Sigara Kullanımı
Özellikle sigara içmekle ilişkilendirilmiş kalp hastalıkları her yıl yaklaşık 191,000 Amerikalının ölümüne sebep olmaktadır. Bu sayı sigarayla alakalı akciğer kanserinden ölen kişilerin sayısından %44 daha fazladır. Yani sigara içmek akciğerlerinizden daha çok kalbinize zarar verebilir. Sigara içmek ayrıca etrafınızda olan kişilerin kalp sağlığını da etkileyebilir. American Heart Association (Amerikan Kalp Birliği) tahmini değerlerine göre pasif içiciliğin sebep olduğu kalp hastalıklarından her yıl yaklaşık 37,000 – 40,000 kişi ölmektedir.
Güncel araştırmalar göstermektedir ki pasif içiciliğe yani başkasının içtiği sigara dumanına düzenli olarak maruz kalan kişilerde kalp krizi ve ölüm riski hiç sigara içmeyen kişilerin iki katıdır. Risk seviyesi (%91 daha yüksek), 32,000 kadınla yapılan 10 yıllık bir araştırmanın sonucudur ve bilim adamlarının daha önceki tahminlerinden çok daha fazladır. Araştırma ayrıca zaman zaman sigara dumanına maruz kalmanın bile riski %58 artırdığına dikkat çekmektedir. Harvard Halk Sağlığı Fakültesi’nden Dr. Ichiro Kawachi’ye göre tütün dumanında 4,000 kimyasal vardır ve bunlar kalbe bildiğimiz bütün zararları vermektedir. Damarların iç duvarlarına zarar verirler, kanın yapışkanlığını artırırlar, bu sayede kan pıhtısı oluşumu ve kalp krizi riskini yükseltirler.
Diş Eti Hastalığı ve Diğer Ağız Hastalıkları
Son on yıllarda yapılan araştırmalar göstermiştir ki diş eti hastalığı (periodontit), felç riskini önemli derecede artırabilir. Yapılan bir çalışmada 1970 ile 1992 yılları arasında sağlık anketine katılan 10,000 kişide diş eti hastalığına sahip kişilerin felç riskinin daha yüksek olduğu bulunmuştur. Araştırmacılara göre diş eti hastalığıyla ilişkilendirilen bakteri kan akışına girmekte, kan damarlarının iç duvarlarına hasar vermekte ve kan pıhtısı oluşumunu desteklemektedir. Sonuçları değerlendiren araştırmacılar kişilerin ağız sağlığına daha fazla dikkat etmesi gerektiğini, çünkü ağız sağlığının sistematik sağlığı etkilediğini belirtmişlerdir.