Zeytinyağının birçok hastalığı önlemede ve sağlığımızı korumda oldukça önemli bir besin kaynağı olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak zeytinyağının, her yıl milyonlarca kişinin sağlığını bozan gastrit ve mide ülseri gibi pek çok hastalığın nedeni olan Helicobacter pylori bakterisi üzerindeki etkisi araştırılmamıştı.
Manuel Brenes ve arkadaşları, yaptıkları araştırmalar sonucu yeşil çay ve böğürtlen suyu gibi bazı doğal meyve ve sebzelerin H.pylori bakterisinin çoğalmasını önlediğini keşfetmişlerdi. Daha sonra ise laboratuar ortamında yaptıkları bir araştırmada, zeytinyağının bu bakteri üzerinde etkisi olup olmadığını araştırdılar.
Brenes ve arkadaşları, zeytinyağının içerisindeki sağlıklı fenolik bileşenlerin, mide ortamında bozulmadan saatlerce kalabildiğini görmüşlerdir. Zeytinyağında bulunan bu fenolik bileşenlerin ise H.pylori’nin birçok suşu üzerinde etkili olup bu bakterinin üremesini durdurduğunu görmüşlerdir. Hatta zeytinyağının, antibiyotiklere dirençli birkaç bakteri suşu üzerinde bile etkili olduğunu tespit etmişlerdir.
Laboratuar ortamında yapılan bu çalışmalar sayesinde %100 saf ve doğal zeytinyağının gastrit ve peptik ülsere karşı koruyucu olabileceği düşünülmüştür. Ancak bu tezin kanıtlanabilmesi için sadece laboratuar ortamında yapılan çalışmalar yeterli olmamakla beraber, bunun haricinde canlılar üzerinde yani fareler ve insanlar üzerinde de araştırmaların yapılması gerekmektedir.