Alerji / Duyarlılığa Bağlı Baş Ağrıları
Tüm baş ağrısı vakalarının %70’e kadar varan kısmında ağrıya katkıda bulunan bir faktör olduğu düşünülen alerjinin/duyarlılığın neden olduğu baş ağrıları, migrenden küme veya sinüs tip ağrılara, hafiften acı veren, genele yayılan ağrılara kadar çok farklı biçimlerde olabilmektedir. Yenen, teneffüs edilen, dokunulan veya giyilen herhangi bir maddeye bağlı olarak gelişebilen bu baş ağrıları genellikle soruna yol açan maddeye temas edilmesini veya bu maddenin vücuda girmesini takip eden 4-12 saat içinde meydana gelmektedir.
Dr. Milne’ye göre bu baş ağrıları, tedavi edilmesi en kolay olan grupta yer alıyor çünkü tedavi temel olarak probleme yol açan maddenin tespit edilmesi, giderilmesi ve vücudun detoks uygulamaları ve besin takviyeleri vasıtasıyla tamir edilmesi süreçlerinden meydana geliyor. "Ancak, görünüşte basit gibi durmasına rağmen, bu baş ağrılarının giderilmesi genellikle sabır gerektiren bir iş çünkü alerjiler veya duyarlılıklar, ilgili maddeye uzun süreli olarak maruz kalınan bir dönem genelinde kademeli olarak birikebilir ve bu durum, vücudun normal fonksiyonuna dönmesi için daha fazla zaman gerektirebilir.”
Dr. Laibow’a göre, alerjiye bağlı diğer baş ağrılarını tetikleyen faktörler arasında yetersiz sindirim, aşırı maya büyümesi, disbiyoz ve enzim yetersizlikleri yer alıyor. Bu durumda gıdalar hatalı şekilde parçalanıyor ve gıda parçacıkları bağırsak çeperlerinden sızabiliyor. Bu da kan dolaşımında toksin yığılmasına neden olabiliyor ve bu noktalarda immün hücreler yiyecek parçacıklarına saldırarak vücutta tehlikeli çapraz tepkimeler yaratabiliyor. Ve sonuçta baş ağrısı gibi semptomlar ortaya çıkabiliyor, diyor Dr. Laibow. Ancak sızıntılı bağırsak ile ilgili olan baş ağrıları, bu duruma maruz kalınmasını takip eden 12-96 saat içerisinde meydana gelebiliyor ve bu nedenle tespit edilmeleri zorlaşıyor.
Travmaya Bağlı Baş Ağrıları
Post-travmatik baş ağrıları olarak da adlandırılan travmaya bağlı baş ağrıları genellikle düşme ve araba kazası gibi durumların neden olduğu kafa, boyun ve omurga yaralanmalarıyla ilişkilidir. Bu baş ağrılarının neden olduğu, çok geniş bir şiddet skalasına sahip ağrılar lokal veya genele yayılı olabilir ve yaralanmadan hemen sonra meydana gelebildiği gibi bazı vakalarda aylar sonra da oluşabilir. Ancak travmaya bağlı baş ağrısı bir kez geliştikten sonra genellikle her gün meydana gelmeye başlar ve ilaca dayalı tedavilere karşı oldukça dirençlidir. "Travmaya bağlı baş ağrıları bilhassa yanıltıcı olabilir çünkü bu ağrılar sadece migren ve/veya gerilim tipi baş ağrılarının semptomlarını taklit etmekle kalmaz aynı zamanda önemsiz bir baş çarpması hastayı güçten düşürecek derecede ağrılara neden olabilir”, diyor Dr. Milne.
TMJ / Dental baş ağrıları
Doktorlar tarafından alışılagelmiş bir şekilde görmezden gelinen çene ve diş gerilimi, bilhassa ağrının ağız içerisinde veya çenenin bir veya her iki yanında, kulak önünde ve arkasında olduğu durumlarda, baş ağrılarının altında yatan diğer bir nedendir. Los Angeles, California'dan Diş Hekimi Harold E. Ravins'e göre TMJ / dental baş ağrıları en sıklıkla, temporomandibular eklem (TMJ) sendromu veya dengeli olmayan ısırma gibi dengesiz çene pozisyonları, diş ve ağız problemleri (çürük dişler, cıva amalgamı zehirlenmesi, hatalı köprüler), veya hastalıklar ve stres anındaki hareket modelleri (dişlerin sıkılması veya gıcırdatılması) ile ortaya çıkıyor. "Bu baş ağrıları, baş ağrılarının kafa ile vücudun diğer kısımları arasındaki ilişkiyi nasıl aksettirdiğinin açık bir örneğidir” diyor Dr. Ravins, "alt ve üst çene birbirine doğru şekilde oturmadığından kan akışı azalıyor, beyin hatalı mesaj alıyor ve tüm vücudun dengesi bozuluyor".