Raşitizmin temel sebebi D vitamini eksikliğidir. Ancak vücudumuza alınan besinlerdeki öncül maddelerin, D vitamininin aktif formuna dönüşebilmesi için güneş ışığı da gereklidir. Bu nedenle aşağıdaki kaynaklar, D vitamini üretimi için gereklidir:
Güneş Işığı: Besinlerle aldığımız ve D vitamini üretiminde görevli aktif maddeler derimizin altında birikir. Cildimiz gün ışığına maruz kaldığında ise bu maddeler karaciğer ve böbreklerimizin de yardımıyla D vitamininin aktif formuna dönüşür. Ancak günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde yaşayan çocuklar, yeterince gün ışığı almamakta ve günlerini genellikle okul, kreş gibi kapalı ortamlarda geçirmektedirler. Gün ışığına çıktıklarında ise kullandıkları çok yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler, D vitamini öncüllerinin, D vitaminine dönüşümü için gerekli güneş ışınlarını bloke etmektedir. Bu nedenle genellikle gerekli D vitamini alınmadığı düşünülmektedir.
Gıdalar: Çocukların D vitamini açısından zengin gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir. Balık yağı, yağlı balıklar ve yumurta, en çok D vitamini içeren besinlerdir. Bunun yanı sıra D vitamini katkıları bazı süt ürünlerine, kahvaltılık gevreklere ve bazı meyve sularına eklenebilmektedir.
Yukarıda sayılanların haricinde yeterli süre gün ışığına maruz kalınsa ve yeterli gıdalar alınsa bile bazı hastalıklar, gıdalarla alınan besinlerin bağırsaklar tarafından emilimini ya da D vitamininin metabolize edilip aktif formuna dönüşmesini engelleyerek vücutta vitamin D eksikliğine neden olabilir. Bu hastalıklardan bazıları:
- Çölyak hastalığı
- Enflamatuar bağırsak hastalıkları,
- Kistik fibroz,
- Bazı böbrek hastalıklarıdır.