Otizmin yönetiminde erken müdahale önemlidir. Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), pek çok annenin, istenen sonuçları üretmek için geleneksel tedaviler yerine alternatif tedaviler seçtiğini bildirmiştir. Grubun raporunda bahsedilen tedaviler arasında beslenme takviyeleri, eliminasyon diyetleri, immunoglobulin tedavisi ve sekretin (bir hormon) tedavisi yer alır.
Otizmde genellikle güçlü bir besinsel fonksiyon bozukluğu söz konusudur. Çocuğun diyetinde büyük bir değişim yapılabilir, ancak bu yavaş yavaş gerçekleştirilmelidir. Tüm gıdaları kapsayan, ancak gıda boyaları da dahil olmak üzere herhangi bir koruyucu madde veya katkı maddesi içermeyen, sağlıklı bir diyetin sürdürülmesi önerilir. Özellikle yapay tatlandırıcı aspartam ve monosodyum glutamat (MSG) gibi bazı yapay katkı maddeleri, otistik çocukların zaten bozulmuş olan sinir impulslarını daha fazla etkileyebilir. Kan kimyası istikrarını etkileyebileceklerinden, beyaz un, beyaz şeker, margarin ve hidrojene yağlar gibi işlenmiş gıdalardan kaçınılmalıdır. Birçok otistik çocuk buğday, arpa, yulaf gibi tahıllarda bulunan gluten denilen proteini ve sütte bulunan kazein denilen proteini etkin biçimde parçalayamaz.
Candida albicansın çoğalması mümkün olabilir, bu mantar için test yapılmalı ve ardından gerekli tedavi gerçekleştirilmelidir. Ayrıca gıda, kimyasallar ve solunumsal alerjenler için test yapılmalıdır. Sindirim fonksiyonu test edilmeli ve takip edilmelidir. Kapsamlı testlerin yanı sıra, vücutta kimyasal maddelerin kandaki düzeyleri de test edilmelidir. Testlerin ardından diyetten ve çevreden saptanan alerjenler çıkarılmalı, kimyasal dengesizlikleri düzeltmek için ise daha ileri diyet değişiklikleri yapılmalıdır. Olası gut ve bağışıklık sistemi fonksiyon bozuklukları da ele alınmalıdır.
Çalışmalar, mega dozlarda B6 vitamini ile magnezyum desteğinin göz teması, konuşma ve davranış problemlerini iyileştirdiğini göstermiştir. B6 Vitamini, diğer ilaçlardan daha az yan etkiye neden olsa da, mega dozlarda sadece bir sağlık uzmanı gözetiminde verilmelidir. B vitaminleri birbirine bağlı olarak çalıştıklarından B6 vitamini vermenin en iyi yolu muhtemelen B-kompleks vitamini vermektir. Çinko ve C vitamini takviyesi de tavsiye edilir. Ayrıca dimetilglisinin (DMG), otizmli bazı çocukların konuşma yetisini bir hafta gibi oldukça kısa sürede geliştirdiği rapor edilmiştir. İşitsel bütünleme eğitimine dayalı olan Bernard veya Tomatis yöntemi de dahil, diğer terapötik yöntemlerin de yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Kraniyosakral terapi de, kafatası kemiklerindeki ve membranlardaki kompresyonları azaltarak otizm belirtilerini hafifletebilir. Otizm kompleks bir durumdur. Otizm vakalarıyla daha önce zaten çalışmış olan bir uygulayıcı başarılı biçimde kapsamlı bir tedavi planı sunabilir.
Çocuğun tedavi planının önemli bir parçası, diğer aile üyelerinin otizmle ve belirtileri nasıl idare edecekleriyle ilgili eğitim almalarıdır. Eğitim ailenin üzerindeki baskıyı azaltır. Bazı aileler bu tür bir yardıma daha çok ihtiyaç duyar. Yaşanan yerde ne tür yardımların mevcut olduğunu öğrenmek için doktorla konuşulmalıdır. Aile üyeleri, arkadaşlar, kamu kurumları ve otizm örgütlenmelerinin hepsi olası bir kaynaktır. Şu yöntemler hastanın yakınındaki kişiler için faydalı olacaktır:
- Dinlenme vakitlerini planlamak: Otizmli bir çocuk bakımının gündelik gereklilikleri kişileri çok yorabilir. Bu yüzden dinlenme vakitlerini planlamak bütün aileye yardım eder.
- Çocuk büyüdükçe daha fazla yardım almak: Onlu yaşlar otizmi olan çocuklar için çok zor olabilir.
- Otizmli çocukları olan başka ailelerle iletişime geçmek: Sorunlar hakkında konuşulabilir, birbirini anlayan insanlar bu sayede fikir alışverişi yapabilir.
Otizmli bir çocuk yetiştirmek çok zor bir iştir: Fakat destek ve eğitimle, aileler mücadeleyi öğrenebilir.