Türkiye'de Mikroskopik Kolitin Görülme Sıklığı

Çalışmada, sebebi bilinmeyen ve kolonoskopi bulguları normal olan hastalarda mikroskopik kolit görülme sıklığı araştırılmıştır

Türkiye'de Mikroskopik Kolitin Görülme Sıklığı

Türkiye’de Şişli Etfal Araştırma Hastanesi’nde ve Levent Erdem’in önderliğinde yapılan bir çalışmada, sebebi bilinmeyen ve kolonoskopi bulguları normal olan hastalarda mikroskopik kolit görülme sıklığı araştırılmıştır. Bu araştırmanın sonuçları ise "World Journal of Gastroenterology” adlı dergide yayımlanmıştır.

Araştırmacılar 1998 senesinin Mart ayından, 2005 senesinin Temmuz ayına kadar nedeni bilinmeyen ishal ile hastaneye gelen ve kolonoskopi ile biyopsi yapılan 129 hastanın sonuçlarını inceleyip değerlendirerek, bazı istatistiki bilgiler elde etmişlerdir. Araştırmaya katılan hastaların bağırsaklarının her bölgesinden 2 örnek alınarak, mikroskopik kolit varlığı araştırılmıştır. Bunun sonucunda araştırmaya katılan 129 hastanın yaklaşık %10’unda mikroskopik kolit varlığı tespit edilmiştir. Araştırmalar ayrıca çalışmanın sonucunda lenfositik kolitin, kolojenöz kolite oranla 4 kat daha sık görüldüğünü de tespit etmişlerdir.

Nedeni tam olarak bilinmeyen kronik ishal ile hastaneye başvuran ve kolonoskopi sonuçları normal çıkan hastaların %11,5’inde mikroskopik kolit tespit edilmesine bağlı olarak, hekimlerin kolonoskopi esnasında bağırsağın farklı bölgelerinden biyopsi örneklerinin almasının anlamlı olduğu bulunmuştur. Bununla araştırma sonuçları hastaların bağırsaklarının hangi bölgelerinden ve kaçar adet biyopsi örneği alınmasının gerekliliğini henüz açığa çıkaramamıştır.

Yapılan bu araştırma sonucunda Türk toplumunda hangi sıklıkta mikroskopik kolite rastlandığı tespit edilmiş olup, kolonoskopi esnasında biyopsi örneği almanın gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Yorumlar

© 2013 alternatifterapi.com Tüm hakları saklıdır.

Eleman Türkiye