İBH (İltihabi bağırsak hastalıkları) tedavisi enflamasyonu ve ishal ve kan kaybı yüzünden yaşanan sorunları hedefler. Alternatif yöntemlerin kullanımı yaygındır.
Alman papatyası çayı İBH tedavisinde kullanılır. Papatyanın enflamatuar karşıtı, spazm önleyici ve antibakteriyel özellikleri olduğunu bilinmektedir. Hasta kurutulmuş yaprakları 10 – 15 dakika demlemeli ve günde 3-4 bardak içmelidir. Alman papatyası diğer papatyalara alerjisi olanlarda reaksiyona sebep olabilir. Diğer spazm önleyiciler arasında kedi otu, yabani yer elması ve gilaburu yer alır.
Bağırsaktaki bakteri türlerini değiştirmenin koliti önlediği ya da kontrol altına aldığıyla ilgili çeşitli kanıtlar vardır.Bu da probiyotik ve prebiyotik kullanımıyla yapılabilir. Probiyotikler faydalı bakterilerin alınması, prebiyotikler ise faydalı bakterilerin büyümesini sağlayacak gıdaların alınmasıyla ilgilidir. Lactobacilli ve ilgili bakterilerin koliti kontrol ettiği ve gerilemesini sağladığı çalışmalarda görülmüştür. Laktuloz ve inülin gibi sindirilemeyen kanronhidratların prebiyotik olarak tüketilmesi faydaları bakterilerin büyümesini artırır.
Çalışmalarda görüldüğü üzere parazit solucan yumurtalarının alınması da İBH belirtilerini iyileştirmektedir. Yumurtaları tüketen 6 İBH hastasının 5’inde, 2-3 hafta içinde hastalık tamamen gerilemiş ve bu durum 1 ay sürmüştür. Küçük ve zararsız solucanlar insan vücudunda üreyemez ve birkaç ayda atılırlar.
Balık yapı kapsülleri tüketenlerde hastalığın tekrarlama oranı azalabilir. Yapılan küçük bir çalışmada balık yağı takviyesi alanların tekrarlama oranı %59 iken plasebo alanların oranı %90 olarak ölçülmüştür.
Kui Jie Qing lavmanı (alum, Halloysite, Calamine, Indigo naturalis ve erik çiçeği hapları) yapan ülseratif kolit hastalarının %72’sinin iyileştiği görülürken enflamatuar karşıtı ilaçlar alan grupta bu oran %5’te kalmıştır. Jian Pi Ling tableti, Sophorae flavescentis kökü ve sophora çiçeği lavmanı yapanların %53’ü iyileşirken, sülfasalazin ve deksametazon alanlarda bu oran %28, plasebo tablet ve lavman alanlarda ise %19’dur. İshal ve bağırsaktaki mukusu tedavi eden birçok Çin bitkisi vardır. Bazen ilaçlar etkisiz kalırken bunlar etkili olmaktadır.
Hastalar için genellikle beslenmelerinde değişiklik önerilir. Gıda alerjileri ve belirli tipteki yiyecekler hastalığın görülme riskini artırmaktadır. Süt ve buğday ürünlerini diyetten çıkarmak genellikle belirtileri iyileştirmektedir. Crohn hastalığının görülme sıklığı çok fazla işlenmiş şeker, karbonhidrat, doymuş yağ tüketilen ve yeterince lif tüketilmeyen bölgelerde artmaktadır. Eliminasyon diyetleri veya işlenmiş gıdaların tüketilmemesi İBH’nin gerilemesinde faydalı görülmüştür.
Diyet takviyeleri genellikle sindirim hastalıklarında etkili olmaktadır. Genellikle tavsiye edilenler arasında şunları yer alır:
- C vitamini: günde 4000 mg
- B6 vitamini: günde 250 mg
- Magnezyum: günde 400 mg
- E vitamini: günde 800 IU
- Glutamin: öğünler arasında, günde 3000 mg
- Sarımsak: günde 2000 mg
- Gliserizini çıkarılmış meyankökü: ihtiyaç duyuldukça çiğnenebilir
Diğer terapiler arasında akupunktur, makrobiyotik, kedi pençesi (Uncaria tomentosa), Hint karaağacı, akupresür, biofeedback, rahatlama teknikleri ve hipnoterapi yer alır.