Tüketilmemesi Gereken 8 Gıda

Yiyecekler hakkında var olan bir sürü bilgi kafanızı karıştırabilir. Fakat bu 8 yiyecekten mutlaka uzak durmalısınız.

Tüketilmemesi Gereken 8 Gıda

Yemek ve sağlığa etkileri hakkında bu kadar yanlış bilgi ve çelişkili açıklamalar varken, kendiniz ve aileniz için sağlıklı yiyecekleri seçmek zor olabilir. Fakat hiçbir faydası olmadığı ve sağlık riski içerdiği kesin yiyecekler vardır ve bunlardan kaçınılabilir. Uzun dönem sağlığınızı düşünüyorsanız uzak durmanız gereken 8 gıda şunlardır:

1- Beyaz ekmek, rafine unlar: Tanım olarak beyaz ekmek ve rafine unlar vücut için toksiktir çünkü resmen tüm vitaminlerinden, minerallerinden, lifinden ve önemli bileşenlerinden ayrılmıştır. Bu sebeple vücut bu sözde yiyecekleri nasıl düzgün sindireceğini bilemez. Bu da sağlık sorunlarına yol açar. Rafine un ayrıca klorla beyazlatılır ve bromür içerir; bunlar tiroid ve organ hasarına sebep olan iki zehirli kimyasaldır. 

2- Klasik Dondurulmuş Gıdalar: Çoğu klasik yolla hazırlanmış dondurulmuş gıdalar koruyucu, işlenmiş tuz, hidrojenize yağlar ve başka yapay maddelerle doludur. Aynı zamanda çoğu dondurulmuş gıda ağır bir şekilde önden pişirilip, besin değerini yitirir; özellikle de evde mikrodalgada tekrar ısıtıldıktan sonra.  Çok az sayıda sağlıklı dondurulmuş gıda hazırlayan markalar dışında bu tip ürünler sağlık için risklidir ve yerlerine taze gıdalar tercih edilmelidir. 

3- Beyaz Pirinç: Beyaz ekmek gibi, beyaz pirinç de çoğu besin öğesinden arındırılmış ve kepek ile ruşeyminden ayrılmıştır. Bunlar esmer pirinçin yapısını oluşturan iki ana maddedir. Vücut beyaz pirinci esmer pirinç gibi işleyemez. Esmer pirincin emilimi daha yavaş olur ve beyaz pirinç gibi kan şekerini bir anda artırmaz.

4- Mikrodalga Popcornu: Bu işlenmiş yiyecek filmseverler tarafından ve atıştırmalık olarak sıkça tüketilir ama yenilebilecek en sağlıksız gıdalardan biridir. Mikrodalga popkornunun genetiğiyle oynanmış mısır taneleri, işlenmiş tuz, koruyucu kimyasallar gibi tüm içeriği sağlıksızdır ve hastalıklara davetiye çıkarır. Aynı zamanda bu ürün diyasetil denilen akciğerleri mahvedebilecek bir kimyasal içerir. Mısır patlatmayı seviyorsanız organik taneler alıp evde sağlıklı yağlarla hazırlamak gerekmektedir. 

5- Nitrar ve Nitrit İçeren İşlenmiş Etler: Sosis, salam gibi marketlerde satılan etler çoğu zaman sodyum nitrit ve diğer kimyasal koruyucular içerir. Bunlar kalp hastalıkları ve kanserle ilişkilendirilmiştir. Et tüketmek istenince nitrit ve nitrat içermeyen ve sağlıklı hayvanlardan elde edilmiş ürünler tercih edilmelidir.

6- Protein ve Enerji Barları: Tanıtımlarına bakınca enerji ve protein yiyecekleri sağlıklı bir diyete güçlü bir ek olarak görülebilir. Ancak çoğu zaman bu ürünler işlenmiş soya proteini, rafine şeker, hidrojenize yağ ve kronik hastalıklara yol açabilecek başka zararlı katkı maddeleri içerir. Sağlıklı protein ve enerji barları da yok değildir; ürünün etiketine bakarak ne yediğinize dikkat etmek gerekir. 

7- Margarin: Tüm işlenmiş yiyeceklerde bulunan ve hidrojenize bir trans yağ olan margarin sağlık için mutlaka kaçınılması gereken bir yiyecektir. Genel kanının tersine tereyağı ve doymuş yağlar, özellikle de otla beslenen hayvanlardan elde ediliyorsa, sağlıksız değildir. Eğer hayvansal yağlar tercih etmiyorsanız, sızma Hindistan cevizi yağı veya sızma zeytinyağı, margarinin yerine tüketilmelidir. 

8- Diyet Her Şey: Marketlerde satılan çoğu sözde diyet ürünler, aspartam (Equal), sukraloz (Splenda) gibi yapay tatlandırıcılar içerir. Bunların ikisi de nörolojik hasar, bağırsak problemleri ve hormonal bozuklukla ilişkilendirilir. Aynı zamanda çoğu diyet ürün kaloriyi azaltmak için yağ ve diğer doğal içeriğin yerine geçecek kimyasal aromalar bulundurur. Bunların yerine işlenmemiş gıdalar ve doğal olarak yağlı gıdalar tercih edilmelidir. Vücut bunlara şaşırtıcı derecede iyi tepki verecektir. 

Bunların yanında gıdaların içeriğine dikkat ederek zararlı katkı maddelerinden kaçınmak mümkündür. Uzak durulması gereken katkı maddeleri şunlardır:
  • Aspartam: NutraSweet ve Equal’da kullanılan kimyasal tatlandırıcıdır.
  • Bromlu Sebze Yağı: Yemeklerde emülgatör ve alkolsüz içeceklerde bulanıklaştırıcı olarak kullanılır.
  • Bütil hidroksianisol (BHA) ve Bütik hidroksitoluen (BHT): Yağların ve yağ içeren yiyeceklerin bozulmasını önler.
  • Turunçgil Kırmızı Boyası No.2: Portakal kabuklarını renklendirmede kullanılır.
  • Monosodyum Glutamat (MSG): İşlenmiş, paketlenmiş ve fast food yiyeceklerde kullanılan bir aroma artırıcı.
  • Nitritler: Tütsülenmiş etlerin bozulmasını engelleyen bir koruyucudur.
  • Sakarin: Sweet ‘n’ Low’da bulunan yapay tatlandırıcıdır.
  • Sülfürdioksit, sodyum bisülfit, sülfitler: Kurutulmuş meyveler, karides ve dondurulmuş patateste bulunan koruyuculardır. 
  • Tersiyer Bütil Hidrokinon: Mısır gevreği ve peynir paketlerinin iç yüzeyine sprey olarak sıkılır.
  • Sarı Boya No. 6: Şeker ve gazlı içeceklerde renklendirici olarak kullanılır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye