Hamilelik Boyunca Bakım
Köklü Ayurdeva sistemi, hamile olan anne adayının, fiziksel, duygusal ve zihinsel ihtiyaçları üzerine yoğunlaşmıştır. Fetüsün uygun bir biçimde büyümesi ve gelişmesi için her ay doğal dekoksiyonlar alınıp hamile anne adayına verilmelidir. Bunlar önceden tekrar eden kürtaj ve düşük geçmişi olan anneler için özellikle tavsiye edilmektedir.
Anne adayı, doğal ve işlenmemiş gıdalar, hazmı kolay, sıcak ve yağlı gıdalar içeren sattvic diyetine başlaması gerekmektedir.Hamilelik boyunca sıcak, mayhoş ve hazmı zor gıdalardan sakınılması tavsiye edilmektedir.
Yorucu ve şiddetli aktiviteler, çömelme, doğal arzuların baskı altına alınması, uzun süre sıcak güneş altında kalınması ve kapalı alanlarda kalınması, aşırı terlemeye neden olan aktivite, aşırı yağlı masaj gibi uygulamalara hamilelik boyunca dikkat edilmelidir.
Hamile annenin meditasyon yaparak ve dua ederek zihnini hoş tutmak suretiyle yardım alması ve sinir, korku, kıskançlık veya nefret gibi duygulara neden olan düşüncelerden arınması çok önemlidir.
Emzirme
Ayurveda’ya göre bebeğe duyulan sevgi ve şefkat, yeterli dinlenme ve uyku ile elde edilebilecek mutlu bir zihin durumu ile iyi ve dengeli bir beslenme düzeni başarılı bir emzirme işleminin olmazsa olmazlarıdır. Bunun yanında, rezene kökü, gelincik tohumu ve hurma gibi bitki ve gıdalar da anne sütünün miktar ve kalitesini artmasına destek olur.
Dosha Konsepti
Ayurdeva prensibine göre hastalık ve sağlık üç ayrı "dosha” ( vata, pitta ve kapha) dahilinde değerlendirilir. Sağlıkta, bu üç doshasın dengesi korunur. Bu dengenin bozulması ise hastalıklara neden olur. Kısaca kapha doshanın çocukluktaki baskın olan yapıcı aktiviteler ile ilgili iken, pitta dosya ise orta yaşta görülen biyolojik dönüşüm ile ilgilidir; vata dosha ise yaşlılıkta görülen katabolik aktiviteler ile ilgilidir. Bir başka deyişle, çocukluk büyüme ve gelişim ile; orta yaş bakım ile; yaşlılık ise dejenerasyon ile bağlantılıdır. Bu nedenle çocukluk hastalıklarının çoğunun kapha dosha bozukluğundan kaynaklandığı düşünülmektedir. Bundan dolayı, çocuklar kapha doshayı ciddi konumlara taşıyabilecek olan gıdalardan ve aktivitelerden uzak tutulur. Sık sık hastalığa yakalanmaya meyilli çocukların fazla tatlı, donmuş gıda ve içecekler, inek sütü, suda oynama ve gün içinde uyuma gibi durumlardan uzak tutulması( 4 yaşından büyük çocuklar için geçerlidir) tavsiye edilmektedir.
Doğa ile Uyum İçinde Büyümek
Çocuklarınızın küçük yaşlardan itibaren Doğa ile ilgili, olmalarına yardımcı olunuz. Onların çamur, kum ve su ile oynamalarına izin verin. Açık bir gecede yıldızları seyretmelerine, yağmur ile güneş aynı anda ortaya çıkınca oluşan gökkuşağını izlemelerine, güneş doğarken gökyüzünün renklerini değişmesini izlemelerine izin veriniz.
Evet,çocuklarınız Doğanın güzellik ve mucizelerinden zevk almalarına müsaade ediniz. Onları gökevlerine götürün. Evrenin enginliği üzerine düşünmelerine izin verin. Bizi hayatta tutan şeyin aslında Doğa olduğunu onlara öğretin. Bu; onların solucan, yılan, kuş ve ağaçların işlevlerine saygı duymasına ve etraflarında neler olup bittiğini anlamalarına yardımcı olacaktır.
Çocuğunuza güneş ışığı gibi suyun da bizim dostumuz olduğunu öğretin. Soğuk suya dokunmasına izin verin. Çok sıcak su ile duş alınması yeni doğa bebekler için dahi tavsiye edilmemektedir. Su soğuk ise suya biraz sıcak su ilave ederek ılıklaştırın. Çocuğunuzun soğuk su ile duş alma alışkanlığını kademeli bir biçimde kazandırın.
Güneş ışığı gibi su da bizim dostumuzdur. Çocuğunuz soğuk suya dokunmaya alışmasını sağlayın.
Sağlıklı Alışkanlıklar
Anne ve baba adayı olarak siz sağlıklı alışkanlıklar edinirseniz, çocuğunuz da bu alışkanlıkları edinme konusunda motive olacaktır. Sağlıklı bir yaşam sürerek iyi bir örnek olursanız çocuğunuzun küçük yaşlardan itibaren bu tür sağlıklı alışkanlıklar edinmesinde büyük rol oynayabilirsiniz.
Sağlıklı ve mutlu bir yaşam için şu 5 basit kuralı asla aklınızdan çıkarmayın
1.Yeterli Uyku
2.Düzenli Egzersiz
3.Doğru Gıda Tercihi
4.Kişisel Hijyen
5.Doğa İle uyum İçinde yaşama ve büyüme
Yeterli Uyku
Yetersiz uykunun sonuçları yorgunluk problemi ve okulda dikkat eksikliğine maruz kalınmasıdır. Okula giden çocuklar gece 10 ila 12 saat uyumalıdır. Ergenlerde ise 9 ila 10 saat uyku gereklidir. Uyku saati sabitlenmelidir; tatil dönemleri bu sabitlemeden muaf tutulabilir. Aileler de yeterli uykuya ihtiyaç duyar. Ara sıra geç uyumak sorun oluşturmaz. "Erken yat, erken kalk” prensibini uygulayan aileler sağlıklı bir yaşam için doğru yolu seçmiş olanlardır. Çocukların erken yatmasına yardımcı olunmalıdır. Sağlıklı alışkanlık için bir örnek teşkil edin. Sabahları erken kalkmanın tazeliğine alıştığınız zaman, bu tazeliği hiç kaybetmek istemeyeceksiniz.
Düzenli Egzersiz
Vücudumuzun her bir hücresi oksijene ihtiyaç duyar. Her bir kas ve eklem de harekete ihtiyaç duyar. Hareketsizlik kemiklerde kalsiyum eksikliğine neden olurken genel anlamda yorgunluk, sıkılma ve kabızlık gibi çeşitli sorunlara yol açar. Bunun vücudunuzdaki sıvı dengesinde, endokrin, kas, iskelet, solunum ve kalp damar sistemi dengelerinde ters etki yaratma riski vardır. Tabii ki de tüm ek riskleri ile birlikte obeziteye de yol açacaktır.
Sağlıklı aileler düzenli egzersiz yapar ve bu alışkanlığı çocuklarına da kazandırır. Erken yaşlarda yapılan aşırı olmayan fiziksel aktiviteler ilerleyen dönemlerde kalp hastalıkları riskini de azaltır.
Egzersiz birçok şekilde yapılabilir. Çocuğunuzun Yoga, dans, tenis, basketbol, futbol, voleybol, yüzme, bisiklet kullanma gibi aktivitelerde yer alması konusunda cesaretlendirin. Çocuğun bu yönde bir isteği varsa judo, karate ya da atletizm gibi branşlara yönelmesine izin verin. Çocuğunuzun tempolu yürüyüş, jogging gibi aktivitelere katılması konusunda motive edin veya çok katlı binaların merdivenlerini inip çıkın. Sağlıklı aileler düzenli egzersiz yapar ve bu alışkanlığı çocuklarına da kazandırır.
Doğru Gıda Tercihi
Çocuğunuza küçük yaşlardan itibaren meyve ve çiğ sebze yemeyi önerin. Kızarmış gıdalar ve tatlılar veya rafine undan yapılan tuzlu gıdalarla erken yaşta tanışmalarına izin vermeyin. Çocukların sağlıklı yeme alışkanlığıkazanmalarını sağlamanın en iyi yolu sizin sağlıklı yeme alışkanlığına sahip olmanızdır. Sağlıklı olmadığını bildiğiniz gıdalar hazırlamaktan sakının.
Sağlıksız gıdalar listesinde tüm soğuk içecekler( özellikle kola), çok fazla tuz ve doymuş yağ içeren fast food ürünleri, kremalı bisküviler, tatlılar, kahve, pasta, hamur işi, sakız ve patates cipsleri sayılabilir. Pediatri Dergisinde yayımlanan bir makaleye göre kola gibi içeceklerin, yüksek fosfor içeriğinden ötürü çocuklarda kalsiyum eksiliğine nende olması riski oldukça yüksektir. Genç Sağlık Dergisinde de kolalı içeceklerin kemik kırıkları ile yakından bağlantılı olduğu belirtilmiştir.
Çocuk büyüdükçe sistemimiz için sağlıklı olan ve olmayan gıdalar arasındaki farkı ona açıklayın. Çocuk ısrar ederse de” sağlıksız” gıdalardan haftada yalnızca bir kere yemesine izin verin. Arkadaşlarının bu tür gıdaları evden okula götürmesi oldukça olasıdır ve bu yaştaki bir çocuğa karşı çok katı olmak ters etki yaratabilir.
Çocuğun, her ne kadar üstünü ve etrafı kirletse de küçük yaşlardan itibaren tek başına yemek yemesine izin verilmelidir. 7 yaşında olup da ailesi tarafından kaşıkla beslenen çocuklar vardır; bu sağlıklı değil. Sağlıklı bir zihin ve bağımsız bir kişilik, güçlü bir fizikten çok daha önemlidir. Çocuğunuza çok uzun süre bebek muamelesi yaparsanız başkalarına bağımlı, başkaları tarafından beslenme ihtiyacı duyan bir çocuk olarak kalacaktır.
Çocuğunuza şekerli su vermeyin. Küçük yaşlardan itibaren çocuğunuza normal su verin-şeker eklemeden-. Birçok Hint şehrinde kaynar su içmek gereklidir. Su kaynadıktan sonra beş dakika daha kaynamasına izin verin. Garip ama suyu kaynatmak filtrelemekten çok daha fazla etkilidir. En saf temiz su kaynağı tabii ki taze meyvelerden alınan sudur.
Kişisel Hijyen
Çocuğunuzun küçük yaşlardan itibaren iyi hijyen uygulamalarını öğrenebilmesi için onun için iyi bir örnek olun. Bir çocuk doktor tavsiyesini daha fazla ciddiye alacağı için bu konuyla ilgili olarak bir doktorun yardımını almayı düşünebilirsiniz. Cilt, tırnak, diş, göz, saç ve genital gölge temizliği çok önemlidir. Bu alanlar birçok enfeksiyonun temelini oluşturabilir.
Temizlik ile saplantılı da olmayın. Çocuğunuzun oyuncaklarını her gün veya zemini günde iki kez yıkamak da gerekli değildir. Genelde bebeğiniz emzirilirken enfeksiyon kapması çok olasıdır. Anne sütünün koruyucu şemsiyesi bebeğin emeklerken kapabileceği birçok enfeksiyonlara karşı antikorlar üretmesine yardımcı olacaktır.
Ayurveda ile Sonuca Varmak
Hindistan’ın geleneksel tedavi sistemi olan Ayurveda, en iyi sağlık durumuna ulaşılan bir yoldan daha fazlasıdır. Bu yol, uyum, huzur ve aydınlanma yoludur. Ayurveda, iyileştirmenin fiziksel sanatını Yoga’daki zihinsel dinginlik ve duygusal arınma ile birleştirir. Bu birleşme ile Ayurveda, beden, zihin ve ruh'u da besleyerek bir iyileşme sağlar.
Ayurveda, düzgün bir şekilde uygulandığında kusursuz bir sağlık ve dinginlik sağlayan teorik bir yoldur. Tüm halk tarafından uygulanabilmesi için, pratik olması da gereklidir. Ayurveda ile iyileşme, sadece bitki kullanma ve yeme alışkanlığına dikkat etmekten daha fazlasını içerir. Kişinin yaşama biçimini değiştirmesini ve çevresi ile uyum içinde olması prensibini benimser. Bu da kişinin çevresinde beş duyusunu denge içinde kullanmasını sağlar. Uygun aroma, renk, ses, tat ve dokunuş ile.
Ayurveda, en iyi sağlığın elde edilebilmesi için vücut içerisinde optimum bir ortam oluşturur. Ayurveda’nın sağlığa yaklaşımı anlayışlı ve kapsamlıdır. Çabuk etki sağlamak için yapılan hızlı tedavi ve ilaç kullanımı, Ayurveda’ya uzak terimlerdir. Temel prensip, psikolojideki dengesizlik olan sorunun gerçek kaynağını bulup düzeltmek olduğu için, Ayurveda’dan en iyi sonucu alabilecek olanlar; uygun beslenme ve yaşam tarzındaki değişiklikleri hayatlarına uyarlayabilen ve kendi iyiliği için tüm sorumluluğu almaya hazır olan değişime istekli kişilerdir. Ayurveda, bu anlayışta olan kişilere sağlıklı ve mutlu bir hayatı sağlayacak, pratik ve çok zengin kaynaklar sunmaktadır.