Apandisit - Nedir

Apendiks iltihaplandığında ise şişerek şiddetli karın ağrısına neden olur.

Apandisit

Karın bölgesinin sağ alt bölümünde bulunan kalın bağırsağın çekum kısmının iç kenarında yaklaşık 7 cm uzunluğunda bir uzantı vardır. Bu uzantıya "apendiks” ismi verilir. Apendiks iltihaplandığında ise şişerek şiddetli karın ağrısına neden olur. Apendiksin iltihabı ise "apandisit” olarak bilinir.  Apendiksin vücutta bilinen bir işlevi ya da görevi olmamasına karşın, iltihaplandığında problem yaratabilmektedir.

Apandisit ansızın, herhangi bir kimsede ve nedeni tam olarak bilinmeksizin meydana gelebilen bir rahatsızlıktır.  Beklenmeyen bir zamanda şiddetli karın ağrısı ve mide bulantısıyla başlayan, tedavi edilmediğinde ise ölüme bile neden olabilen bir rahatsızlıktır.

Apandisit ağrısı ilk başladığında göbek deliği etrafında hissedilmesine karşın, zamanla ağrı yerini belli ederek karnın alt sağ bölgesinde hissedilmeye başlar. Apandisit ağrısı başladıktan sonra 12-18 saat içerisinde daha da şiddetlenerek dayanılmaz bir ağrıya dönüşebilir. Ağrıyan bölgeye sıcaklık uygulandığında ağrı hafifleyabilmesine rağmen, bu yöntem kesinlikle uygulanılmaması gereken bir yöntemdir. Çünkü sıcak uygulaması iltihabin daha da şiddetlenmesine ve vücuda yayılşmasına yardımcı olabilir.

Apandisit, hemen herkesi, her yaşta, hayatının bir döneminde etkileyebilmesine karşın, genellikle 10-30 yaşları arasında daha sık görülür. Standart apandisit tedavisi ise, cerrahi yöntemle iltihaplanmış apendiksin alınmasıdır.

Aslına bakılırsa apandisitin meydana gelme nedeni her zaman belli değildir. Ancak apandisite neden olduğu düşünülen nedenler şunlardır:

Bağırsak tıkanıklığı: Özellikle bağırsağın apendiks bölümünün bağırsak ile bağlantı yaptığı açıklık kısmı sert bir dışkı parçası ya da sert bir gıda artığı ile tıkandığında enflamasyon meydana gelebilir.

Enfeksiyon: Özellikle bağırsakta meydana gelen virüs kaynaklı bir enfeksiyonu takiben apandisit gelişebilir. Ya da diğer enflamasyon türleri de apandisit oluşumuna zemin hazırlayabilir.

Yukarıdaki her iki etmenin sonucu olarak apendiksin içerisinde oldukça hızlı bir bakteri üremesi meydana gelerek, apendiks şişer, büyür ve içi iltihap dolar. Eğer uygun şekilde tedavi edilmezse apendiks patlayarak iltihap çevredeki diğer iç organlara yayılabilir ve zehirlenme sonucunda ölüm bile gerçekleşebilir.

Apandisitin semptomları şunlardır: 

Ağrı: Apandisit ağrısı ilk başladığında göbek deliği etrafında hissedilmesine karşın, zamanla ağrı yerini belli ederek karnın alt sağ bölgesinde hissedilmeye başlar. Apandisit ağrısı başladıktan sonra 12-18 saat içerisinde daha da şiddetlenerek dayanılmaz bir ağrıya dönüşebilir.

Şiddetlenen Ağrı: Ağrı başlangıçtan itibaren artarak 12-18 saat sonra oldukça şiddetli bir hal alabilir.

Basınç ile Şiddetlenen Ağrı: Karnın alt sağ tarafına basınç uygulandığında ve özellikle basınç ani bir şekilde uygulanıp, ani şekilde kesilince meydana gelen şiddetli ağrı (rebound hassasiyet),

Öksürme, yürüme ya da ani hareketlerle şiddetlenen ağrı,
Mide bulantısı,
Kusma, 
İştah kaybı,
Hafif ateş yükselmesi,
Diyare,
Bazen kabızlık,
Gaz çıkarmada zorlanma,
Karın bölgesinde şişkinlik vs…

Ağrının meydana geldiği bölge, vücut şekline, yaşa vs.. bağlı olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir, ancak genellikle sağ alt karın bölgesi civarındadır. Özellikle çocuklar ve gebelerde ağrılı bölge diğer kişilere göre daha farklı olabilir.

Apandisit genellikle cerrahi operasyonla alınarak tedavi edilir. Ancak hastanın durumuna uygun olarak diğer tedavi yöntemleri de uygulanabilir.

Apandisitin Alınması İçin Cerrahi Yöntem Uygulanması: Apendektomi, apandisitin cerrahi operasyonla çıkarılmasına verilen isimdir. Açık cerrahi yöntem uygulanabileceği gibi laparoskopik yöntem de uygulanabilir. 

Açık yöntemde yaklaşık 5-10 cm.lik bir kesi ile alt karın açılarak apandisit çıkarılarak bu bölge temizlenir. 

Laparoskopik yöntemde ise açılan çok küçük birkaç delik sayesinde apandisit çıkarılır. Bu yöntemde iyileşme diğer yönteme göre daha hızlıdır ve daha az operasyon izi kalır. Ancak laparoskopik yöntem apandisit yırtılarak içerisindeki iltihap çevrelere yayıldığı durumda uygulanmaz. Çünkü bu yöntemde sadece apandisit çıkarılmasına rağmen çevre dokular temizlenemez. Bu nedenle apandisitin patlayarak çevre dokulara yayıldığı şiddetli durumlarda açık cerrahi yöntem tercih edilir.

Apandisit bir cerrah tarafından hastanede tedavi edilmelidir. Fakat akupresür iyileşme sürecinde faydalı olabilir. Bir doz homeopatik fosfor 30c (phosphorus 30c)ameliyattan önce alınarak anestezinin sebep olacağı mide bulantısı, baş dönmesi ve yönelim bozukluğu azaltılabilir. Fosfor 6c ayrıca ameliyattan sonraki saatlerde 2-3 kez alınabilir. Diğer uygun tedaviler arasında Aconite napellus 30c, Arnica montana 30c, Gelsemium 6c ve Staphysagria 30c bulunur.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye