Stres Türleri ve Otonom Sinir Sistemi

Bedensel bir tepkiye sebep olabilen talepler veya stres faktörleri her ne kadar çeşitli olsa da, dört geniş kategoriye ayrılırlar.

Stres Türleri ve Otonom Sinir Sistemi

Bazı stres kaynakları vücut için tehlikeli olsa da ve gerekli yerlerde kaçınılması gerekse de, diğer stres kaynakları kişiye, duruma ve içeriğe bağlı olarak vücuda olumlu etki eder (olumlu stres veya östres olarak anılır). Olumlu stres ve sıkıntı arasındaki fark keman yayına benzetilebilir – müzik yapmak için yayları koparmadan sadece doğru miktarda gerginlik gerekir. Vücutta sıkıntı belirtileri kendini baş ağrısı, kalp çarpıntısı, ağrı, boğaz problemleri, soğuk avuç içleri, yorgunluk, bulantı, ishal şeklinde gösterir.


Bedensel bir tepkiye sebep olabilen talepler veya stres faktörleri her ne kadar çeşitli olsa da, dört geniş kategoriye ayrılırlar:
  • Fiziksel stres – travma (enfeksiyon, yaralanma, ameliyat); egzersiz (fazla veya az); yoğun fiziksel çalışma; çevre kirliliği (tarım ilaçları, bitki öldürücüler, toksinler, ağır metaller, yetersiz ışık, radyasyon, gürültü, jeopatik stres, elektromanyetik alanlar); doğum, hastalık (viral, bakteriyel veya mantar enfeksiyonları); yorgunluk; oksijen yetersizliği; hipoglisemi; hormonsal ve biyokimyasal dengesizlikler; beslenme stresi (protein veya yağ aşırılıkları veya eksiklikleri, şeker, hidrojene yağlar, gıda alerjenleri, beslenme eksikliği); dehidrasyon; madde bağımlılığı; diş problemleri
  • Psikolojik stres – duygusal stres (kızgınlık, korku, hayal kırıklığı, üzüntü, öfke veya yas); zihinsel stres (bilgi yüklemesi, mükemmeliyetçilik, endişe, suçluluk, utanç, kıskançlık, özeleştiri, anksiyete ve kontrol kaybı duygusu); algısal stres (inançlar, tutumlar, dünya görüşü)
  • Psiko-sosyal stres – ilişki zorlukları (arkadaşlar, komşular, iş arkadaşları, işveren, aile); sosyal destek yoksunluğu, izole olma
  • Psikospiritüel stres – değerler, anlam ve amaç krizleri, anlamlı çalışmaya karşı mutsuzluk çabası; esas inançlar ile uyumsuzluk.   

Otonom Sinir Sistemi
Otonom sinir sistemi (OSS) vücudunuzun otomatik pilotu olarak düşünülebilir. Solunum, kalp hızı ve sindirim yoluyla siz farkında olmadan ve faaliyetlerinize katılmadan sizi hayatta tutar. OSS iki bölüme sahiptir: vücut enerjisini tüketen sempatik ve enerjiyi koruyan parasempatik. Sempatik sinir sistemi uyarılma ve stresle ilişkilidir; bir tehlike veya uyarı algıladığımızda nabzımızı, kan basıncımızı ve kas gerginliğimizi artırarak bizi fiziksel olarak hazırlar. Parasempatik sinir sistemi ise nabzı düşürür ve bağırsak ve tiroit faaliyetini arttırır. 

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye