Osteomiyelit - Alternatif Tedavi

Osteomiyelit, bir kemik enfeksiyonudur ve bakteriler gibi patojen organizmalar sebebiyle meydana gelir.

Osteomiyelit

Osteomiyelit, bir kemik enfeksiyonudur ve bakteriler gibi patojen organizmalar sebebiyle meydana gelir. Enfeksiyona neden olan organizmalar açık kemik kırıkları ya da kemik operasyonları esnasında kemiğe direk olarak ulaşıp hastalık meydana getirebilecekleri gibi, sistemik dolaşıma katılan mikroorganizmalar kan yoluyla da kemiğe ulaşabilirler.

Çocuklarda osteomiyelit, genelde kol ve bacak kemikleri gibi uzun kemikleri etkilemesine rağmen, yetişkinlerde daha çok omurga kemiklerinde meydana gelir. Diyabet hastalarında ise diyabetik ayak gibi ayak ülserleri mevcutsa, osteomiyelit ayak kemiklerinde de meydana gelebilir.

Bir zamanlar tedavisi mümkün olmadığı düşünülen ya da tedavisi çok zor olan osteomiyelit, günümüzde kesin olarak tedavi edilebilmektedir. Eğer enfeksiyon sonucu kemik dokusunun bir kısmı ölmüşse bu kemik parçaları cerrahi operasyonla çıkarılarak tedavi edilebilmektedir. Ya da kemik dokusu fazla hasar görmeden önce müdahale edilebilirse intravenöz (damar içi) antibiyotik tedavisi sayesinde 6 hafta gibi kısa bir sürede enfeksiyon tedavi edilebilmektedir.

Osteomiyelit hastalıklarının büyük bir kısmı Staphylococcus adlı bakteri cinsi nedeniyle meydana gelir. Bu bakteri sağlıklı kişilerin bile burun ve deri bölgelerinde bulunmasına rağmen enfeksiyon yapmayan bir bakteri türüdür. Ancak bu bakteri kemiğe ulaştığında enfeksiyona neden olabilir.

Bakteriler, kemiğe çeşitli yollar sayesinde ulaşabilirler. Bunlardan bazıları şöyledir:

Kan Dolaşımı Sayesinde: Örneğin zatürre ve idrar yolları enfeksiyonlarına neden olan bakteriler kana karışarak kemikte zayıflamış bir bölgeye yerleşebilirler ve burada enfeksiyon meydana getirebilirler. 

Kemik Dokusunun Yakınlarında Meydana Gelen Bir Enfeksiyon: Örneğin açık yaralanmalar sonucu meydana gelen bir deri enfeksiyonu sayesinde bakteriler enfeksiyonun meydana geldiği yerin yakınlarındaki bir kemiğe taşınıp yerleşerek burada osteomiyelit oluşturabilirler.

Direk Kontaminasyon: Kırılan bir kemik parçasının cildi delerek dışarı çıkması gibi ciddi bir açık kırık vakasında, kemik ile dış ortamdaki patojenlerin direkt teması söz konusudur. Direkt kontaminasyon, ayrıca cerrahi operasyonlar esnasında da meydana gelebilir.

Başlıca osteomiyelit belirtileri:
  • Yüksek ateş ve titreme,
  • Küçük çocuklarda rahatsızlık ve uyuklama hali,
  • Enfeksiyonun olduğu bölgede ağrı hissi,
  • Enfeksiyon bölgesinde şişkinlik ve ödem,
  • Enfeksiyon bölgesinde sıcaklık hissi ve kırmızılık olarak sayılabilir.
Bazen osteomiyelit başlangıç evrelerinde herhangi bir belirti vermez ya da osteomiyelit belirtileri diğer rahatsızlıkların belirtileri ile sıklıkla karıştırılabilir.
Eğer yüksek ateşle beraber kemik bölgenizde ağrı hissediyorsanız bir uzmana görünmeniz tavsiye edilmektedir. 

Bir cerrahi operasyon sonrasında osteomiyelit semptomlarından birinden şüphelendiğinizde bir an önce hekiminize danışmanızda fayda vardır. Özellikle erken teşhis osteomiyelit tedavisinin başarısı için çok önemlidir.

Osteomiyelit için en yaygın tedavi yöntemi antibiyotik tedavisi olmasına rağmen,  bu yöntemin işe yaramadığı durumlar için cerrahi operasyon da uygulanabilir.

İlaç Terapisi: Yapılan bir kemik biyopsi sonucu, enfeksiyon etmeninin hangi bakteri olduğu ve bu bakteri türünün duyarlı olduğu antibiyotik türü tespit edilerek buna uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi 4-6 hafta boyunca damar yolundan uygulanır. Ancak ağır vakalarda damardan uygulanan tedaviye destek olması açısından ağızdan antibiyotik tedavisi de uygulanabilir. Antibiyotik tedavisinin en belirgin yan etkileri mide bulantısı, kusma ve ishaldir.

Antibiyotik tedavisi ile tedavi edilemeyen vakalarda hiperbarik oksijen terapisi ya da cerrahi operasyon ile kesin tedavi mümkündür.

Osteomiyelit vakalarında alternatif terapi bağışıklık sistemini güçlendirir ve iyileşmeye yardımcı olur fakat modern tıp ile birlikte kullanılmalıdır. Alternatif ve modern tıp hekimlerine alınan tüm tedavilerden bahsedilmelidir.

Beslenme
Osteomiyelite özel bir beslenme planı olmasa da takviyeler bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve genel sağlığınız için iyidir:
  • C vitamini  (Günde iki kez 250 – 500 mg)
  • Çinko (günde 25 – 50 mg)
  • E vitamini (günde 400 – 800 IU)
  • A vitamini (10,000 – 15,000 IU)
  • Selenyum (Yüksek doz C vitamini vücutta selenyum emilimini etkileyebilir fakat selenyumun fazlası da tehlikeli olabilir. Doktora danışılmalıdır)
  • Probiyotikler
Bitkiler
Aşağıdaki bitkileri 1 bardak sıcak suya 1 çay kaşığı gelecek şekilde demleyin. Yaprak veya çiçekler için 5-10 dakika, kökler için 10 – 20 dakika demleyin. Günde 2-4 bardak için. Osteomiyeliti iyileştiren özel bir bitki olmasa da aşağıdakiler bağışıklık sistemini güçlendirebilir ve genel sağlığınız için iyidir:
  • Sarımsak: 600 – 1,200 miligramı, günde 2-3 doza bölünmüş şekilde alınır. Antibakteriyel özelliği vardır.
  • Ekinezya: Günlük dozu 300 – 900 mg arasında olabilir. Bağışıklık sistemini güçlendirir.
  • Altınmühür: Günde üç kere, dozu 500 – 1,000 mg arasında değişir. Antibakteriyel özellikleri vardır.
  • Sibirya Ginsengi: Bağışıklık sistemini güçlendirebilir. 
  • Geven: Bağışıklık sistemini güçlendirebilir. 
Homeopati
  • Arnica Montana: Travma veya yaralanma sonrasında kullanılır.
  • Ledum: Özellikle delinmeli ve iltihaba yol açan yaralarda, soğukla daha iyi hissediliyorsa bu ilaç kullanılır.
  • Silika: Genişlemiş ve iltihap dolu salgı bezleri olan, yorgun kişilerde kullanılır
Akupunktur
Akupunktur, bağışıklık sisteminizi canlandırabilir, enflamasyonu, ağrıyı, şişmeyi ve ateşi azaltabilir. 

Masaj
Enfeksiyonu yayabileceğinden masajdan kaçınılmalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye