Kolon Temizleme - Yan Etkileri

Tüm kolonun özel ekipmanlar yardımıyla su ile içten temizlenmesidir.

Kolon Temizleme

Kolon temizleme, kolon hidroterapi, kolonik sulama, entero-lavaj ya da sadece kolonik olarak da bilinir. Kolonun özel ekipmanlar kullanılarak birkaç litre su ile içinden yıkanması işlemidir. Lavmana benzer ancak koloniktir; sadece alt kolona değil, tüm kolona uygulanır. İşlem, zamanla biriken sıkışmış dışkı maddesini, toksinleri, mukozu ve hatta parazitleri yıkayıp atar. Bu sadece uzman bir pratisyen tarafından uygulanması gereken bir işlemdir. Pek çok insanda zamanla bağırsağın iç çeperini kaplayan kalın bir dışkı tabakası birikir. Bu sertleşip sıkışarak bağırsağın etkinliğini azaltır, bazı olgularda ise vücuttan normal atık atılımını tamamıyla engeller. İnsanlar arasında günde sadece bir defa bağırsak hareketi olması oldukça yaygındır, bazılarındaysa haftada yalnızca bir ya da iki bağırsak hareketi olur.

Alternatif tıp uygulayıcıları yenilen her öğüne karşılık bir bağırsak hareketinin olması gerektiğini önermektedir. Eğer bu gerçekleşmezse atıklar vücuttan tamamen atılamaz ve eğer vücuda giren maddeler vücuttan çıkanlardan fazla olursa, bir noktada mutlaka şikayet yaşanır. Vücut atıklarının tam olarak atılamaması, sonunda tortuların nerede olduğuna bağlı olarak aşağıdakilerle sonuçlanabilir:
  • Sistemin ağır işlemesi
  • Eklem ağrısı ve artrit
  • İrritabl bağırsak sendromu
  • Diverkülit
  • Crohn hastalığı
  • Sızıntılı bağırsak (gut) sendromu
  • Kalp problemi
  • Migren
  • Alerjiler
  • Ağız kokusu
  • Akne ve sedef hastalığı gibi diğer cilt sorunları
  • Astım
  • Erken yaşlanma ve Alzheimer hastalığı
  • Kronik yorgunluk sendromu
  • Kanser, özellikle de bağırsak kanseri
  • Multipl skleroz
Kolon temizleme esnasında küçük bir spekulum hastanın rektumundan bağırsaklara yönlendirilir. Bu spekulum, ısı kontrollü suyu kontrollü bir oranda (hem pratisyen, hem de hasta tarafından kontrol edilir) bağırsağa pompalayan bir makineye bağlı olan bir tüpe bağlıdır. Su ısısı ideal olarak, mümkün olduğunca vücut ısısına yakın bir derecede tutulmalıdır. Hasta geçici olarak tüm kolon seviyesine kadar su ile doldurulur. Hastalar suyu kaburgalarının altında hissedebildiklerini ifade eder ancak bu işlem, zaman zaman rahatsız edici olsa da ağrısızdır. Su miktarı değişkendir ancak genel olarak bir seferde 2 ila 6 litre arasında su kullanılır. Bu peristaltik hareketi tetikler ve hasta suyu dışkı maddesiyle birlikte yeniden tüpten geriye doğru makineye atar.

Dışkı maddesi içi görünen bir tüpten atılır ve böylece bağırsaklardan atılanlar takip edilebilir. Sıklıkla şüphelenilmeyen parazitler ile çok eski, hatta yıllardır kolonda olması muhtemel olan çok koyu renkli dışkı maddesi atılır. Bazı terapistler bunun eskimiş kauçuğa benzediğini söyler. Tedavi esnasında terapist sıkışmış dışkının hareket edebilmesi için nazikçe hastanın karnına masaj yapar. Masajın yanı sıra tortuların gevşemesi ve bağırsağın uyarılması için bazen akupresür, refleksoloji ya da lenfatik drenaj teknikleri kullanabilir. Doğru miktarda suyun kullanılması çok önemlidir, çünkü çok fazlası rahatsızlığa neden olabilecekken, çok azı yetersiz kalacaktır. Eğer doğru uygulanırsa, kolon temizleme bütünüyle ağrısızdır, hatta bazı hastalar tedavi esnasında uyumak isterler. Bu işlemde sağlık önlemlerinin alınması çok önemlidir. Tüpler ve spekulumlar genellikle tek kullanımlıktır ancak makinenin diğer görüntülü tüp gibi diğer parçaları her hastada kullanımın ardından sterilize edilmelidir.

Normalde, sıkışmış atık maddenin atılması ve bağırsak düzeninin yeniden sağlanması ile ilgili istenen sonuçlara ulaşmak için bir dizi tedavi gerekir. İlk önce sadece gaz ve son dışkı maddesi atılacaktır. Kolon duvarına yapışmış kalan dışkı genellikle yılların ihmalinin sonucudur ve terapistler bir seansta kişinin tam rahatlama bekleyemeyeceğini söyler. Sıkışmış dışkı maddesi bağırsaklarda normal olarak bulunan doğal organizmalarda dengesizliğe neden olarak disbiosis olarak bilinen duruma neden olabilir. İdeal şartlar altında bağırsakta doğal olarak oluşan çeşitli organizmalar yaşar. Bu faydalı organizmaların oluşumunu tetikleyen taze meyve ve sebzelerde bulunan enzimlerdir. İşlenmiş ve doğal olmayan gıdaların yenilmesinin sonuçlarından biri de bu doğal dengeyi bozmalarıdır ve yiyecekler bağırsakta işlenmek yerine çürümeye başlayabilir. Çürüyen madde toksik bir durum yaratarak vücut hücrelerinde kirliliğin birikmesine neden olan kabızlık gibi pek çok sağlık sorununa yol açabilir. Onarım ve atıkların atılma süreci, en iyi ihtimalle yorgunluk, enerji kaybı ve erken yaşlanma, en kötü ihtimalle de içlerinde alerjiler, hatta kanser ve Alzheimer hastalığının da bulunduğu dejeneratif hastalıklara neden olan bir zincir oluşturur. Kolon temizleme tedavisinin maliyeti farklılık gösterebilir ancak genellikle 45 dakika ila 1 saat arasında sürebilen her seansın maliyeti 60 ile 120 TL arasındadır. Makinenin kendisi 4,000 ila 12,000 USD arasında değişir ancak seansların uzman terapistler tarafından yürütülmesi gerektiği unutulmamalıdır.
Kolonun hidroterapi ile yıkanması yeni bir kavram değildir. Kolon temizleme türleri kronik toksisiteyi ve hatta akut toksemiyi (kan zehirlenmesi) tedavi etmek için onlarca yıldır başarılı biçimde kullanılmaktadır.
Gaz, şişkinlik, kramp ağrıları, akne ya da diğer cilt şikayetleri, artrit ve diverkülit ve irritabl bağırsak sendromu gibi bağırsak şikayetleri olan kişiler kolon temizlemeden fayda sağlayabilir. Özellikle kanser hastalarına tedavilerinin önemli bir parçası olarak, sık sık kolon temizleme seansları önerilir. Kanserli kitleleri vücudun yok edebilmesi için biyolojik kanser tedavisi başlatıldığında, ortaya çıkan toksinlerin hızlı ve etkin biçimde vücuttan atılması önemlidir.

Kolon ve bağırsak kanseri dünyada hala önde gelen ölüm nedenleri arasındadır ve alternatif tıp uygulayıcıları yeterli hijyen uygulamaları ile bunun önlenebileceğini ileri sürer. Şayet bağırsakta çoğalan doğal organizmaları yerine koymak için uygulanırsa, kolon temizlemeden birçok fayda beklenebilir. Genellikle alternatif tıp pratisyenleri hasta-fonksiyonlu bir bağırsağın tüm hastalıkların kaynağı olduğunu savunur, bu nedenle onu temiz tutmak, hastalıklardan korunmak için etkili olacaktır.

Büyük miktarlarda toksik maddenin atılması hastada artrit, kronik yorgunluk sendromu, kandidiyazis ve diğer hastalıkların belirtilerinin yatıştırılmasına yardımcı olabilir. Doğru uygulandığında kolonik irigasyon tembelleşmiş bir bağırsağın peristaltik hareketini normale döndürecek, böylelikle zaman içinde bir başka hidroterapi tedavilerine olan gereksinimi azaltacaktır. Ayrıca, bağırsakları kaplayan dışkı tabakasının çıkarılması pek kişide gıdalardan besin emilimini iyileştirmeyi sağlar ve vitamin ya da diğer besinsel eksikliklerin belirtilerini azaltabilir. Pek çok alternatif tıp pratisyeni dejeneratif hastalıkların tedavisinde bazı bağırsak hidroterapisi türlerinin gerekli olduğunu düşünür. 
Çoğu pratisyen kolon temizleme için damıtılmış veya arındırılmış su kullanmayı tercih eder ancak bazıları sterilize musluk suyu kullanır.
Kolon temizlemenin ardından istenilen doğal floranın yerine konulması için bir probiyotik fitil kullanımı önerilir. Aktif bir Crohn hastalığı atağı, kanamalı ülser ve hiperasidoz gibi, kolon temizleme uygulamasına kısmi olarak ya da tamamen engel olan bazı durumlar vardır. Eğer şüphe varsa, uzman bir pratisyene danışılmalıdır. Bu durumlardan birini yaşayan kişi ne zaman kolon temizleme tedavisi aldığını hekimine bildirmelidir.

Bazı alopatik tedaviler kolon temizlemenin bağırsaktaki esansiyel elektrolitleri ve iyi huylu bakterileri de yıkayarak attığını ve bunun tehlikeli olabileceğini ileri sürer. Uygulayıcılar ise bunun prebiyotik kullanımı ile kolaylıkla iyileştirilebildiğini ve her durumda bu olası dezavantajların büyük miktarlarda çürüyen maddenin, zararlı organizmaların ve parazitlerin sistemden atılması faydaları ile dengelenebileceğini söyleyerek buna karşı çıkarlar.
Her ne kadar alternatif tıp uygulayıcıları kolon temizlemenin faydalarına inansa da, bu işlemin hiçbir faydasının olmadığını ve bazı tehlikeler içerdiğini ileri süren büyük bir alopatik lobi vardır. Ancak alternatif tıp çevrelerinde yapılmış ve bu terapinin dejeneratif hastalıklar ve toksik durumların tedavisinde önemli bir yeri olabileceğini gösteren araştırmalardan elde edilen onlarca kayıt vardır.

Eğitim ve Sertifikasyon
Kolonik irigasyon seansları genellikle eğitimli teknisyenler tarafından yürütülür.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye