Tükürük Bezi Kanseri - Tıbbi Tedavi

Tükürük bezi kanseri, tükürük bezinde başlayan ve ender görülen bir kanser türüdür.

Tükürük Bezi Kanseri

Tükürük bezi kanseri, tükürük bezinde başlayan ve ender görülen bir kanser türüdür. Bu kanser türü ağız, boyun ya da boğaz bölgenizdeki herhangi bir tükürük bezinde başlayabilir. Ancak tükürük bezi kanseri en sık olarak kulağın hemen önünde bulunan parotid bezinde meydana gelir.

Tükürük bezleri, sindirime ve yutkunmaya yardımcı olmak aynı zamanda ağız bölgesini nemli tutmaya yarayan tükürük ya da salya olarak adlandırılan sıvının üretildiği bezlerdir. Üç çift büyük tükürük bezimiz vardır: çenemizin arkasında bulunan parotid bezi, dil altında bulunan sublingual bez ve submandibular bez. Bunlar haricinde özellikle dudak bölgesinde, yanakların iç bölgesinde, ağzın ve boğazın çeşitli bölgelerinde çok küçük salya bezleri de bulunmaktadır.

Genellikle tükürük bezi kanseri için en sık kullanılan yöntem cerrahi operasyonla kanserli bölgenin çıkarılmasıdır. Bunun haricinde radyasyon tedavisi ya da kemoterapi gibi diğer yöntemler de kullanılabilir.

Tükürük bezi kanseri oluşumunun nedenleri halen bilinmemektedir. Ancak hekimler tükürük bezi hücrelerindeki DNA’nın mutasyona uğrayıp değişmesi sonucu bu kanser türünün ortaya çıktığını belirtmektedirler. Bu hücrelerin DNA’larındaki mutasyonlar tükürük bezi hücrelerinin kontrolsüz bir biçimde, oldukça hızlı büyümesine ve bölünerek çoğalmasına neden olmaktadır. Kanserli hücreler kontrolsüz biçimde bölünüp çoğalırken, sağlıklı hücreler ölmektedir. Anormal şekilde bölünüp çoğalan kanserli hücreler tümör meydana getirirken, bu tümör yayılarak yakınlarda bulunan dokuları da işgal etmektedir. Bahsedilen bu kanserli hücreler sadece meydana geldikleri vücut kısımlarındaki diğer dokuları işgal etmekle kalmayıp, vücuttaki çok daha uzak bölgelere de taşınarak buradaki sağlıklı diğer dokuları da istila edebilmektedirler. Bu olay ise "metastaz” olarak adlandırılır.

Tükürük Bezi Kanserinin Türleri:

Tükürük bezi kanserlerinin bir çok farklı türü olmakla beraber, hekimler bu kanseri tümör ile ilişkili hücre türlerine göre sınıflandırmaktadırlar. Kanser türünün belirlenmesi ise bu kansere karşı hangi tedavi seçeneğinin daha uygun olacağının belirlenmesinde önemlidir.

Tükürük bezi kanserinin türleri olarak şunları sayabiliriz:
  • Asinik hücre karsinomu,
  • Adenokarsinom,
  • Adenoik kistik karsinom,
  • Berrak hücreli kanser,
  • Malign karışık tümör,
  • Mukoepidermoid karsinom,
  • Onkokistik karsinom,
  • Polimorf düşük seviyeli adenokarsinom,
  • Tükürük bezi karsinomu,
  • Skuamöz hücre karsinomu

Tükürük bezi kanserinin belirti ve semptomları şunlardır:
  • Alt çene bölgenizde, boynunuzda ya da ağzınızın içerisinde bir yumru oluşumu ya da şişkinlik,
  • Yüzünüzün herhangi bir bölgesinde meydana gelen uyuşukluk hissi,
  • Yüzünüzün bir bölümündeki kasların zayıflaması,
  • Herhangi bir tükürük bezi civarında süregelen ağrı,
  • Yutkunmada güçlük,
  • Ağzı çok geniş olarak açmada güçlük çekme vs..
Yukarıdaki belirtilerden bazıları sizde de varsa özellikle alt çene bölgenizde, boynunuzda ya da ağzınızın içerisinde bir yumru oluşumu mevcutsa bir hekime görünmenizin zamanı gelmiş demektir. Çünkü bahsedilen bölgelerde yumru oluşumu ya da şişkinlik, kanserin en belirgin semptomu olarak bilinmektedir. Fakat böyle bir yumru oluşumu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Tam aksine bu çeşit yumru ya da şişliklerin bir çoğu iyi huyludur.

Tükürük bezi kanserinin tedavisi, kanserin türüne, büyüklüğüne, evresine, hastanın genel sağlık durumuna ve hekim ile hastanın ortak kararına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. ancak genellikle bu rahatsızlığın tedavisinde radyasyon tedavisiyle beraber ya da tek başına cerrahi operasyon tercih edilmektedir.

Cerrahi Operasyon:
Gerçekleştirilen cerrahi operasyonda şu seçenekler uygulanılabilir:

Tükürük bezinin etkilenen kısmının alınması: eğer tümör küçük ve etrafa yayılmamış olarak tek bir noktada bulunuyorsa, o zaman bu yöntem tercih edilir. Tümör çıkarıldığı gibi metastaz ihtimaline karşı çevresindeki sağlıklı dokunun bir kısmı da alınır.

Tüm tükürük bezinin alınması: Eğer tümör büyükse bu yöntem tercih edilir. Bununla beraber eğer tümör etraftaki diğer dokulara da yayılmışsa yayılımın olduğu dokular da cerrahi operasyonla çıkarılır.

Boyundaki lenf düğümlerinin alınması: Eğer tümör tükürük bezi haricinde lenf düğümlerine de yayılmışsa, lenf bezleri de operasyonla alınır.

Rekonstrüktif Cerrahi: eğer kanser çevre bölgedeki kemik, cilt, sinirler gibi diğer bölgelere sıçramışsa ve bu yapılar da tükürük beziyle beraber alınmışsa, o zaman bu yapıların onarımı için rekonstrüktif cerrahi yöntemler uygulanır.

Tükürük bezlerinin cerrahi yöntemlerle çıkarılması oldukça güçtür. Çünkü bu bölgede yayılım gösteren ve yüz hareketlerini kontrol eden sinirler de mevcuttur. Eğer yanlışlıkla bu sinirler zedelenirse ya da alınmak zorunda kalırsa, yüzün bazı bölgelerinde felç meydana gelebilir. Gerektiğinde vücudun diğer bölgelerinden alınan sinirler, hasar görmüş sinirlerin yerine yerleştirilebilir.

Cerrahi Operasyon Dışındaki Yöntemler:
Radyasyon Tedavisi: Bu yöntemde, radyoaktif X ışınlarıyla kanserli hücreler hedef alınarak öldürülmeye çalışılır. Genellikle cerrahi operaston sonrasında geride kalmış olabileceğinden şüphelenilen kanser hücrelerinin tamamen ortadan kaldırılması için kullanılır. Ya da tümörün cerrahi operasyonla çıkarılmasının çok riskli olduğu durumlarda tercih edilir.

Kemoterapi: Kemoterapide sitotoksik (hücre öldürücü) ilaçlar kullanılarak kanserli hücrelerin öldürülmesi amaçlanır. Bu yöntem özellikle tükürük bezi kanserinin vücudun diğer bölgelerine metastas yaptığı ya da yaptığından şüphelenildiği durumlarda kullanılır. Fakat tükürük bezi kanserinde yaygın olarak kullanılan bir yöntem değildir.

Tamamlayıcı ya da alternatif tıp yöntemleri tükürük bezi kanserini iyileştirmez. Ancak bu yöntemler tükürük bezi kanseriyle baş etmekte veya tedavinin yan etkilerini azaltmakta kullanılabilir.

Kanser için ışın tedavisi gören birçok kişi yorgunluk yaşar. Doktor yorgunluğun altında yatan nedenleri tedavi etse bile kendinizi çok bitkin hissedebilirsiniz. Tamamlayıcı tıp yöntemleri yorgunlukla başa çıkmanıza yardımcı olabilir.

Haftanın çoğu gününde 30 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Kanser tedavisi sırasında ve sonrasında tempolu yürüme gibi orta şiddette egzersizler yorgunluğu azaltır. Öncesinde doktorunuzla konuşarak egzersizin sizin için güvenli olduğundan emin olabilirsiniz.

Akupunktur vücudun belirli noktalarına çok ince iğnelerin batırılmasıyla yapılır. Sertifikalı bir hekim tarafından yapıldığında güvenilirdir ve yorgunluğa karşı etkili olabilir.

Masaj terapisi de yorgunlukla başa çıkmaya yardımcı olur. Bu terapide masör ellerini kullanarak cilde ve kaslara baskı uygular. Bazı masörler kanser hastalarıyla çalışmak için özel olarak eğitimlidir.

Rahatlatıcı aktiviteler, örneğin müzik dinlemek veya günlük tutmak da yorgunluğa karşı etkili olabilmektedir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye