Sindaktili (Yapışık Parmaklılık) - Tıbbi Tedavi

Doğumsal bir rahatsızlık olan sindaktili, el veya ayak parmakları gibi uzuvların birbirine yapışık olması durumudur.

Sindaktili (Yapışık Parmaklılık)

Doğumsal bir rahatsızlık olan sindaktili, el veya ayak parmakları gibi uzuvların birbirine yapışık olması durumudur. Sindaktili durumunda en az 2 ya da daha fazla parmağın birbirine yapışık olması söz konusudur. Görülme sıklığı 2000 ya da  3000 doğumda 1’dir.

Normalde el ve ayak parmaklarının birbirinden ayrılması, embriyolojik gelişimin 6. Veya 8. Haftasında meydana gelir. Ancak bu dönemde parmaklar birbirinden ayrılmamışsa, sindaktili meydana gelir.

Bu rahatsızlığın genelde 4 şekli olduğu düşünülmektedir:

Basit Sindaktili: Yan yana olan el ya da ayak parmakları birbirine bitişik görünümdedir. Parmakların arasındaki yumuşak doku birleşmiştir
Kompleks Sindaktili: Yan yana olan el ya da ayak parmaklarının sadece arasındaki yumuşak doku değil, bu parmakların kemikleri de birbiriyle birleşmiştir. 
Tam Sindaktili: Parmaklar baş kısımlarından, bitiş kısımlarına kadar tam olarak birbirleriyle bitişik görünümdedirler.
Tam Olmayan Sindaktili: Parmaklar tüm olarak değil sadece belirli bir mesafe boyunca birbirleriyle bitişik durumdadırlar.

Genel olarak sindaktilinin meydana gelme nedeni bilinmemektedir. Ancak bazı durumlarda genlerdeki bir bozukluğun bu rahatsızlığı tetikleyebileceği sanılmaktadır. Hatta bazı araştırmalar, gebelik döneminde sigara içmeye devam eden annelerden dünyaya gelen bebeklerde sindaktili meydana gelebileceğini düşünmektedirler.
Sindaktilinin belirtisi gayet açık olmakla birlikte, birbiriyle kaynaşmış gibi görülen el ya da ayak parmaklarıdır. Ancak rahatsızlığın çeşidinin daha net anlaşılabilmesi için bir röntgen filmi ile yapışıklığın nedeninin sadece yumuşak dokunun kaynaşması mı yoksa parmak kemiklerinin de birbirleriyle kaynaşması mı olduğu ayırt edilmelidir. Hatta bazı vakalarda kemiklerin haricinde tendonlar, sinirler ve kan damarları da etkilenmiş olabilir. Bahsedilen sebeple sindaktilinin çeşidinin belirlenmesi ve buna uygun tedavinin uygulanması tavsiye edilmektedir.
Sindaktilinin kesin tedavisi mümkün olup genellikle yaşamın ilk birkaç yılı içerisinde cerrahi bir operasyonla yapışık parmaklar birbirinden ayrılabilir. Başarılı bir operasyon sonunda parmakların görünüm ve işlevlerinin normale döndürülmesi mümkündür. Her 10 cerrahi operasyondan dokuzu başarılı sonuçlar vermekte ve parmaklar normal fonksiyonelliğini kazanabilmektedir.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye