Ses terapisinin spektrumu, kişiye tedavi ve onun maliyeti konusunda pek çok seçenek sunacak kadar geniştir. Bazı terapiler evde yapılabilirken, diğerleri ise terapiyi gerçekleştirmesi ya da başlangıç talimatlarını vermesi için bir uygulayıcı ya da terapist gerektirir.
Tekdüze Şarkı ve Tonlama
Tekdüze şarkı ve tonlama New York’taki Memorial Sloan-Kettering Kanser Merkezi’nin integratif tıp programı aracılığıyla sunduğu tamamlayıcı terapiler arasında yer almaktadır. Nisan 1999’da açılan program geleneksel doktorlar topluluğunun tedavilerine, alternatif tedavileri nasıl dahil ettiğine dair örneklerden biridir. İnsanlar sesli harf söylemek gibi "saf” bir ses üreterek meditatif bir duruma ulaşmayı öğrenmektedir. Tekdüze Şarkının beden ve zihinde bir sağlık durumu oluşturduğu söylenmektedir. Terapinin maliyeti kişinin bir sınıf ya da çalışmaya katılması ya da daha uzun bir terapiyi seçmesine bağlı olarak değişecektir. Tedavi haftada bir saatlik seanslardan birkaç aylık dönem boyunca sürebilir.
Tonlama ise sesi ağrı ve stresi uzaklaştıracak şekilde kullanmak anlamına gelir. Ses şifacıları insanların ağladıklarında ya da iç çektiklerinde bunu doğal olarak yaptıklarına işaret eder. Tonlama terapisinde şifacı hastaya iyileştirici sesleri öğrenme konusunda yardım eder. Üst tonlama terapistin kendi sesini tepeden tırnağa müşterinin durumuna göre kullanmasını içerir. Terapist daha sonra, iyileştirici sesleri ya da "üst tonları” yansıtarak kişiyi tedavi eder. Aynı zamanda tonlama olarak da bilinen ses çıkarma, kişinin duygusal olarak özgürleşmesine ve daha iyi bir iletişim için vokal ve dinleme yeteneklerini geliştirmeye çabalar. Colorado Boulder Üniversitesi'nde, 1988’de, Müzik, Sağlık ve Eğitim Enstitüsü’nü kuran Don Campbell, tarafından geliştirilmiştir. Bu disiplin hastane, okul ve eğitim merkezlerinde stresten kurtulmak için kullanılmaktadır. Tonlama ya da söyleme vücuda içerden dışarı doğru masaj yapmanın bir yoludur.
Tomatis Yöntemi
Tomatis yöntemi müşterinin özel kulaklıklar kullanarak elektronik koşullarda kaydedilmiş müzik frekanslarını dinlemesini içerir. Bunların beyni sesin daha yüksek frekansları için açtığına inanılmaktadır.
2002’den itibaren, dünyanın çeşitli yerlerinde konumlanmış 250’den fazla Tomatis merkezi bulunmaktadır. Ayrıca, Kuzey Kaliforniya’daki Mozart Merkezi 1990’ların sonundan itibaren ev tedavisi de sunmaya başlamıştır. Üç aşamalı programın maliyeti 2000’li yılların ortasında 3,210 dolar civarındaydı. Terapi yaklaşık üç ay sürer, giriş testi ve ekipmanın nasıl kullanılacağı konusundaki talimatlarla başlar. Müşteri ekipmanı 15 gün boyunca günde iki saat kullanmaktadır. Bu süre boyunca bir günlük tutulmaktadır ve bir pratisyen haftalık kontrol görüşmelerini yapar. Terapi başladıktan bir ay sonra pratisyen eve döner ve ekipmanı yeniden yükler. İki saat süren günlük terapi, günlüğün tutulmasıyla birlikte 10 gün daha devam eder. Terapinin üçüncü aşaması 10 günlük terapi ve günlük tutulmasından sonraki altı hafta boyunca devam eder.
Titreşimsel Terapi
Saymatik terapi gibi ses terapileri akupresür ile kıyaslanmaktadır. Vücudun bir noktasına bir cihaz yerleştirilir ve faydalı sesler bu noktaya yönlendirilir. Deriye yönlendirilen sesin sağlıksız dokularda sağlıklı bir rezonans oluşturduğuna inanılır.
Ses terapisinin spektrumu diğer bazı tedaviler de içermektedir:
- AIDS’ten kilo sorunlarına kadar uzanan durumlar için, özel frekanslar ya da müzikler barındıran ses bantları tasarlanmıştır. Maliyetleri değişkendir. Bazı kayıtların, bu hastalıkların duygusal ve fiziksel yönlerini hedeflediği söylenmektedir.
- Kişiye rezonans vermek için diyapazon kullanılmaktadır. Bunun kişinin gevşemesine yardımcı olduğu ve denge sağladığı söylenmektedir. Maliyeti değişkendir.
- Hemi-sync terapisi, beynin her iki yarımküresini de dengelemek için sentezlenmiş müzik dinlemeyi içerir. Bunun değişik bir bilinç durumu yarattığı söylenmektedir.
- Tibet’e özgü yankı kaseleri gibi asırlık enstrümanların uyarlanması. Bu kaselerden gelen sesler tekdüze şarkı ya da meditasyonla birlikte kullanılabilir. Tibet rahipleri bronz kaseler kullanmaktadır.