Hırıltı - Alternatif Tedavi

Farklı hastalıklar sonucunda görülen rahatsız ve sesli nefes alma durumudur.

Hırıltı

Astım, kronik bronşit, anfizem veya şiddetli alerjik reaksiyon yüzünden hırıltısı olan hastalar alternatif tıptan yararlanabilir. Ancak hastalıklar geleneksel bir tıp hekimi tarafından takip edilmelidir.

Hafif hırıltı bol bol meyve suyu, su, açık çay ve çorba içerek hafifletilebilir. Bunlar hızlı nefes alıp verme ve hava kanallarındaki gevşek balgamla yaşanan sıvı kaybını telafi ederler. Çok soğuk içeceklerden kaçınmak gerekir. Hava kanallarının açılmasında bir buhar cihazının yardımına başvurulabilir. Bir buhar çadırı da aynı işi görür. Buhar çadırında leğen sıcak suyla doldurulur, havluyla kapatılan baş buhara eğilir ve buhar içeri çekilir.

Bitkisel Tedaviler
Astım ve hırıltı için birçok bitkisel tedavi mevcuttur: Baical takke otunun (İng. Baical skullcap; Lat. Scutellaria baicalensis) kaynatılmış özü hırıltıyı azaltır. Bunun dışında denenebilecek yöntemler şöyledir:
  • Devetabanı çayı hırıltıyı dindirir.
  • Kartopu tentürü nefes almayı kolaylaştırır.
  • Andız balgam temizlenmesine yardımcı olabilir.
  • Sarımsak astım belirtilerini azaltabilir.
  • Alman papatyası çayı hırıltıyı azaltabilir.
  • Gingko astım belirtilerini hafifletebilir.
  • Fatma çiçeği kökü astım belirtilerini hafifletir.
  • Sığırkuyruğu çayı buharı hırıltıyı dindirir.
  • Isırgan çayı hırıltıyı dindirir.
  • Çarkıfelek kas gevşetici özelliğiyle hırıltıyı azaltır.
  • Kekik çayı hırıltıyı azaltır.
Ayurvedik Tedavisi
Meyan kökü çayı içilerek hırıltı azaltılabilir. Çay, bir çay kaşığı meyan kökünü bir bardak suya ekleyip, 5 ila 10 damla mahanarayan yağı eklendikten hemen sonra içilir. Hasta her 5-10 dakikada bir yudum almalıdır. Soluksuz kalma veya yetersiz soluk tedavisinde soğan suyu (dörtte bir bardak), karabiber (1/8 çay kaşığı) ve bal (bir çay kaşığı) karışımı kullanılır.
 
Hardal tohumunun bronş sistemini iyileştirme özelliği vardır. Kahverengi hardal yağı göğüse masajla yedirilebilir. Hardal tohumu çayı (1/4 çay kaşığı toz hardal tohumu ile darıfülfül veya karabiber) balla karıştırılarak günde 2-3 kez içilebilir veya gün içinde yudumlanabilir. Hardal tohumundan yapılan başka bir reçete ise kahverengi hardal yağı (1 çay kaşığı) ve doğal şekeri (1 çay kaşığı) karıştırarak günde iki veya üç kaşık alınmasıdır.

Homeopati
Her hasta için seçilen homeopatik tedaviler, hastanın gösterdiği belirtilere bağlı olarak değişir. Huzursuzluk, korkusuzluk, hırıltı ve gece yarısı ile 03.00 arasında nefes darlığı çeken hastalarda arsenicum kullanılır. Spongia, kuru hırıltısı olan, hasta uykuya dalarken ortaya çıkan boğulma hissi ve kuru öksürüğü olan kişilere tavsiye edilmektedir. Lobelya göğüs darlığı olan ve soğuk havalarda hırıltısı artan insanlara tavsiye edilmektedir. Azı otu hırıltısı gece yarısından sonra çoğalan, ancak arsenicum hastalarının yaşadığı korku veya huzursuzluğu tecrübe etmeyen hastalara tavsiye edilmektedir. Manisa lalesi yumuşak yapılı olup sıcak odalarda boğulma hissi yaşayan kişilere tavsiye edilir. İpeka, ciğerlerinde çok fazla balgam olan (hırıltıya göğüste çıtlama sesi eşlik eder), öksüren ve zaman zaman kusan kişilere tavsiye edilir. Şeytan şalgamı kuru hırıltısı olup hararet ve susuz kalmış hisseden ve hareketle birlikte belirtileri kötüleşen insanlara tavsiye edilir.

Diğer Tedaviler
Hırıltı için tavsiye edilen diğer tedaviler şunlardır:
  • AromaterapiLavanta, okaliptus ve biberiye yağları tıkanmayı açar. Alman papatyası esansiyal yağını bir buhar cihazına eklemek hırıltıyı dindirebilir.
  • DiyetKırmızı et, buğday ve süt ürünlerini beslenmeden çıkarmak ve vejetaryen yiyeceklerden ibaret bir makrobiyotik diyet izlemek astım belirtilerini dindirebilir.
  • Gevşeme TeknikleriEndişe, astım ataklarını ve dolayısıyla hırıltıyı kötüleştirir.
  • Meditasyon, Biyofeedback, Derin Nefes: Bu tür stres azaltma yöntemleri gevşemeyi arttırır.
  • TakviyelerMagnezyum, bronş spazmlarının azalmasına yardımcı olabilir. Astım ataklarının sıklığı C ve B vitamin kompleksleriyle azalmaktadır.
  • YogaBazı yoga pozisyonları (Köprü, Kobra, Güvercin ve Sfenks) nefes kontrolünü arttırıp stresi azaltarak hırıltıyı dindirebilir. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye