusal sağlık bu durumdan etkilenir. Ses dalgalarıyla tedavinin bu sağlıklı dengeyi vücuda geri kazandırdığına inanılmaktadır. İyileştirme faydalı sesin etkilenen bölgeye gönderilmesiyle yapılır. İyileştirici ses, bir ses kaynağı ya da elektronik ekipmanlar, yankı kaseleri ya da diyapazon gibi aletlerle üretilebilir. 

Ses terapisinin spektrumu, kişiye tedavi ve onun maliyeti konusunda pek çok seçenek sunacak kadar geniştir. Bazı terapiler evde yapılabilirken, diğerleri ise terapiyi gerçekleştirmesi ya da başlangıç talimatlarını vermesi için bir uygulayıcı ya da terapist gerektirir.
 
Tekdüze Şarkı ve Tonlama 
Tekdüze şarkı ve tonlama New York’taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nin integratif tıp programı aracılığıyla sunduğu tamamlayıcı terapiler arasında yer almaktadır. Nisan 1999’da açılan program geleneksel doktorlar topluluğunun tedavilerine, alternatif tedavileri nasıl dahil ettiğine dair örneklerden biridir. İnsanlar sesli harf söylemek gibi "saf” bir ses üreterek meditatif bir duruma ulaşmayı öğrenmektedir. Tekdüze Şarkının beden ve zihinde  bir sağlık durumu oluşturduğu söylenmektedir. Terapinin maliyeti kişinin bir sınıf ya da çalışmaya katılması ya da daha uzun bir terapiyi seçmesine bağlı olarak değişecektir. Tedavi haftada bir saatlik seanslardan birkaç aylık dönem boyunca sürebilir.
 
Tonlama ise sesi ağrı ve stresi uzaklaştıracak şekilde kullanmak anlamına gelir. Ses şifacıları insanların ağladıklarında ya da iç çektiklerinde bunu doğal olarak yaptıklarına işaret eder. Tonlama terapisinde şifacı hastaya iyileştirici sesleri öğrenme konusunda yardım eder. Üst tonlama terapistin kendi sesini tepeden tırnağa müşterinin durumuna göre kullanmasını içerir. Terapist daha sonra, iyileştirici sesleri ya da "üst tonları” yansıtarak kişiyi tedavi eder. Aynı zamanda tonlama olarak da bilinen ses çıkarma, kişinin duygusal olarak  özgürleşmesine ve daha iyi bir iletişim için vokal ve dinleme yeteneklerini geliştirmeye çabalar. Colorado Boulder Üniversitesi'nde, 1988’de, Müzik, Sağlık ve Eğitim Enstitüsü’nü kuran Don Campbell, tarafından geliştirilmiştir. Bu disiplin hastane, okul ve eğitim merkezlerinde stresten kurtulmak için kullanılmaktadır. Tonlama ya da söyleme vücuda içerden dışarı doğru masaj yapmanın bir yoludur.
 
Tomatis Yöntemi 
Tomatis yöntemi müşterinin özel kulaklıklar kullanarak elektronik koşullarda kaydedilmiş müzik frekanslarını dinlemesini içerir. Bunların beyni sesin daha yüksek frekansları için açtığına inanılmaktadır.
 
2002’den itibaren, dünyanın çeşitli yerlerinde konumlanmış 250’den fazla Tomatis merkezi bulunmaktadır. Ayrıca, Kuzey Kaliforniya’daki Mozart Merkezi 1990’ların sonundan itibaren ev tedavisi de sunmaya başlamıştır. Üç aşamalı programın maliyeti 2000’li yılların ortasında 3,210 dolar civarındaydı. Terapi yaklaşık üç ay sürer, giriş testi ve ekipmanın nasıl kullanılacağı konusundaki talimatlarla başlar. Müşteri ekipmanı 15 gün boyunca günde iki saat kullanmaktadır. Bu süre boyunca bir günlük tutulmaktadır ve bir pratisyen haftalık kontrol görüşmelerini yapar. Terapi başladıktan bir ay sonra pratisyen eve döner ve ekipmanı yeniden yükler. İki saat süren günlük terapi, günlüğün tutulmasıyla birlikte 10 gün daha devam eder. Terapinin üçüncü aşaması 10 günlük terapi ve günlük tutulmasından sonraki altı hafta boyunca devam eder.
 
Titreşimsel Terapi 
Saymatik terapi gibi ses terapileri akupresür ile kıyaslanmaktadır. Vücudun bir noktasına bir cihaz yerleştirilir ve faydalı sesler bu noktaya yönlendirilir. Deriye yönlendirilen sesin sağlıksız dokularda sağlıklı bir rezonans oluşturduğuna inanılır.
 
Ses terapisinin spektrumu diğer bazı tedaviler de içermektedir:
  • AIDS’ten kilo sorunlarına kadar uzanan durumlar için, özel frekanslar ya da müzikler barındıran ses bantları tasarlanmıştır. Maliyetleri değişkendir. Bazı kayıtların, bu hastalıkların duygusal ve fiziksel yönlerini hedeflediği söylenmektedir.
  • Kişiye rezonans vermek için diyapazon kullanılmaktadır. Bunun kişinin gevşemesine yardımcı olduğu ve denge sağladığı söylenmektedir. Maliyeti değişkendir.
  • Hemi-sync terapisi, beynin her iki yarımküresini de dengelemek için sentezlenmiş müzik dinlemeyi içerir. Bunun değişik bir bilinç durumu yarattığı söylenmektedir.
  • Tibet’e özgü yankı kaseleri gibi asırlık enstrümanların uyarlanması. Bu kaselerden gelen sesler tekdüze şarkı ya da meditasyonla birlikte kullanılabilir. Tibet rahipleri bronz kaseler kullanmaktadır. 
Dünyadaki yerli halklar davul çalma, el çırpma, şarkı söyleme, dans ve titremeyle sesleri geleneksel olarak iyileştirme ayinlerinde kullanırlar. Değişik sesler insandaki çok çeşitli duygusal tepkileri, değişen zihinsel ve fiziksel durumları ortaya çıkarmaktadır. Yakın zamanlı bir beyin-görüntüleme çalışması, omurgada karıncalanma yaratan müziklerin, beynin besin, cinsellik ve belli türde uyuşturucuların uyardığı bölgesiyle aynı bölgeyi "aydınlattığını” ortaya koymuştur.
 
Örneğin bir kilisenin çanları evlilik ya da hasat festivali gibi mutluluk veren durumlarda coşarken, bir ölümü ilan etmek için yavaşça çalar. Ses ve iyileşme arasında bağlantı, Amerikalı doktorların 1896’da belli türde müziklerin düşünce süreçlerini iyileştirdiğini ve kan akışını hızlandırdığını bulmasıyla ilk kez kaydedilmiştir. Ses terapisinin ilerleme göstermesi II. Dünya Savaşı’ndan sonraya denk gelir. Müzik terapisi, 1940’larda, müziğin askerler için bir rehabilitasyon tedavisi olarak kullanıldığı zamanlara rastlar. 1950 ve 1960’lar boyunca ses dalgaları terapisi Avrupa’da gelişim göstermiştir. Sör Peter Guy Manners, hastaları iyileştirici titreşimlerle tedavi eden bir makine geliştirmiştir. Makine iyileştirilecek bölgeye yerleştiriliyor ve sağlıklı bir vücudun hücrelerine dönüşmeleri için frekans veriliyordu. Terapiyi savunanlar tedavinin vücuttaki hücrelerin sağlıklı bir rezonansta titreşmelerini sağladığına inanmaktadır.
 
1990’larda Manners, bir dizi hastalığı iyileştirmek için 800 civarında frekansı olan bilgisayarlı bir sistem geliştirmiştir. Biyorezonans ve titreşim terapisi adıyla bilinen benzer terapiler de mevcuttur. Bu terapi kanser gibi durumları tedavide kullanılmaktadır.
 
Manners’ın terapisini geliştirmesinin ardından, Fransa’da iki kulak uzmanı dinleme üzerine odaklanan terapiler geliştirmiştir. Dr. Alfred Tomatis’in yöntemi ve Dr. Guy Berard’ın işitsel eğitimi hastanın kulaklıklar vasıtasıyla sesleri dinlemesini içerir. Günümüzde, Tomatis yöntemi, hem çocuklarda hem de yetişkinlerde öğrenme güçlüklerinden anksiyeteye kadar uzanan durumların tedavisinde kullanılmaktadır.
 
1960’lardan bu yana, alternatif tıp ve Yeni Çağ şifa yöntemlerine olan ilgi çok çeşitli şifa terapilerine yol açmıştır. Bunlar kadim tekdüze tonlamalar ve yankı kaselerinin kullanımından, vibro-akustik mobilyalara kadar uzanır. Kişi sandalyeye oturur ya da yatağa uzanır ve vücuduna müzik yönlendirilir. Faydaları arasında tansiyonun azalması olduğu da söylenmektedir.
Ses terapisi bir durumu iyileştirmek için enerjiyi dengeleme üzerine odaklanır. Bu terapiyi savunanlar ses terapisinin stres, anksiyete, yüksek tansiyon, depresyon ve otizm gibi durumları etkili şekilde iyileştirdiğini iddia etmektedir. Alzheimer hastaları için tekdüze tonlama ve armonik tonlama kullanılmaktadır. Ses terapisinin bu biçiminin hafıza fonksiyonlarına yardımcı olduğu söylenmektedir. Bazı araştırmacılar müzik hafızasının diğer hafıza türlerinden daha uzun ömürlü olduğunu düşünmektedir çünkü müzik beynin pek çok bölümünü meşgul eder.
 
Ses terapisinin Alzheimer hastalarında kullanılan daha yeni bir biçimine çoklu-duyusal ya da Snoezelen terapi adı verilmektedir. "Snoezelen” ismi Hollanda dilinde "burna çekmek” ve "uyumak” anlamına gelen iki kelimeden oluşmaktadır. Başlangıçta tüm duygularını uyararak engelli çocukları tedavi etmek için geliştirilmiştir. Snoezelen terapisi hastaların, örneğin, yalnızca bir ses ışınının önünde yürüyerek müzik üretebileceği özel olarak yapılandırılmış odalarda uygulanmaktadır. Bir mikrofon gibi görünen ses ışını, hastanın hareketlerini müziğe "dönüştürür”. Diğer Snoezelen cihazları arasında hastalar bunları üzerlerine doladıklarında parlayan fiber-optik kablolar ve içindeki hoparlörlerde müzik çaldıkça titreşen bir sandalye yer alır. Bu yolla, sağır hastalar bile müzik çaldığında onu "hissedebilmektedir”. Snoezelen terapisi, Alzheimer hastalarının başka herhangi bir ilaç kullanmadan ağrılarını azaltmak için oluşturulmuştur. 

Ses terapisiyle iyileştirilen fiziksel durumlar arasında, doğum sırasındaki ağrı, artrit gibi kas ve eklem ağrıları, sırt ağrısı, spor yaralanmaları, yumuşak doku zedelenmeleri ve kanser yer alır. Tomatis yönteminin kullanıldığı durumlar arasında ise, disleksi, dikkat eksikliği olan hiperaktivite bozukluğu (ADHD), Down sendromu, kronik yorgunluk sendromu, otizm, depresyon ve davranış sorunları yer alır. Aynı zamanda dinleme terapisi olarak da bilinen yöntem, koordinasyon ve motor sorunları olan yaşlı kimselere de yardım etmede kullanılmaktadır. Ayrıca sanatçılar da yeteneklerini geliştirmek üzere bu terapilere katılmaktadır. 
Tedavi öncesi hazırlık alınacak tedavinin türüne göre farklılık gösterir. Tomatis yöntemi gibi bazı terapiler bir değerlendirme gerektirir. Sonrasında ise tedavi uygulanır. Diğer terapiler ise terapistler tarafından öğretilebilir ve evde yapılabilir. Bazı terapiler ya az eğitim gerektirir ya da hiç gerektirmez. Ses bantları ve yankı kaseleri gibi ekipmanlar satın alınıp, birkaç ufak talimatla kullanılabilir. Ayrıca, Sound Healers Assosiation (Ses Şifacıları Derneği) gibi örgütler diğer ses terapisi türlerinin eğitimi hakkında bilgi sağlayabilmektedir. Bunlara ek olarak, bazı şirketler biyorezonans makineleri gibi ekipmanlar satmaktadır.
Ses terapisinin bilinen herhangi bir yan etkisi ya da komplikasyonu yoktur.
Ses terapisi öylesine çeşitlidir ki, ABD’deki araştırma ve genel kabul miktarı değişkendir. Müzik terapisi, geleneksel tıp topluluğu tarafından kabul edilmiştir. Tekdüze Şarkı ve Tonlama gibi diğer terapilerse geleneksel kanser tedavilerine entegre olmuş durumdadır. Ayrıca, bazı çalışmalar işitsel entegrasyonun eğitiminin ve Tomatis yönteminin davranışsal sorunlar için de kullanılabileceğini ortaya koymuştur. Tıp topluluğunun çoğu hastaların sağlıklı hücrelerinin ses dalgalarıyla tedavi edilmesinin şifa verici etkisi konusunda kararsızdır. Her ne kadar bir klinik ya da merkez şifa bulmuş hastaların tanıklığına başvurabiliyor olsa da, bunu kanıtlayacak bilimsel araştırmalar mevcut değildir. Geleneksel tıp topluluğu ses terapisinin bazı yönlerine karşı şüpheci dursalar da tedavi dünyanın dört bir yanından insanlara uygulanmaktadır. Terapiler Kuzey Amerika, Avrupa ve Japonya’yı da içine alan bölgelerde mevcuttur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye