Raşitizm - Belirtileri

Raşitizm,uzun süreli vitamin D eksikliğinden kaynaklanan, çocuklarda görülen, kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasına neden olan bir kemik hastalığıdır.

Raşitizm

Raşitizm,uzun süreli  vitamin D eksikliğinden kaynaklanan, çocuklarda görülen, kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasına neden olan bir kemik hastalığıdır. 

D vitamini bağırsaklardan kalsiyum ve fosfor emilimi teşvik eden ve kemik metabolizmasında önemli rol oynayan bir vitamindir. Ancak vücutta yeterli D vitamini olmaması sonucu, fosfor ve kalsiyum gibi kemik matriksinin esas yapısını oluşturan minerallerin kemiğe girişini zorlaştırır ve bunun sonucu raşitizm meydana gelir.
Eğer raşitizm çocukta erken teşhis edilirse, eksik olan D vitamini ve kalsiyum takviyesi ile çocuklarda görülen kemik problemleri çözülebilir. Ancak raşitizm, genetik nedenlerle meydana gelmişse ilave ilaçların ya da diğer tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekebilir. Raşitizm kaynaklı bazı iskelet sistemi problemlerinin tedavisi için ise cerrahi operasyon gerekli olabilir.

Raşitizmin temel sebebi D vitamini eksikliğidir. Ancak vücudumuza alınan besinlerdeki öncül maddelerin, D vitamininin aktif formuna dönüşebilmesi için güneş ışığı da gereklidir. Bu nedenle aşağıdaki kaynaklar, D vitamini üretimi için gereklidir:

Güneş Işığı: Besinlerle aldığımız ve D vitamini üretiminde görevli aktif maddeler derimizin altında birikir. Cildimiz gün ışığına maruz kaldığında ise bu maddeler karaciğer ve böbreklerimizin de yardımıyla D vitamininin aktif formuna dönüşür. Ancak günümüzde özellikle gelişmiş ülkelerde yaşayan çocuklar, yeterince gün ışığı almamakta ve günlerini genellikle okul, kreş gibi kapalı ortamlarda geçirmektedirler. Gün ışığına çıktıklarında ise kullandıkları çok yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler, D vitamini öncüllerinin, D vitaminine dönüşümü için gerekli güneş ışınlarını bloke etmektedir. Bu nedenle genellikle gerekli D vitamini alınmadığı düşünülmektedir.

Gıdalar: Çocukların D vitamini açısından zengin gıdalarla beslenmeleri gerekmektedir. Balık yağı, yağlı balıklar ve yumurta, en çok D vitamini içeren besinlerdir. Bunun yanı sıra D vitamini katkıları bazı süt ürünlerine, kahvaltılık gevreklere ve bazı meyve sularına eklenebilmektedir. 

Yukarıda sayılanların haricinde yeterli süre gün ışığına maruz kalınsa ve yeterli gıdalar alınsa bile bazı hastalıklar, gıdalarla alınan besinlerin bağırsaklar tarafından emilimini ya da D vitamininin metabolize edilip aktif formuna dönüşmesini engelleyerek vücutta vitamin D eksikliğine neden olabilir. Bu hastalıklardan bazıları:
  • Çölyak hastalığı
  • Enflamatuar bağırsak hastalıkları,
  • Kistik fibroz,
  • Bazı böbrek hastalıklarıdır.
Raşitizmin en temel belirtileri:
  • Büyüme gecikmesi ve/veya geriliği
  • Omurga, kalça ve bacaklarda ağrı,
  • Kas zayıflığıdır.
Raşitizm hastalığı, çocukların kemik uçlarındaki büyüme plaklarını yumuşattığı için iskelet sisteminde şöyle deformitelere (hasar) yol açabilir:
  • Eğri bacaklar
  • Zayıflamış el ve ayak bilekleri
  • Göğüs kemiğinde çıkıntılı görünüm
Yukarıda bahsedilenlerden başka raşitizmli çocuklarda şu belirtiler de görülebilir:
  • Kemik hassasiyeti,
  • Dişlerle ilgili problemler,
  • Tetani (vücutta istenmeyen kas spazmları),
  • Kafa kemiğinde meydana gelen yumuşama
Raşitizmin bazı çeşitleri D vitamini ve kalsiyum takviyesi ile tedavi edilebilir. Ancak bu vitamin ve minerallerin dozajı çok önemlidir ve mutlaka doktor kontrolünde yapılmalıdır. Aksi takdirde çok yüksek D vitamini, zehirlenmeye yol açabilir.

Eğer raşitizm kaynaklı bacak eğrilikleri ya da omurga deformiteleri mevcutsa, böyle ciddi durumlarda cerrahi operasyon gerekebilir.

Raşitizm tedavisi hastalığın altında yatan nedenleri düzeltmeye, belirtileri rahatlatmaya veya tersine döndürmeye çalışır. Altında yatan sebebi iyileştirmek için:
D vitamini eklenmiş süt ürünleri diyete katılabilir.

Yağlı balıklar, yumurta sarısı ve yeşil sebzeler gibi D vitamini açısından yüksek gıdalar tüketilebilir.

D vitamini, kalsiyum ve diğer minerallerin takviyesi alınabilir.

Aşırı olmayacak derecede güneş ışığı alınabilir. 

Yapılabilecek faydalı bir tarif kurutulmuş mango ve bal içerir. Mangonun kalsiyum oranı yüksekken bal, kalsiyumun emilimini artırır. Bir çay kaşığı kurutulmuş ve öğütülmüş mangoyu, 1 çay kaşığıyla karıştırın. Günde iki kere bu karışımdan tüketilebilir. 

Isırgan, karahindiba kökü ve yulaf sapı gibi bitkiler raşitizm tedavisinde kullanılır. Magnezyum ve kalsiyum içerikleri zengin olduğundan vücudun kemik yapımına yardımcı olurlar. Isırgan özellikle etkilidir ve raşitizmin yanında anemi, romatizma, alerji, artrit ve prostat hastalarına da yardımcıdır. Bu bitkinin hem kökü, hem yaprakları hem de çiçekleri tüketilebilir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye