Erkek Göğüs Kanseri - Belirtileri

Göğüs kanseri genellikle kadınlarla ilişkilendirilse de erkeklerde de görülebilir.

Erkek Göğüs Kanseri

Erkek göğüs kanseri, erkeklerin göğüs dokularında oluşan bir kanser türüdür. Göğüs kanseri genellikle bir kadın hastalığı olsa da erkeklerde de görülebilir. Erkek göğüs kanseri çoğunlukla ileri yaşlardaki erkeklerde görülür. Buna karşın rahatsızlığın her yaştaki erkekte görülmesi mümkündür. Erken aşamada göğüs kanseri teşhisi konulan erkeklerde iyileşme şansı oldukça yüksektir. Buna karşın birçok erkek göğüslerinde şişlik gibi anormal belirtiler gözlemleseler de doktora gitmeyi erteler. Bu nedenle birçok erkekte göğüs kanseri hastalık ilerledikten sonra teşhis edilir.

Erkeklerde göğüs kanserinin belirtileri şunlardır:
  • Göğüs dokusunda ağrısız şişlik veya sertleşme
  • Göğüs çevresindeki deride gamze, buruşma, kızarıklık ve soyulma gibi değişiklikler
  • Göğüs uçlarında kızarıklık, soyulma veya göğüslerin içe dönmesi gibi değişiklikler
  • Göğüste akıntı
Endişe verici belirtiler görüldüğünde derhal doktora danışılmalıdır.
Erkeklerde göğüs kanserinin sebebi tam olarak bilinmemektedir. Doktorlar bazı göğüs hücrelerinin anormal bir şekilde büyümesi halinde erkeklerde göğüs kanserinin oluşacağını belirtir. Bu hücreler sağlıklı hücrelere oranla daha hızlı bölünür. Biriken hücreler, lenf düğümleri veya vücudun diğer bölgeleri gibi çevre dokulara yayılabilen tümörleri oluşturur.

Herkeste, ufak miktarda da olsa göğüs dokusu vardır. Göğüs dokusu, lob adı verilen ve süt üreten bezelerden oluşur. Loblar sütü ve yağı meme ucuna ileten borulardır. Kadınlarda göğüs dokusu ergenlik döneminde daha fazla gelişirken bu, erkeklerde gözlemlenmez. Fakat erkeklerde de göğüs dokusu bulunduğu için göğüs kanseri oluşabilir. Erkeklerde teşhis edilen göğüs kanserinin şu türleri vardır:
  • Süt borularında başlayan kanser: Duktal karsinoma, erkeklerde en yaygın görülen kanser türüdür. Neredeyse bütün erkek göğüs kanseri vakaları göğüs borularında başlar.  
  • Süt üreten bezelerden başlayan kanser: Lobüler karsinoma erkeklerde nadiren görülür; çünkü erkeklerin göğüs dokularında daha az lob bulunur.
  • Meme ucuna yayılan kanser: Bazı durumlarda, göğüs kanseri göğüs borularında oluşabilir ve meme ucuna yayılabilir. Bu da meme ucu çevresindeki derinin sert ve pul pul olmasına neden olur. Bu rahatsızlığa Paget hastalığı adı verilir. 
Risk Faktörleri
Bazı erkekler ebeveynlerinden mutasyona uğramış genler alır. Bu da göğüs kanseri riskini artırır. Özellikle BRCA2 geninde olmak üzere bazı genlerde meydana gelen değişiklikler göğüs ve prostat kanseri riskinin önemli ölçüde artmasına neden olur. Genellikle bu genler hücrelerin anormal bir şekilde büyümesini önleyen proteinler üreterek kanserin kontrol altına alınmasına yardımcı olur. Buna karşın bu genlerde mutasyon oluşması halinde kansere karşı korumaları eskisi kadar etkili olamaz.

Genetik danışmanlarla görüşerek ve bazı genetik testler yaptırarak göğüs kanseri riskini artıran gen mutasyonlarının taşınıp taşınmadığı öğrenilebilir. Erkeklerde göğüs kanseri riskini artıran diğer faktörler şunlardır:
  • İleri yaş: Göğüs kanseri 60-70 yaşlarındaki erkeklerde daha yaygın olarak görülür.
  • Aşırı alkol tüketimi: Aşırı alkol tüketenlerde göğüs kanseri riski önemli ölçüde artar.
  • Östrojene maruz kalmak: Cinsiyet değiştirme gibi süreçlerde kullanılmak üzere östrojen içeren ilaçlar alınıyorsa, göğüs kanseri riski artar. Östrojen ilaçları prostat kanserine karşı hormon terapilerinde de uygulanabilir. 
  • Ailede göğüs kanseri geçmişi: Yakın aile fertlerinden birinde göğüs kanseri varsa, göğüs kanseri riski artar. 
  • Klinefelter sendromu: Bu genetik sendrom bir erkek çocuğunun bir kopyadan fazla X kromozomuyla dünyaya gelmesi sonucunda ortaya çıkar. Klinefelter sendromu testislerde anormal gelişmelere neden olur. Sonuç olarak bu sendromun görüldüğü erkeklerde androjen hormonu daha az seviyelerde üretilir ve kadınlık hormonu olan östrojenin seviyesi artar.
  • Karaciğer hastalığı: Siroz gibi bir karaciğer hastalığı varsa, vücuttaki erkeklik hormonu azalabilir ve kadınlık hormonu artabilir. Bu da göğüs kanseri riskini artırır.  
  • Obezite: Obezite erkeklerde göğüs kanseri riskini artıran bir faktördür; çünkü vücuttaki yağ hücrelerinin sayısını artırır. Yağ hücreleri androjeni östrojene çevirir ve bu da göğüs kanseri riskini artırır.
  • Radyasyona maruz kalmak: Göğüste oluşan kansere karşı radyasyon terapisi uygulanıyorsa, ileri dönemlerde göğüs kanseri riski artar.
Teşhis
Eğer doktor göğüs kanserinden şüpheleniyorsa, bazı tanısal testler ve işlemler uygulayabilir: 
  • Klinik göğüs incelemesi: Bu inceleme sırasında doktor göğüsteki şişlik veya diğer değişiklikleri parmaklarıyla kontrol eder. Şişliklerin büyüklüğünü, nasıl hissettirdiğini, cilde ve kaslara ne kadar yakın olduğunu değerlendirir. Doktor ayrıca kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için vücudun geri kalanını da inceleyecektir ve karaciğer veya lenf düğümlerindeki şişlikleri gözlemleyecektir.
  • Mamogram: Mamogram göğüs dokusunun röntgeninin çekilmesidir. Göğüs dokusunu değerlendirmek için göğüsee mümkün olduğunca basınç uygulanacaktır. Mamogram sırasında hasta üzerindekileri çıkartarak bir makine karşısında durur. İki düz plastik plaka göğüs dokusuna basınç uygular. Bir radyoloji teknisyeni röntgen filmini çeker. Mamogram sırasında göğüse uygulanan basınç rahatsız edici olabilir. Bu esnada ağrı hissediliyorsa teknisyene bildirilir.
  • Göğüs ultrasonu: Doktor mamogram filminde görülen veya klinik inceleme sırasında saptanan anormallikleri değerlendirmek için göğüs ultrasonu önerebilir. Ultrason vücuttaki bölgelerin görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır.  
  • Meme ucu sıvısında kanserli hücre testi: Doktor, gözlemlenmesi halinde meme ucundan sıvı alabilir. Bu sıvı mikroskopla incelenir ve kanserli hücrelere bakılır.
  • İğneyle test amaçlı hücre örneklerinin alınması: Biyopsi işlemi laboratuvar incelemeleri için şüpheli dokudan örnek alınmasını içerir. Göğüs biyopsisi genellikle göğüsteki şişliğe veya bu şişliğin etrafındaki dokulara iğne batırılarak uygulanır. Laboratuvar incelemeleri sonucunda doku örneğinin kanserli olup olmadığı tespit edilir ve örnek kanserliyse göğüs kanserinin türü belirlenir.  
Göğüs kanseri teşhisinin ardından doktor kanserin aşamasını belirlemeye çalışır. Kanserin aşaması doktorun tedavi seçeneğine karar vermesine yardımcı olur. Aşamalandırma testleri arasında kan testleri ve röntgen, bilgisayarlı tomografi ve MR gibi görüntüleme testleri yer alır. Erkeklerde göğüs kanserinin aşamaları şunlardır:
  1. Aşama I: Tümörün çapı 2 cm’den büyük değildir ve lenf düğümlerine yayılmamıştır. 
  2. Aşama II: Tümörün çapı 5 cm civarındadır ve tümör çevre lenf düğümlerine yayılabilir. Tümör 5 cm’den büyük olabilir ve lenf düğümlerinde kanserli hücre bulunmayabilir. 
  3. Aşama III: Tümörün çapı 5 cm’den büyüktür ve bazı çevre lenf düğümlerini etkileyebilir. Köprücük kemiği üzerindeki lenf düğümlerinde de kanserli hücre olabilir. 
  4. Aşama IV: Bu aşamadaki kanser kemik, beyin, karaciğer veya akciğer gibi göğüs dışındaki organlara yayılmıştır.
Erkeklerde göğüs kanseri tedavisinin belirlenebilmesi için doktor kanserin aşamasını, genel sağlığı ve öncelikleri göz önünde bulundurur. Erkeklerde göğüs kanseri tedavisi, cerrahi müdahaleyi ve bazı diğer tedavi yöntemlerini içerebilir.

Cerrahi Müdahale
Cerrahi müdahalenin amacı tümörü ve tümörü çevreleyen göğüs dokusunu almaktır. Erkek göğüs kanseri tedavisinde kullanılan cerrahi işlemler şunlardır: 
  • Göğüs dokusunun cerrahi müdahaleyle alınması: Basit bir mastektomi sırasında cerrah, loblar, kanallar, yağ dokusu ve meme ucuyla çevresi olmak üzere göğüs dokusunun tamamını alır. 
  • Göğüs dokusunun ve bu dokuyu çevreleyen lenf düğümlerinin cerrahi müdahaleyle alınması:Göğüs kanseri olan erkeklerin çoğuna değiştirilmiş radikal bir mastektomi uygulanır. Bu işlemde cerrah, göğüs dokusunu ve koltuk altı lenf düğümlerinin bir bölümünü alır. Lenf düğümlerinin kanserli hücre içerip içermedikleri test edilir. Lenf düğümlerinin aşınması kollarda şişme (lenfödem) riskini artırır.   
  • Lenf düğümlerinden birisinin test edilmek üzere cerrahi müdahaleyle alınması: Öncül lenf düğümü biyopsisi sırasında doktor kanserin yayılabileceği ilk lenf düğümünü belirler. Bu lenf düğümü alınır ve kanserli hücreler test edilir. Eğer lenf düğümünde kanserli hücre yoksa kanser büyük olasılıkla göğüs dokusunun ilerisine yayılmamıştır.
Radyasyon Terapisi
Radyasyon terapisi kanserli hücreleri yok etmek için X ışınları gibi yüksek enerjili ışınları kullanır. Erkek göğüs kanserine karşı radyasyon terapisi sırasında radyasyon yayan bir makine hastanın etrafından döner ve göğüsteki belirli noktalara radyasyon uygular. Erkek göğüs kanserine karşı radyasyon terapisi, ameliyatın ardından göğüste, göğüs kaslarında ve koltuk altında kalan kanserli hücreleri yok etmek için kullanılabilir. 

Kemoterapi
Kemoterapi, kanserli hücreleri yok etmek için ilaç tedavilerini kullanır. Kemoterapi tedavisi, genellikle iki veya daha fazla ilacın farklı kombinasyonlarda kullanılmasını içerir. Bu ilaçlar koldan damar içine verilebilir veya hap şeklinde alınabilir. Ayrıca ilaçlar hem damar için hem de ilaç şeklinde uygulanabilir. Doktor göğüs dışına yayılmış kanserli hücreleri yok etmek için uygulanan cerrahi müdahalenin ardında kemoterapi önerebilir. Kemoterapi, tümörün göğüs dışına yayıldığı ileri göğüs kanseri bulunan erkeklerde de tedavi seçeneği olabilir. 

Hormon Tedavisi
Bazı göğüs kanserleri enerjiyi vücuttaki hormonlardan alır. Eğer doktor kanserin büyümek için hormonları kullandığına karar verirse, hormon tedavisi uygulamak isteyebilir. Göğüs kanseri bulunan birçok erkek, hormona bağlı gelişen tümörlere sahiptir. Erkek göğüs kanserine karşı hormon tedavisi, genellikle tamoksifen ilacını içerir.  

Hedef Odaklı Terapi
Hedef odaklı terapiler kanserli hücreler içerisindeki belirli anormalliklere saldırır. Hedef odaklı terapi aşağıdaki şekillerde göğüs kanserine saldırır: 
  • Belirli bir proteini fazla üreten hücrelerin hedeflenmesi. Bazı göğüs kanseri hücreleri, kanserli hücrelerin büyümesine ve hayatta kalmasına yardımcı HER2 proteinini üretir. Bu proteini hedef alan etken maddeler arasında trastuzumab ve lapatinib bulunur.
  • Tümörlerin kan damarları üretmesine yardımcı olan sinyallerin hedeflenmesi. Tümörler, kanserli hücrelerin hayatta kalabilmesi amacıyla oksijen almak ve beslenmek için kan damarları üretir. Bevacizumab etken maddesi, kanserli hücrelerin yeni kan damarları oluşumuna neden olan sinyalleri göndermesini durdurur.  
    Hiçbir alternatif tedavinin erkeklerde göğüs kanserine karşı etkili olduğu kanıtlanmamıştır. Buna karşın, bazı alternatif tedavilerin, kanser ve kanser tedavilerinin yan etkileriyle baş etmede yardımcı olduğu düşünülür. 

    Alternatif ilaç tedavileri, kanser teşhisi konulan kişinin kaygı ve stresle baş etmesine yardımcı olur. Teşhis ve gelecekle ilgili endişe nedeniyle kaygı ve stres yaşanabilir. Kaygı ve stres sorunu varsa dikkat toplamakta ve uyumada güçlük çekilebilir. Rahatsızlıkla mücadele etmek için, alternatif ilaç tedavileri denebilir. Bunlar:
    • Yaratıcı aktiviteler: Resim, dans ve müzik gibi yaratıcı aktiviteler stresin azaltılmasına yardımcı olabilir. Bazı kanser merkezleri, hastaları bu aktivitelere yönlendirecek eğitimli profesyonellere sahiptir.
    • Egzersiz yapmak: Hafif egzersizler ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur ve hastanın kendisini daha iyi hissetmesini sağlar. Düzenli olarak egzersiz yapılmıyorsa, ilk önce doktorla görüşülmelidir. İlk başta hafif egzersizlerle başlanır ve giderek egzersiz hareketleri yoğunlaştırılır. Haftanın çoğu günü egzersiz yapılmalıdır. 
    • Meditasyon: Meditasyon zihni dikkat dağıtan düşüncelerden temizlemeye yardımcı olan sakin bir aktivitedir. Kendi başına veya bir eğitmen eşliğinde meditasyon yapılabilir. 
    • Dua: Bazı kişiler kendilerinden üstün bir güce inanmaktan güç alır. Kendi başına veya dini bir kişiyle birlikte dua edilebilir.
    • Rahatlama egzersizleri: Rahatlama egzersizleri tekrar dikkat toplamaya ve rahatlamaya yardımcı olur. Rahatlama egzersizleri arasında güdümlü betimleme ve aşamalı kas rahatlatma yer alır. Rahatlama egzersizleri kendi başına, bir eğitmen eşliğinde veya egzersiz CD’leri eşliğinde yapılabilir.  
    Hastalıkla Yaşamak
    Kanser teşhisi hasta için şok edici ve korkunç olabilir. Zaman içerisinde kanser ve kanser tedavisinin yarattığı stresle baş etmenin yolları bulunacaktır. Bu zamana kadar aşağıdaki yöntemler yardımcı olabilir:
    • Tedavi seçenekleriyle ilgili karar verebilmek için rahatsızlık hakkında bilgi edinilebilir. Kanserin türü ve aşaması hakkında doktordan bilgi alınabilir. Ayrıca güvenilir bilgi kaynakları hakkında da fikir istenebilir. İlk olarak ulusal kanser organizasyonlarından başlanabilir. Kanser ve tedavi seçenekleriyle ilgili bilgi edinmek, gelecekle ilgili karar verirken hastanın daha güvenli hissetmesine yardımcı olur.
    • Dertleşecek birisi bulunabilir. Bu kişi yakın bir arkadaş veya aile üyesi olabilir. Tedaviyle ilgili önemli kararlar verirken korkular ve umutlar hakkında konuşmak stresin azalmasına yardımcı olabilir. Buna karşın bazen arkadaş ve aile çevresinde bu sorunla karşılaşan birisi olmadığında hasta anlaşılmadığını düşünebilir. Bu gibi durumlarda kanser rahatsızlığı bulunan diğer insanlarla iletişim kurmak faydalı olacaktır. Doktor veya sağlık çalışanları destek gruplarıyla iletişim kurulmasını sağlayabilirler. Ayrıca göğüs kanseri hastası olan erkeklerle iletişime geçirecek derneklere başvurulabilir.
    • Hasta kendisine dikkat etmelidir. Dinlenmiş bir şekilde uyanmak için yeterli uyumalıdır. Meyve ve sebzelerden oluşan bir beslenme programı uygulamalıdır. Haftanın çoğu günü egzersiz yapmaya çalışmalıdır. Müzik dinlemek ve meditasyon gibi stres seviyesini azaltmaya yardımcı rahatlama aktiviteleri uygulayabilir.
Erkeklerde göğüs kanseri riskini azaltmak için yapılabilecekler şunlardır:
  • Alkol tüketimini sınırlandırmak veya tamamen bırakmak: Alkol kullanılıyorsa, günde bir veya iki içkiden fazlası tüketilmemelidir.
  • Sağlıklı kiloyu korumak: Kişinin kilosu sağlıklysa egzersiz yaparak korumaya çalışmalıdır. Eğer fazla kilolar veya obezite varsa yavaş yavaş kilo vermelidir. Kilo verme yöntemleri konusunda doktorla görüşülebilir. Sebze meyvelerden oluşan sağlıklı bir beslenme programı ve yoğun bir egzersiz programı uygulanmalıdır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye