Hekimler mide kanserinin tüm nedenlerini halen açıklığa kavuşturamamışlardır. Ancak özellikle sigara, işlenmiş ve asit oranı yüksek yiyeceklerin ve tuzlu yiyeceklerin mide kanseri riskini arttırdığı düşünülmektedir. Tüm dünya genelinde dondurulmuş gıdaların kullanımlarıyla beraber, mide kanseri görülme sıklığı da azalmaya başlamıştır.
Mide kanseri, midemizdeki hücreler mutasyona uğrayıp DNA’ları değiştiğinde meydana gelmeye başlar. Hücrelerde meydana gelen bu mutasyonlar nedeniyle, bahsedilen hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünüp çoğalmaya başlarlar ve "tümör” adı verilen bir kitle meydana getirirler. Meydana gelen bu tümörler ise zamanla vücudun diğer bölgelerine de dağılmaya başlayabilirler.
Mide kanserinin görülmeye başladığı hücre tipleri, mide kanseri türünün tespitinde önemlidir. Mide kanseri türünün tespiti ise tadavi seçeneklerinin belirlenmesi için önemli bir faktördür.
Adenokarsinom (Glandular hücrelerde başlayan kanser): Midenin iç çeperinde bulunan glandular hücreler, midenin iç çeperini sindirici asit salgılardan koruyan bir madde olan "mukus”un salgılanmasında görevlidirler. İşte bu hücrelerin kanserleşmesiyle meydana gelen kanser tipleri "adenokarsinom” olarak adlandırılır. Adenokarsinom, tüm mide kanseri türleri arasından en sık görülen kanser türüdür.
Lenfoma (immün sistem hücrelerinde başlayan kanser): Mide çeperinde az miktarda immün sisteme ait hücreler de bulunmaktadır. Eğer kanser bu hücrelerde meydana gelmeye başlarsa "lenfoma” adını alır. Midede meydana gelen bu kanser türü enderdir.
Karsinoid Kanser (midede hormon üreten hücrelerde başlayan kanser): Eğer kanser, midedeki hormon üreten hücrelerde meydana gelmeye başlamışsa karsinoid kanser adını alır. Bu kanser türü de enden görülür.
Sinir sistemi hücrelerinde başlayan kanser: Gastrointestinal stromal tümör, eğer midedeki spesifik sinir sistemi hücrelerinden birinde başlamışsa bu türe dahil edilir. Bu kanser türü de oldukça nadir görülmektedir.
En sık görülen mide kanseri türü adenokarsinom olduğundan, mide kanseri denilince akla bu kanser türü gelmetedir.