Amfizem - Sebepleri

Kronik obstrüktif akciğer hastalığının ilerleyişi sırasında ortaya çıkan ve nefes verirken hava akımının sınırlandığı bir durumdur.

Amfizem

Amfizem, kronik obstrüktif akciğer hastalığının ilerleyişi sırasında ortaya çıkan ve nefes verirken hava akımının sınırlandığı bir durumdur. Amfizem sonucunda, hava kesecikleri esnekliklerini kaybederler ve içlerindeki hava gerektiği gibi dışarı atılamaz. Keseciklere sıkışan durgun hava, kesecikleri daha fazla gerer ve durum bir kısır döngüye dönüşebilir. Sigara kullanımı, amfizemin en önemli nedenidir. 

Kronik obstrüktif akciğer hastalığının bir diğer özelliği olan solunum yolu tıkanması da amfizemi destekler. Amfizem ve solunum yolu tıkanmasının bir araya gelmesi, nefes almayı oldukça zorlaştırır. Tedavi, hastalığı yavaşlatır ancak durumu tersine çevirmez. 
 
Amfizem kötüye gittikçe, üzüm salkımı gibi kümelenmiş olan küresel hava keseciklerini, iç duvarlarında delikleri olan düzensiz gediklere dönüştürür. Bu da, hava keseciklerinin sayısını azaltır ve akciğerlere ulaşan oksijenin kan dolaşımına karışmasına engel olur. Bunun yanı sıra, küçük solunum yollarını açık tutan elastik lifler yavaş yavaş yok olurlar, dışarıya nefes verildiğinde yırtılırlar ve hava, ciğerlere girmek yerine dışarıya kaçar.
Amfizem belirtileri başlangıçta hafiftir, fakat hastalık ilerledikçe seri bir biçimde kötüleşir. Amfizem belirtileri şunlardır:
  • Nefes darlığı,
  • Gürültülü nefes alma,
  • Göğüs sıkışması,
  • Fiziksel aktivite kapasitesinde azalma,
  • Kronik bronşit göstergesi olan kronik öksürük,
  • İştah ve kilo kaybı,
  • Yorgunluk.
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir 
Aşağıdaki işaret ve belirtiler amfizem olduğunu göstermeyebilir; fakat akciğerlerin düzgün bir şekilde çalışmadığını gösterir. Bu durumda, en kısa zamanda doktoru ziyaret etmek gerekir. Doktora gitmeyi gerektirecek belirtiler şunladırr; 
  • Çabucak yorulmak veya daha önce kolayca yapmaya alışkın olunan şeyleri yapamamak.
  • Hafif egzersizleri yapmaya yetecek kadar bile nefes alamamak.
  • Soğuk algınlığı olduğunda, nefes almadaki zorlanmaların kötüleşmesi.
  • Dudaklarda veya el tırnaklarında mavilik veya grilik, kandaki oksijen seviyesinin düşük olduğunu gösterir.
  • Tükürük renginin sarı veya yeşilimsi olması.
  • Ayakkabı bağlarını bağlamak için eğilince bile nefes darlığı olması.
  • Kilo kaybı yaşamak.
Amfizemin nedenleri şunlardır:
  • Sigara Kullanımı: Sigara dumanı amfizemin en yaygın sebebidir. Pasif içici de olunsa, tütün dumanında 4 bin çeşit kimyasal bulunur. Bu kimyasallar küçük periferik hava yollarını, hava keseciklerini ve bunların elastik destekleyicilerini yok ederler.
  • Protein Eksikliği: Amfizem hastalarının yaklaşık yüzde 1 veya 2’sinde genetik olarak, akciğerlerdeki esnek yapıların korunmasına yardımcı AAt protein eksikliği vardır. Bu proteinler olmadan enzimler, ilerleyen akciğer hasarlarına, sonunda da amfizeme neden olurlar. AAt eksikliği ile birlikte bir de sigara kullanıcısı olunursa, amfizem 30’lu ve 40’lı yaşlarda başlayabilir. Hastalığın ilerleyişi ve şiddeti, sigara kullanımı ile birlikte hız kazanır.
Risk Faktörleri
Amfizem için risk faktörleri şunlardır:
  • Sigara kullanımı: Sigara kullananlar amfizeme en yatkın kişilerdir, fakat puro ve pipo kullananlar da hastalığa karşı hassastırlar. Bunları kullanan herkes için risk, her geçen yıl ve içilen tütün miktarı ile birlikte artış gösterir.
  • Yaş: Amfizemde ortaya çıkan akciğer hasarı, zamanla gelişiyor olsa da, tütün kullanan kişilerin çoğunda 40 ile 60 yaşları arasında görülmeye başlar.
  • Pasif sigara içicisi olmak: İkinci el içici olmak olarak da bilinen pasif içicilik, dumanın bir başkasının sigarasından, puro veya piposundan solunmasıdır. Pasif içicilik de, amfizem riskini arttırır.
  • İş gereği duman veya toza maruz kalmak: Belli kimyasalların dumanını solumak veya uzun süreli toz solumak, kişiyi amfizeme daha yatkın hale getirir. Bu koşullarda sigara da içiliyorsa, risk katlanarak artar.
  • İç dış mekan kirliliğine maruz kalmak: Isıtıcıların yakıt dumanları gibi iç mekan, araba egzozları gibi dış mekan kirliği amfizem riskini arttırır.
  • HIV enfeksiyonu: HIV virüsü ile yaşayan sigara kullanıcıları, HIV virüsü bulunmayan sigara kullanıcılarına göre daha büyük oranda amfizem riski altındadırlar.
  • Konnektif doku hastalığı: Bazı durumlar, vücut için çerçeve ve destek sağlayan liflerden oluşan konnektif dokuyu etkiler. Konnektif dokuyu etkileyen rahatsızlıklar; erken yaşlanmaya neden olan kutis laksa ve başta kalp, gözler, iskelet ve akciğerler olmak üzere farklı organları etkileyen bir hastalık olan Marfan sendromudur.
Komplikasyonlar
Amfizem, diyabet ve kalp yetmezliği gibi başka hastalıkların şiddetini arttırabilir. Eğer kişide amfizem varsa, aşırı nefes darlığı, tehlikeli bir şekilde oksijen seviyesi düşüklüğü ile birlikte seyreden şiddetli kronik obstrüktif akciğer hastalığı yaşayabilir. Bir yoğun bakım ünitesine kabul edilmesi ve enfeksiyon temizlenene kadar, suni solunum makinesi desteğine bağlanması gerekir.

Testler
Amfizemin olup olmadığını belirlemek için doktor, muhtemelen şu testleri yaptırmayı tavsiye edecektir: 
  • Spirometri ve diğer pulmonari (akciğer) fonksiyon testleri: Yaygın olmayan bu testler, daha belirtileri ortaya çıkmadan önce amfizemi tespit edilebilir. Bu testler, akciğerlerin ne kadar hava tuttuğunu, ciğerlerden içeri ve dışarıya ne miktarda hava akımı gerçekleştiğini ölçerler. Spirometri esnasında, genellikle kişinin spirometre adı verilen basit bir cihaza üflemesi istenir. Pulmonari fonksiyon testleri, nefes yoluyla alınan ilaçlara verilen tepkinin anlaşılması amacıyla, bunların kullanımından önce ve sonra yapılır. Halihazırda sigara kullananlar veya daha önce sigara kullanmış olanlar, amfizem veya kronik obstrüktif akciğer hastalığı belirtileri olmasa bile doktordan bu testi yapmasını istemelidir.
  • Arteral kan gazı analizi: Bu kan testleri, ciğerlerin kan dolaşımına oksijen iletimini ve kan dolaşımından karbondioksit alımını ne derece iyi yapabildiğini ölçer.
  • Puls oksimetri: Bu test, parmak uçlarına iliştirilen küçük bir cihaz yardımıyla yapılır. Oksimetre, kandaki oksijen miktarını, kandaki gaz analizi ölçümünden farklı bir yolla ölçer. Oksijen desteğine ihtiyaç olup olmadığının belirlenebilmesi için test, egzersiz yaparken, dinlenme esnasında ve gece yapılır.
  • Göğüs röntgeni: Bir göğüs röntgeni, amfizem teşhisinin doğrulanmasında, diğer nefes darlığı nedenlerinin ihtimal dışında bırakılmasına yardımcı olur. Fakat doğru bir teşhis için röntgen tek başına yeterli değildir.
  • Balgam muayenesi: Öksürünce çıkarılan şeylerin, yani balgamın içindeki hücrelerin analizi, bazı akciğer problemlerinin sebeplerinin belirlenmesine yardımcı olabilir.
  • Bilgisayar tomografisi (BT taraması): BT taraması, doktora, iç organları görüntüleyerek amfizemin neden olduğu deliklerin ve maviliklerin karakterlerine bakma imkanı sağlar.
Sigara içen amfizem hastaları için herhangi bir tedavi planındaki en önemli adım, sigaranın bırakılmasıdır. Bu, akciğerdeki hasarın daha da kötüye gitmesini önlemenin tek yoludur. Fakat sigarayı bırakmak, hiç de kolay değildir ve bu kişilerin genellikle iyi bir sigara bırakma planına ihtiyaçları olur. Sigarayı bırakma planı şunları içermelidir.
  • Sigarayı bırakmak için bir hedef tarih,
  • Tekrar başlamanın önlenmesi,
  • Hayat tarzı değişikliği tavsiyeleri,
  • Sosyal destek sistemi,
  • Nikotin sakızı veya bandı ve reçete ile satılan bu propion hidroklorür gibi ilaçlar,
Diğer amfizem tedavileri ise, kişinin kendini daha iyi hissetmesine, daha aktif olmasına ve amfizemin ilerlemesinin yavaşlatılmasına yardımcı olmaya yoğunlaşmaktadır. Bu tedaviler şunları içermektedir:

Bronkodilatörler
Bu ilaçlar öksürüğün, nefes darlığının, daralan solunum yollarını genişleterek nefes almadaki zorlukların iyileşmesine yardımcı olabilirler; ama astım veya kronik bronşit tedavisinde oldukları kadar amfizem tedavisinde etkili değildirler.

Nefes Yoluyla Alınan Kortizonlar 
Püskürtme spreyi olarak alınan kortizonlu ilaçlar, astım veya bronşitle ilişkili amfizem belirtilerini azaltabilirler. Nefes yoluyla alınan kortizonların, ağızdan alınanlardan çok daha az yan etkileri olmasına rağmen, bunların uzun süre kullanılması kemikleri zayıflatmanın yanı sıra yüksek tansiyon, katarakt ve diyabet riskini arttırırlar.

GERD Tedavisi 
Semptomatik gastroözofajeal refleks hastalığı (GERD), birçok kişide solunum yolu hastalığını kötüleştirir. Bu nedenle doktor, tedavi için hayat tarzı değişikliği ve ilaç tavsiye edebilir.

Oksijen Desteği 
Şayet düşük oksijen seviyesiyle birlikte şiddetli amfizem varsa, evde ve egzersiz yapıldığında düzenli olarak oksijen kullanmak kişiye biraz rahatlama sağlayabilir. Pek çok kişi, günde 24 saat oksijen kullanmaktadır. Çeşitli oksijen alma biçimleri mevcuttur. Aynı şekilde, ciğerlere oksijen desteği sağlamak üzere, pek çok cihaz bulunmaktadır.

Akciğer Rehabilitasyon Programı 
Tedavinin önemli bir kısmı da eğitim, egzersiz, alıştırma ile aktif kalmayı sağlayacak; sağlığı ve hayat kalitesini iyileştirecek davranış değişikliklerinin bileşiminden oluşan akciğer rehabilitasyon programıdır. Sigarayı bırakmak ve beslenme için yardım sağlanacak ve özel nefes alma teknikleri ile enerjiyi korumanın yolları öğretilecektir. Egzersiz, ciğer fonksiyonlarının gerilemesini yavaşlatacağından, bir egzersiz programı da verilecektir.

Antibiyotikler
Bronşit veya zatürre gibi bir bakteriyel enfeksiyon olursa, antibiyotik kullanımı uygun bir tedavi seçeneğidir.

Grip ve Zatürreye Karşı Aşı
Eğer amfizem veya diğer kronik obstrüktif akciğer hastalığı türleri varsa, uzmanlar yıllık grip aşısı ve her beş yılda bir de zatürre aşısı yaptırılmasını tavsiye etmektedir.

Ameliyat
Akciğer hacmi küçültülmesi ameliyatı olarak bilinen bir deneysel uygulamada, zarar gören akciğer dokusundan küçük bir parça alınır. Hastalıklı dokunun alınması, akciğerin daha etkin çalışmasına yardımcı olur ve solunumu iyileştirir. Bir başka ameliyatta ise, küçük hava kesecikleri yok edildiğinde, kabarcık denilen geniş hava boşluğundan bir kısmı alınır. Bu uygulama da solunumu iyileştirebilir.

Organ Nakli 
Eğer amfizem şiddetliyse ve diğer seçenekler başarısız olmuşsa, akciğer nakli bir alternatif olabilir.

Hayat Tarzı ve Evde Uygulanacak Çözümler
Amfizem veya başka bir kronik akciğer rahatsızlığı olanlar, bazı basit egzersizlerle solunumlarını iyileştirebilir. Bu egzersizler, karın kaslarını kullanarak ciğerlerin boşaltılmasını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Bunlar günde iki veya dört defa yapılmalıdır.

Diyaframdan nefes alma egzersizi şu şekilde yapılır:
  • Dizler ve baş yastıklarla desteklenmiş olarak sırt üstü uzanılır. Yavaşça ve yumuşak bir şekilde ritmik olarak nefes alıp vermeye başlanır ve gevşenir.
  • Parmak uçları karına, kaburgaların hemen altına yerleştirilir. Nefes yavaşça içe çekildiğinde; diyaframın, elleri kaldırdığı hissedilmelidir. 
  • Göğüs havayla doldukça karınla elleri itme egzersizi yapılır. Göğsün hareketsiz kaldığından emin olunmalıdır. Bu, üçe kadar sayarak ağızdan nefes alırken yapılır. Sonra dudaklar büzülür ve altıya kadar sayarak, nefes yavaşça ağızdan verilir. 
  • Diyaframdan nefes almak, bir defada yorulmadan 10 veya 15 nefes alacak şekilde sırtta uygulanır. Sonra, bunu önce bir yana sonra diğer yana uzanmış şekilde yapmak denenir. Bu egzersiz bir sandalyede sert bir şekilde otururken, ayakta dururken ve merdiven çıkarken yapmaya çalışılır.
Dudaklar büzülü olarak nefes alma egzersizi için diyaframik solunum, nefesi verirken dudaklar büzülmüş olarak denenir. Dudaklar büzüşmüş halde iken, içinden geçen hava akımı, yumuşak bir "ssss" sesi çıkaracaktır. Ağız açıkken derin bir nefes alınır ve verilir. Bu her defasında 10 defa tekrarlanır. Büzüşmüş dudağa doğru nefes vermek, içinden geçen havayı asgariye indirerek, kılcal solunum yolları da dahil, solunum yollarının bütünündeki hava basıncını arttırır.

Derin nefes egzersizleri otururken veya ayakta dururken yapılır. Derin nefes alırken, dirsekler düzgün bir şekilde geriye doğru çekilir. Bu pozisyonda nefesi tutarak; beşe kadar sayılır. Ardından karın kaslarını büzerek ve dirsekleri tekrar ayakta durulan vaziyete getirerek hava dışarı doğru itilir. Bu egzersiz 10 defa tekrarlanır.
Amfizemin bir sonucu olarak akciğerlerin gördüğü hasar tersine çevrilemez, bu nedenle de gelişimini sınırlandırmaya yönelik önleyici tedbirler hayati önem taşır. Aşağıdaki önlem ve tedavilerin amfizem hastaları için yararlı olduğu düşünülmektedir.

Herbalizm
Bitkiler, amfizemin belirtilerini hafifletmede, vücudun enfeksiyonu atlatmasına yardımcı olmada ve çoğunlukla amfizeme eşlik eden astım benzeri belirtileri iyileştirmede yararlı olabilir. Yararlı bazı bitkiler şunlardır:
  • Lobelya: Hafif bir sedatiftir, aynı zamanda güçlü ekspektoran özellikleri de mevcuttur. Yaygın olarak amfizem ve bronşiti de içeren göğüs şikayetleri için kullanılır ve astım nöbetlerinin süresinin kısaltılmasına yardımcı olur.
  • Kekik: Nefes darlığının üstesinden gelinmesi için kekik çayı önerilir. Aynı zamanda güçlü bir antiseptiktir.
  • Sığırkuyruğu (Mullein): Göğüs ağrıları için bir başka geleneksel tedavidir. Çayı yapılır, kurumuş yapraklardan iki çay kaşığı kaynatılarak, bir bardak sütle karıştırılıp elde edilen karışım içilir.
  • Ekinezya: Ekinezya güçlü bir bağışıklık sistemi uyaranıdır ve genel olarak, soğuk algınlığı ve enfeksiyonların atlatılması için vücudu güçlendirir.
  • Ciğerotu (Lungwort): Hodan ailesinin bir ferdi olan bu bitki, akciğerler için tedavi edici özellikler taşır. Demleme şeklinde alınmalıdır.
  • Karayılan Otu: Bu bitki ekspektoran ve astrenjandır. Öksürüğü yumuşatır.
  • Adaçayı: En yararlı bitkiler arasında yer alır ve hangi hastalık için alınırsa alınsın faydası olduğu söylenir. Antiviraldir ve bakterileri de yok eder.
  • Sarımsak: Çok güçlü bir antiviral olan sarımsak, enfeksiyonlar ve akciğer konjesyonundan kaçınanlara için gerçek bir yardımcıdır.
Çin Bitkisel Tıbbı
Kronik akciğer şikayetlerinin, özelikle de bronşit ve astımın tedavisinde Çinli herbalistlerin önerisi, Qing Qi Hua Tan Wan (Pinellia ekspektoran hapları) bitkisidir.

Amfizem İçin Kullanılan Sular 
İngiliz natüropat ve herbalist Kitty Campion, amfizem tedavisi için şu suları önermektedir: eşit miktarda havuç, yaban havucu, su teresi ve patates suyu ya da eşit miktarda portakal ve limon suyu, güçlü bir kuşburnu çayı dekoksiyonu ile yarı yarıya seyreltilip içilmelidir.

Aromaterapi
Aromaterapi hastaya cilt yoluyla, dolaşım sistemine giren güçlü bitkisel esansiyel yağlar kullanılarak masaj yapılmasını içerir. Yağlarda bulunan bileşenlerin çok çeşitli hastalıklar üzerinde güçlü etkileri vardır; ancak içlerinde bulunan faydalı nitelikler, aynı zamanda hava yoluyla da iletilebildiği için, solunum hastalıkları bulunan kişilere iki kat daha fazla fayda sağladığı düşünülmektedir. 

Solunum yolu hastalıkları için kullanılan aromaterapi yağları şunlardır: 
  • Kanada balsamı solunumla ilgili belirtileri azaltır ve aynı zamanda bir ekspektorandır. Bakterileri öldürür ve kronik göğüs hastalıkları olan kişilere tavsiye edilir.
  • Tolu balsamı göğüs enfeksiyonları için mükemmel bir tedavi sağlar.
  • Günlük, enfeksiyon ve nezle akıntısına iyi gelir.
  • Niaouli çok güçlü bir antiseptiktir ve akciğer sorunlarına faydalıdır.
  • Isparta gülü (rose damascena) bronşla ilgili şikayetler için önerilir, aynı zamanda zindelik verir.
  • Çay ağacı yağı, bitkisel tıpta bilinen en güçlü anti-viral, antibakteriyel ve anti-fungal ajanlardan biridir. Bu nedenle de göğüs enfeksiyonlarına karşı önleyici tedbir olarak çok faydalıdır.
Akupunktur
Holistik tedavinin Çin’e özgü bu kadim sistemi, hastalığın yaşam gücünün akışında yaşanan tıkanmalar sonucu ortaya çıktığı ilkesiyle hareket eder. Uygulayıcı, vücutta bulunan ilgili meridyenleri uyarmayı, böylelikle de hapsolan yaşam gücünü serbest bırakmayı, vücut fonksiyonlarını normale çevirmeyi amaçlar. Ağrısız olan tedavi, kan dolaşımını ve vücudun kendini yenileme kapasitesini iyileştirir. Araştırmalar akupunkturun, vücudun normal durumuna dönmesini hızlandıracak şekilde hücrelerin elektriksel alanlarında değişime yol açtığını göstermiştir. Sonuç olarak, akupunktur tedavisi az sayıda olumsuz yan etkiye neden olur.

Nefes Teknikleri
Gerçekte çok az insan doğru biçimde nefes alır ve akciğer fonksiyonları yeterli değilse, derin nefes almakla, sığ nefes almak arasındaki farktan doğan etkisiz nefesler kişinin nasıl hissettiğine ve bedensel fonksiyonlarına belirgin biçimde etki eder. Vücuttaki oksijen yoksunluğu hastalığı daha da artırır ve oksijen seviyeleri yüksek seviyelerde tutulduğu takdirde, akciğerlerde zayıflık bile olsa hastalık önlenebilir. İyileştirilmiş nefes teknikleri vücudu serbest radikallerden, nötralize çevresel toksinlerden korur ve oksijen bakımından zengin bir ortamda varolamayan zararlı mikropları yok eder.

Yeterli oksijen olmadan, vücut gıdalardaki besin maddelerini tam olarak kullanamaz ve beden fonksiyonları genellikle daha az etkilidir. Bu yüzden akciğerin zayıflayan fonksiyonlarının etkisini dengelemek üzere düzgün nefes almaya gayret edilmelidir.  

Amfizemli hastalarda, dışarı verilen nefesin içeri alınan nefesi bütünüyle dışarı vermesini sağlamak çok önemlidir. Nefes verme tamamlanmadığında nefes almanın neden olduğu atıklar normal bir yolla vücuttan atılmamış olur ve ilerleyici amfizemde sık rastlanan rezidüel volüm yoluyla göğüste büyüme gerçekleşir.

Duruş pozisyonları göğsün üst kısmındaki gerginliği yumuşatır, böylelikle nefes tıkanıklığının üstesinden gelinmiş olur. Otururken hasta, dirseklerini dizlerine dayayacak şekilde yavaşça öne eğilebilir. Uzanırken ise hasta, bacaklarının arasına bir yastık yerleştirerek ve başını yastıklarla destekleyerek yana dönüp yatabilir.

Homeopati
Homeopati, hastalıkları "benzer benzeri tedavi eder” sistemine göre, vücudun kendini tedavi edecek şekilde uyararak iyileştirir. Her ne kadar amfizemin başarılı biçimde tedavi edilmesine katkıda bulunduğu kesin olsa da, homeopati diplomalı bir uygulayıcı tarafından yapılmalıdır; çünkü hastanın durumu kesin bir değerlendirmeye tabi tutulmalı, doğru tedavi de bu sayede yapılmalıdır. Aynı hastalık için bile olsa, iki hastada aynı tedavi uygulanmaz.

Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Akciğerde görülen herhangi bir fonksiyon bozukluğunda, kişinin yaşam tarzının soruna katkıda bulunmadığından emin olarak adım atmak hayati öneme sahiptir. Her ne pahasına olursa olsun kirlilikten uzak durulmalı, yaşanan çevre kimyasal irritanlardan arınmış olmalıdır. Bu irritanlar arasında, hasar görmüş akciğerlere ağır gelmesi muhtemel güzel kokulu ürünler de yer alır. Kokusuz bazı ürünler ise, yalnızca toksikliğini artırmaya yarayacak şekilde maskeleyici kokular kullanırlar.

Yumuşatıcılar, çamaşır suları, kokulu deterjanlar ve mobilya verniği gibi bazı yaygın ev ürünleri de vücuda ve çevreye zarar verir.

Böcek ve mantar ilaçlarının, suni gübrelerin nörotoksinler (sinir sistemi için zehirli) olduğu belirtilmelidir. Çoğu ev temizleme ürününün doğal alternatifleri piyasada bulunmaktadır. Kişisel bakım ürünleri de çeşitli zararlara neden olabilir; bu nedenle yalnızca doğal kaynaklar kullanılmalıdır. Klorlu yüzme havuzlarından kaçınılmalıdır.

Böcek ilaçlarından ve kimyasallardan kaçınmak için organik olarak yetiştirilmiş gıdaları tüketmeye özen gösterilmelidir. İşlenmiş gıdalardan uzak durulmalıdır çünkü bunların içinde çoğunlukla kimyasallar, boyalar ve koruyucu maddeler vardır. Ayrıca gıda besin değerini büyük oranda kaybetmiş durumdadır. Başta yapay tatlandırıcılar, özellikle de aspartam vücutta parçalanarak ölümcül zehirlere dönüşmektedir.

Giyimde de doğal kumaşlar kullanılmalıdır çünkü ütü istemeyen ve kırışmayan kumaşlar, çoğunlukla yıkanınca temizlenmeyen formaldehitle işlenmiştir. Aynı nedenlerden ötürü, sentetik kumaştan yapılan çarşaflardan da özellikle kaçınılmalıdır. Bütün plastik ürünlerden mümkün olduğunca uzak durulmalıdır çünkü bunların tamamı toksik unsurlar taşır. Havadaki oksijeni artırmak için pencereler mümkün olduğunca açık tutulmalıdır. Bazı ev bitkileri almak faydalı olabilir çünkü bu tür bitkiler dışarıya oksijen salgılar.

Aynı zamanda hafif, düzenli egzersiz yapmak da önemlidir böylelikle belirtilerde düzelme sağlanabilir. Uygun egzersiz biçimleri yüzme, yürüme ve rebound egzersizidir. Amfizem hastası çok güçsüzse, ufak bir trambolinin üzerine oturur ve işin yorucu kısmını bir yardımcı halleder, bu yolla da gerçek bir fayda sağlanabilir. Yorucu aktiviteler, akciğer rahatsızlığı olan kişi için uygun değildir.
 
Natüropati
Natüropatinin ilkelerine göre, vücudun kendini iyileştirme gücü vardır.  Buna göre sisteme, gerekli tüm onarımları gerçekleştirebilmesi için optimum beslenme sağlanmalıdır. Optimim beslenme için ise, bütün gıdaların yüksek kalitede olmasını hedeflenmelidir.

Natüropatlar bu sürece yardımcı olması için diyetsel takviyelerden yanadır ve amfizemin ilerlemesini durdurabilmek için, bazı diyetsel takviyeler çok değerlidir. Amfizem hastalarına sağlıklı vücut dokularında önemli bir rol oynadığı bilinen A vitamini verilir. A vitamini üzerine yürütülen deneyler devam etmektedir. E vitamini de yararlıdır ve C vitamini de her zaman alınmalıdır; çünkü diğer besin maddeleri için katalizör görevi görür. En iyi sonuçlar içinse, bir uygulayıcıya danışılması önerilir. 
Amfizem vakalarının çoğu önlenebilirdir. Amfizemi önlemek için;
  • Sigara kullanılmamalıdır. Eğer sigara kullanılıyorsa, en kısa zamanda bırakmak için yardım aranmalıdır.
  • Pasif içicilikten kaçınılmalıdır.
  • Kimyasalların veya tozun bulunduğu bir ortamda çalışılıyorsa, yüz maskesi kullanılmalıdır
  • Geçmişte sigara kullanılmışsa, fiziksel aktiviteler artırılmalı veya düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
 Eğer amfizem varsa, bunun ilerleyişini durdurmak ve bazı komplikasyonlardan korunmak için şu adımlar atılabilir;
  • Sigara bırakılmalıdır. Bu, genel sağlık durumu için alınabilecek en önemli tedbirdir ve amfizemin ilerlemesini durduracak tek adımdır. Sigarayı bırakmak için desteğe ihtiyaç varsa, bir sigarayı bırakma programına katılınabilir. Pasif içicilikten mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
  • Solunum yollarını tahriş eden diğer şeylerden de uzak durulmalıdır. Bu tahriş ediciler, boyalardan gelen buhar ve otomobil egzoz gazları, pişirilen kimi şeylerin kokuları, belli bazı parfümler, hatta yanan mumlar ve tütsülerdir. Kirliliği azaltmak için, ocak ve klima filtreleri düzenli olarak değiştirilmelidir.
  • Düzenli egzersiz yapılmalıdır. Solunum problemlerinin, ciğerlerin kapasitesini arttıracak olan egzersizden alıkoymasına izin verilmemelidir.
  • Solunum yolları açık tutulmalıdır. Kronik bronşit varsa, solunum yolu geçişlerinde mukoza birikme eğilimi ortaya çıkar ve bu yüzden de solunum yolunun açık tutulması zorlaşır. Salgıları inceltmek ve yukarı çıkışlarını kolaylaştırmak için, her gün bolca alkolsüz sıvı tüketilmelidir.
  • Soğuk havadan korunulmalıdır. Soğuk hava, bronşiti tetikler. Soğuk havalarda başa yumuşak bir şey giyilmeli veya dışarı çıkmadan önce ağız ve burna giren havayı ılık tutmak için, eczanelerde bulunabilen bir soğuk hava maskesi takılmalıdır.
  • Solunum yolları enfeksiyonlarından kaçınılmalıdır. 
  • Doktorun tavsiye ettiği şekilde bir zatürre aşısı yaptırılmalıdır. 
  • Aynı zamanda yıllık grip aşısı olunmalıdır. Soğuk algınlığı veya grip olan kişilerle, mümkün olduğunca temas edilmemelidir.
  • Soğuk ve grip mevsiminde büyük bir kalabalığa karışmak zorunda kalınırsa, bir yüz maskesi takılmalı, sık sık eller yıkanmalı ve el dezenfektanı kullanılmalıdır. 
  • Burnun iç kısmına dokunmaktan veya gözü kaşımaktan kaçınılmalıdır. Bu, viral enfeksiyonun çoğunun alındığı bir yoldur.
  • İyi beslenilmelidir. Dengeli bir diyet, vücuda ihtiyaç duyduğu enerjinin sağlanması, hücrelerin yenilenmesi, muhafaza edilmesi ve vücut süreçlerinin düzenlenmesi için gereken besini sağlar.
  • Yeme dürtüsü kişiyi zorladığında, daha sık bir şekilde ve daha küçük öğünler tüketebilir. En büyük öğün günün erken saatlerinde alınmalı ve öğünlerden sonra yatmaktan kaçınılmalıdır. Yoğurt, pilav, fırınlanmış patates, tavuk veya balık gibi sindirimi kolay yiyecekler, kırmızı et veya ağır yemeklerden daha çok tercih edilebilir.
Aşağıdaki tavsiyeler amfizemle başa çıkmak için yardımcı olabilir:
  • Duygular ifade edilmelidir. Amfizem bazı aktiviteleri sınırlayabilir, aile planlarını ve rutinleri beklenmedik bir şekilde etkileyebilir. Hasta ve ailesi birbirlerinizin ihtiyaçları konusunda açıkça konuşabilirse, bu hastalığın getirdiği zorluklarla daha iyi başa çıkılabilir. Ruh hali ve başkalarıyla olan ilişkilerde dikkatli olunmalı ve birilerine danışmaktan korkulmamalıdır.
  • Amfizem hastası insanların bulunduğu bir destek grubuna katılmak düşünülebilir. Destek grupları herkese açık olmamasına rağmen, yeni tedaviler ve başa çıkma stratejileri ile ilgili, iyi bir bilgi kaynağı olabilirler. Ayrıca hastaya, aynı durumda olan kişilerle birlikte vakit geçirme konusunda cesaret de verebilirler. Bir destek grubu hastanın ilgilini çekiyorsa, doktoruyla görüşebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye